Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: jörmundur skrivet 06 jan-13 kl 10:06
-
Hej, vill bara förmedla ett gammalt tips från min familj om lingons förträfflighet. lingonsylt håller sig ju som bekant väldigt länge, så hemma hos oss så lade man ofta ett lager lingonsylt överst i burkarna med sådant som inte var lika "beständigt" som t e x inlagda päron, blåbärssylt o s v.
då höll det sig ännu längre.
finns det fler som har samma tradition eller andra knep med lingon:? o:)
Kan nämna som kuriosa att jag 2008 var i Norge, ock fick då serverad lingonsylt från 1985 som stått på burk sedan dess. fräsch ock god var den.
/J
-
Vi har gjort likadant fast bara på äppelmoset. Mycket lättvindigare än paraffin.
-
Hej, vill bara förmedla ett gammalt tips från min familj om lingons förträfflighet. lingonsylt håller sig ju som bekant väldigt länge, så hemma hos oss så lade man ofta ett lager lingonsylt överst i burkarna med sådant som inte var lika "beständigt" som t e x inlagda päron, blåbärssylt o s v.
då höll det sig ännu längre.
finns det fler som har samma tradition eller andra knep med lingon:? o:)
Kan nämna som kuriosa att jag 2008 var i Norge, ock fick då serverad lingonsylt från 1985 som stått på burk sedan dess. fräsch ock god var den.
/J
Ja, det var smart! Kan man klara sig utan konserveringsmedel då, tro?
-
Jag har intrycket att skälet är att just lingon innehåller så mycket bensoesyra, alltså väsentligen det samma som det natriumbensoat (även känt som E211) som används så ofta som industriellt konserveringsmedel.
Här står lite om mekanismen:
http://apps.kemi.se/flodessok/floden/kemamne/natriumbenzoat.htm (http://apps.kemi.se/flodessok/floden/kemamne/natriumbenzoat.htm)
Enligt den texten ingen extra hög halt i just lingon, men det har jag bestämt hört från ngt annat håll. Men hsh, enligt detta kan man dessutom kanske ha lingonen som "antikorrosionsmedel i frostskyddsvätskor" om man nu saknar ett sådant :)
-
Ja, det var smart! Kan man klara sig utan konserveringsmedel då, tro?
Tja det verkar ju onekligen så.:)
-
funkar även bra med ett lager honung över, vi gjorde så när jag var liten över äppelmoset.
Att hålla burkar och flaskor i rörelse är också effektivt för att förhindra bakteritillväxt. Att skaka och vända dom då och då hjälper förvånandsvärt bra, lärde mig detta i våras i Finland av en man som lever näst intill självhushållande och konserverar bär på detta sätt.