Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Wernher Hingsk skrivet 04 jan-13 kl 15:43
-
Hej!
Har någon av er ätit ärtsoppa med fläsksvål? Man kokar ärtsoppan med enbart saltad fläsksvål ; tycker det smakar utmärkt.
Under barndomen var detta inte ovanligt. Nersaltat fläsk, men i synnerhet fläsksvål, kunde, om det legat nedsaltat länge, gulna och bli ganska hårt, men det mjuknade vid kokningen!
Visst blir det fett, men varm fläsksvål eller varmt fett fläsk smakar fint! REJÄLT varmt skall det vara!
Hälsning! W H
-
Det är så som man gjort i alla tider.
Och det är det enklaste sättet att tillaga soppan, i med allt och låt det glatt puttra ett par timmar.
-
Nej, men när jag under min barndom bodde hos mina morföräldrar fick jag av grannkvinnan, som var slaktare, ärtsoppa vari hela kotlletter låg. Det smakade toppen.
-
Gammal uttjänt julskinka passar också utomordentligt i ärtsoppan.
-
Hej!
Tack , mina vänner!
Jo, just detta att prova andra saker i ärtsoppa har jag gjort! Ärtsoppa med fläsk / fläsklägg, med falukorv, med isterband, med kyckling, med köttbullar, med köttrester, med mera!
Ortodoxa ärtsoppskokare i min närhet har förfasat sig :"Det är ärtor och fläsk som gäller!" Och visst är det så, om rätten ÄR "ärter och fläsk!"
Medger dock att det smakade allra bäst där fläsk eller liknande fanns med! Faktisk smakade ärter med endast skinkspad som grund mycket angenämt!
(till "sydtobak" : "Gammal uttjänt julskinka..." = härlig formulering!)
Hälsningar ! W H
-
Instämmer angående julskinka, har ibland t om köpt "helgskinka" enkom för detta ändamål :-) precis lagom sälta.