Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: takfönster skrivet 25 dec-12 kl 18:55

Titel: pesto?
Skrivet av: takfönster skrivet 25 dec-12 kl 18:55
Har en massa skott och blast här som jag inte gillar.
Funderar på att göra pesto av det men dålig koll på vad pesto är för något o vad det används till. Ska visst vara basilika i o de har ja som köpe krydd.
Skotten o blasten är lök vitlök o gula ärtor bovete gröna linser o mungobönor och linfrö.

Klurar på o ta o pressa ihop detta på nått sätt till en gegga o krydda med basilika o timjan i sen använda geggan som krydda i diverse maträtter. Kan de gå tro?
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 25 dec-12 kl 19:02
Klassisk pesto genovese görs på basilika, pinjenötter, olivolja, vitlök och parmesan. Men det går jättebra att göra pesto på andra gröna blad och skott också. Mixa det gröna med nötter, mandel, pumpakärnor eller solrosfrön, blanda ned oliv- eller rapsolja, pressad vitlök, lite salt och peppar och smaka av. Det serveras till pasta och innan man serverar peston blandar man ned en eller ett par matskedar av pastavattnet, det binder ihop det hela på ett bra sätt.

Pesto kan såklart serveras till annat också, som dip till grönsaker t.ex.
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: Midvinter skrivet 25 dec-12 kl 19:55
Jag smakade snorgod persiljepesto en gång, den var helt fantastisk! Glömde tyvärr att be om receptet, men tyckte det smakade som de hade haft i persilja, lime och avokado.

Jag har pesto lite överallt. Tycker jättemycket om spenat med pesto och fetaost. Kanske lite hackad stekt lök och nå bönor också. I olika slags pastasåser, ibland i sallader. Eller som pålägg. Den persiljepeston var jättegod tillsammans med rotfrukter.
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 25 dec-12 kl 19:57
Jag gör ogräspesto på våren, med maskrosblad, ängssyra, kirskål och vad jag hittar. Gott!
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: takfönster skrivet 26 dec-12 kl 14:18
Har ingen mixer men klurar på att använda vitlökspress. Lite bökigt men enda ja har förutom elvisp. Finns ju o köpa hackade nötter av olika slag så de ordnar ju sig
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 26 dec-12 kl 16:37
Mixer kan du leta efter på loppis. Det går också att använda en stor mortel för att krossa och blanda ingrediemserna - också något du kan kolla efter på loppis.
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: takfönster skrivet 27 dec-12 kl 00:12
Har tyvärr ingen mortel kvar. Det o mixer o saft centrifug är inköp som planeras men inte just nu. Så de går inte med vitlökspress då?  Även om de blir pilligt eller potatis press?  Tror ja har det. Mitt kök är rätt tomt på grejjer just nu o dålig koll på vad ja har o inte :(
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: Ralle skrivet 27 dec-12 kl 05:54
De e nog lättare att finhacka med kniv.
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 27 dec-12 kl 09:58
De e nog lättare att finhacka med kniv.

Ja, vitlökspressen duger nog bara till vitlöken och potatispressen har du nog ingen nytta av. Det är ju nötter o.d. som ska finfördelas. Men en mortel borde du kunna hitta för ett par tior på loppis.
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: takfönster skrivet 30 dec-12 kl 15:48
Har nu en mixer på g men vet ej vad som går o göra med den.
Så om ni har något utförligt pesto recept med groddar så får ni gärna ge det. Även annat recept som har med mixer o groddar o göra
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: vindensbonig skrivet 19 feb-13 kl 13:10
Vet inte vad man ska kalla det ja kallar det joksjoks  men i alla fall det är gjort på gröna oliver vitlök efter behag dijonsenap och olivolja men om det är någon pesto vet ja inte men gott är det och kan med fördel även använda i grytor för det har ja prova . Är inlägget på felställe så flytta det.
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: pindel skrivet 21 mar-13 kl 09:11
Nässelpesto! Supernyttigt med nässlor, bra olja, hackad mandel, vitlök, salt och peppar. Finhacka allt, så behöver du ingen mixer. Tänk på att ett lager olja överst i burken gör att peston står sig länge i kylen.
Titel: SV: pesto?
Skrivet av: kurt skrivet 21 mar-13 kl 16:34
Nässelpesto! Supernyttigt med nässlor, bra olja, hackad mandel, vitlök, salt och peppar. Finhacka allt, så behöver du ingen mixer. Tänk på att ett lager olja överst i burken gör att peston står sig länge i kylen.


Ett lager olja skapar också anaerob miljö, och har man då inte sänkt pH-värdet tillräckligt så kan Clostridium växa där.

http://www.cfs.gov.hk/english/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_23_04.html (http://www.cfs.gov.hk/english/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_23_04.html)