Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: AnetteA skrivet 23 dec-12 kl 01:01
-
Nu har man suttit & flått rent baggskalle komlett med maffiga skruvhorn hela kvällen lång. :D För att få bort allt måste ju skallen antingen kokas, läggas i myrstack, grävas ned ett tag, läggas i ån & allt vad man kan hitta på, men eftersom det är mitt i smällkalla vintern är kokning enda alternativet.
Hittade ett par gamla trådar, de svarade till viss del på mina frågor men dubbelkollar för att vara säker:
1. kommer hornen klara koket, utan att bli mjuka & vitna likt naglar?
2. Kommer hornkapseln oundvikligen lossna? Det gör inget om de gör det för min del men bara kul att veta.
Tackar!
-
Använd en stor gryta, men kom ihåg: Det är bara skallen som skall kokas. Hornen skall inte ner i vattnet... och peta loss allamjukdekar efter kokningen.
http://jakttid.blogspot.se/2009/12/julpyssel-fixa-trofen.html (http://jakttid.blogspot.se/2009/12/julpyssel-fixa-trofen.html)
-
Lite svårt att hålla hornen ur vattnet när det är skruvhorn som täcker hela skallens sidor... ::) Hittade en tråd där en kokat skalle & horn i i alla fall 3 timmar utan minsta påverkan på hornen, så det kan nog gå ändå.
-
Varför inte lägga skallen i frysen och ge den till myrorna till våren?
-
jag kokade en sådan skalle för ngr. år sedan.Även hornen,det gick fint.Efter sista pillandet av kött och hjärna kokades den länge till. Använde då tvättmedel i vattnet. Eftersom det är slidhornsdjur så måste man nog koka även hornen annars luktar det nog :o.Min skalle hänger på väggen och ingen "doft" där inte.
-
Lorita- Frysen var en tanke men den är så proppfull att den knappt går att stänga. :)
Planen är att skallen skall häga ute, men pågående föruttnelse luktar inte myspys i vilket fall. Blir nog att testa att koka det hela då, får hoppas det går vägen. :) Det borde väl funka att koka i förzinkat kärl? Eller hur beter sig zink?
-
Lorita- Frysen var en tanke men den är så proppfull att den knappt går att stänga. :)
din också :o o:)