Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: TiB skrivet 17 dec-12 kl 15:22

Titel: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: TiB skrivet 17 dec-12 kl 15:22
Detta finns att läsa i dagens Smålands(kom)post

http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/frysarna-fulla-inkopsstopp-pa-vildsvin-hos-uppkopare(3570857).gm

Hur inniallaglödheta j****ars Hä******te är det möjligt? Är det inte dax att vi, alla och en var, som handlar i butik, öga mot öga angriper respektive handlare. Låt oss göra det högljutt, så att så många som möjligt hör. Tala om vad vi tycker, ställ krav. I annat fall kan vi ju inte få rättelse, eller hur?
Skriv ut artiklen och storma ner på ICA, Willys, Vivo, Coop. Vifta med den skrik och lev rövare. Allt under förutsättning att ni vill köpa vildsvinskött förståss!
Låt inte deras distributionskedjor härja fritt längre. Förr eller senare måste ändå en omställning ske, där var och en får se om sitt eget. Göd inte profitörerna längre! AGERA!!

Ett annat alternativ; De som är intresserade kan skriva här, antingen du vill köpa kött för eget bruk eller bli ombud åt andra alternativare. Om någon ersättning ev. ska utgå får vi först bilda en styrelse. (Bensinpengar räknas inte som ersättning *tycker*)
Tala också om vilket pris du vill betala som slutförbrukare!

Låt oss bilda en alldeles egen alternativ distributionskanal. Jag erbjuder mig här och nu att förhandla med slakteriet och knyta ihop trådarna.

Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Snuzer skrivet 17 dec-12 kl 16:00
Vildsvin borde ju vara väldigt billigt kött vid det här laget. Växer ju som ohyra i skogen  :-X  Inget exklusivt över det  ::)
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: TiB skrivet 17 dec-12 kl 16:11
Vildsvin borde ju vara väldigt billigt kött vid det här laget. Växer ju som ohyra i skogen  :-X  Inget exklusivt över det  ::)

Visst faen är det exklusivt! Och det godaste jag vet! Iaf för oss som inte är jägare. Förhoppningsvis kan det bli billigare än storkedjornas "extrasaltade" överdistribuerade, ompackade fabriksgrisar också. Hörde idag hur man importerar från Irland, maler ner och förpackar. Visst står det småttesmåttigt på paketen: "Ursprungsland Irland" men bäst syns det på svart eller vit ettikett.

Just nu skriver jag mail till "fryshuset" och länkar dem hit. Kollar både häråt och däråt samtidigt. Så får vi se vad det kan mynna in i. Om det är fler än jag som gitter agera eller det bara är luft i vissa inlägg.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 17 dec-12 kl 16:23
Jag e med.   
Men vad som är en rimlig ersättning till jägaren och slakteriet har jag ingen aning om.
Så den biten lämnar jag gärna åt andra att förhandla om.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Tjalve skrivet 17 dec-12 kl 16:33
Viltslakraren i artikeln sa ju aldrig vad han sålde köttet för. Det fattas en del info för att göra mig upprörd.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: vindensbonig skrivet 17 dec-12 kl 16:34
Vist skjutsningen låter det intressant så ja kan tänka mig att va med beroende på va priset landar på lite men helt klart intressant.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: TiB skrivet 17 dec-12 kl 16:41
Viltslakraren i artikeln sa ju aldrig vad han sålde köttet för. Det fattas en del info för att göra mig upprörd.
Jag tänder till direkt. Skillnaden mellan 22 kr för en djurkropp+flå+stycka och 200 i butik är den mellanskillnad vi blir klådda på.

Återkommer med pris när jag fått svar, eller kanske han hänger på i tråden och vi jobbar vidare den vägen. Det får vi se.

För mycke fläsk i deras frys och för lite fläsk på våra bord måste gå att räta till!
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: mita67 skrivet 17 dec-12 kl 17:40
Jag är alltid hungrig på kött, klart jag är med >:D
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Existens! skrivet 17 dec-12 kl 18:15
Det var ju många mellanhänder inblandade, så det förvånar mig inte att slutpriset hamnar på 200 kr för en benfri stek, i synnerhet om handlaren tror att det ska gå att sälja som nåt exklusivt, när en vanlig skinkstek kostar 90 kr.

Uppköparen betalade 22 kr, sen sålde han vidare till nån grossist/slaktare/styckare, då tog han väl troligen runt 35.
Nästa led ska stycka  och ta styckförlusterna på 25% i vikt så nu är det uppe i 60 kr när det går vidare till nästa mellanhand.
Det ledet ska leverera ut till butikerna och tar då kanske ett snittpris på runt 90 kr. Sen läggs då moms på i butiken och vips ligger man på 200 för de dyraste delarna.

Jämför detta ineffektiva system med slaktlinjen för vanliga grisar:

Bonde--slakteri--butik.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Rosten skrivet 17 dec-12 kl 18:49
Varför skall man protestera?
Är det inte bara att köpa köttet direkt från jägarna?
Finns ju ett antal annonser på Blocket.

Eller måste ni köpa 800 gram i taget?
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: TiB skrivet 17 dec-12 kl 19:13
Varför skall man protestera?
Är det inte bara att köpa köttet direkt från jägarna?
Finns ju ett antal annonser på Blocket.
Eller måste ni köpa 800 gram i taget?
Du har fullkomligt rätt! Nu har jag ju inte tittat på blocket men det är ju närmaste vägen. Precis vad jag är ute efter; Inga onödiga mellanhänder som roffar (nöffar) åt sig på andras bekostnad.

"Inte tjäna på andra, vi ska betjäna varandra!"
Att protestera ger en fingervisning om att kunderna inte vill ha "extrasaltat", tyvärr saknar de flesta butikskunder kurage att ställa krav. Sen kan de sitta runt köxborden och gnöla, där inte handlaren eller hans leverantörer hör dom. *Fy zatan!*

Citera
Det var ju många mellanhänder inblandade
........Precis! Och alla ska dubbla priset, helst utan att se, ännu mindre ta i varan.

Citera
Jämför detta ineffektiva system med slaktlinjen för vanliga grisar: Bonde--slakteri--butik.
Men din slaktlinje, har du tänkt klart runt den? Nog mellanlandar Nasse på många ställen innan han är framme på chark-disken? Det du beskriver är den bästa av världar, utan direktörer med 800 tusen i månadslön!
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Rosten skrivet 17 dec-12 kl 21:27
Folk vill betala dyrt för mat. Så är det bara.
Fördelen med dyr mat är att det genererar en massa jobb för folk på lager mm.

Den som inte vill betala dyrt för mat har alla möjligheter idag.
Det finns massor av småbrukare och jägare som säljer kött lagligt.
Kolla Blocket eller sök här på alternativ.

En i mitt jaktlag har över 500 naturbetesdjur.
Han har slutat sålt till slakterier utan dom styckar bara numera. Han säljer direkt till kunden. (resturanger mm)
Pga att han inte får betalt för kvalitetskött.
Så han tjänar på att sälja till kunden direkt och kunden tjänar på det eftersom han får ett bra kött till betydligt bättre pris än vad han kan köpa det i affär.

Men varför köper då inte folk kött från bonden/jägaren direkt.

1. Det är jobbigt att få mycket kött på en gång. (man är helt enkelt lat)
2 Man vill kunna köpa halvfabrikat för det är enklare och går fortare att laga till. (man är helt enkelt lat.)
3. Man har ingen möjlighet att förvara köttet. (äger ingen frysbox pga att man är lat)
4. Man vill kunna bestämma vilken del av djuret man vill äta just nu.
(När man köper en del av ett djur/helt djur. Då får man lite av varje oavsett om man vill eller ej och man vill inte planera matlagningen i förväg pga att man är lat)

Vi styckade en älg på 200 kg i lördags.
Det tog 6 timmar på 4 personer. (med några fikastopp)
Så att hålla på med kött som vanlig glad amatör tar tid.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: TiB skrivet 17 dec-12 kl 21:50
Jag tror du har rätt, Rosten! Ofta kommer man på att folk köper inget om det är för billigt, det tappar lixom värdet då. Här är vi precis tvärt om.
Nu ska vi experimentera med odling i kasserat ensilage istället för halm. Halmen kostar 200 men ensilaget är gratis. Därjämte är ensilaget till förfång för den som fått det förstört.

Mitt engagemang här bara bekräftar, att samma motstånd finns hos alternativare. (för jag är väl fortfarande på alternativ.nu?) ;D Bevisligen är alternativare lika villiga att betala extra för "extrasaltat" som vanligt folk, eller har varenda kotte sina kanaler lösta? Är det bara vi som inte har någon bra leverantör av riktigt kött?  ???
Eller är det bara vi som ser som sport, att komma så billigt undan som möjligt utan att lura någon?  8)

Jag trodde intresset skulle bli större men några har hört av sig. Nu ska jag bara ha tag på han med de fulla frysarna också  ;D. Han hade ju också ett problem!

Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: vindensbonig skrivet 17 dec-12 kl 22:00
Jag tror du har rätt, Rosten! Ofta kommer man på att folk köper inget om det är för billigt, det tappar lixom värdet då. Här är vi precis tvärt om.
Nu ska vi experimentera med odling i kasserat ensilage istället för halm. Halmen kostar 200 men ensilaget är gratis. Därjämte är ensilaget till förfång för den som fått det förstört.


Kan säga det att det fungera alldeles utmärkt att odla i kasserat hösilars i vart fall hade  det i mina bänkar varvat med häst skit det växte så det knaka  :D till sommaren blir det i större skala är det tänkt. Å inte ett jäkla skit kosta det häller kan det bli bättre ;D
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Existens! skrivet 17 dec-12 kl 22:12
Men din slaktlinje, har du tänkt klart runt den? Nog mellanlandar Nasse på många ställen innan han är framme på chark-disken? Det du beskriver är den bästa av världar, utan direktörer med 800 tusen i månadslön!

Skövde slakteri.. Köper levande grisar och levererar köttfärs och kött direkt till många stora butiker.

Sen finns det ju sånt som går till charkuterier också, men det är en annan sak, och var ju heller inte det som trådstarten handlade om
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: TiB skrivet 17 dec-12 kl 22:25
Citera
Skövde slakteri.. Köper levande grisar och levererar köttfärs och kött direkt till många stora butiker.
Det är precis så det ska gå till, på inget annat sätt. Bra! *anser*. Då finns det en chans att alla som SKA ha betalt FÅR betalt så de klarar sig också.

OT
Citera
Kan säga det att det fungera alldeles utmärkt att odla i kasserat hösilars i vart fall hade  det i mina bänkar varvat med häst skit det växte så det knaka   till sommaren blir det i större skala är det tänkt. Å inte ett jäkla skit kosta det häller kan det bli bättre

Också OT: Vi ska inte krydda med skit, bara rulla ut balarna på gräsmattan. Har vi kartonger att lägga under så gör vi det, annars inte.



Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Malines här igen skrivet 17 dec-12 kl 23:22
Är det bara vi som inte har någon bra leverantör av riktigt kött?

Jag har frysen full av svin, vildsvin, kaniner, tuppar, älg och rådjur, och allt utom svinet har bara kostat mig lite bensin och arbete.

Eller är det bara vi som ser som sport, att komma så billigt undan som möjligt utan att lura någon?

Absolut inte. Jag och Existens! har pratat om det här i en annan tråd, dvs behovet av nära kontakt med producenten och utplånandet av mellanhänder. Jag skulle vilja komma över grönsaker och spannmål i större mängd snarare än kött, eftersom kött finns så det räcker i det här hemmet.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Rosten skrivet 17 dec-12 kl 23:44
Jag skulle kunna sälja massor av kött om jag tog lite betalt för det.
Men det skall vara finstyckat, malt, skivat och förpackat i fina påsar samt högsta kvalite.

Tyvärr så tar det tid att stå och stycka, skiva, mala och förpacka i fina påsar.
Den tiden vill jag ha betalt för. Då tycker folk att jag blir för dyr.

När jag föreslår att dom själva skall stycka, skiva, mala och förpacka.
Då är det inte intressant längre. Då köper man hellre i affär.

Han som åker runt här och finstyckar. Han tar 9:- kilot för själva finstyckningen. Sedan tillkommer köttpriset.
Han har hur mycket extrajobb som helst.
Titel: SV: (Ämne saknas)
Skrivet av: Existens! skrivet 17 dec-12 kl 23:50
Ja när jag sålde kött så gick ju smärtgränsen för många tydligen vid runt 55 kr/kg finstyckat.  När jag tog 47 kr så fanns det hur mycket kunder som helst. Sen höjde jag till 60 och då försvann de flesta.  Lite konstigt när man ändå är 15 kr billigare än affären :)
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Malines här igen skrivet 17 dec-12 kl 23:54
DET är faktiskt helt stört. Sen fattar jag inte heller riktigt varför det är så viktigt med finstyckat. Är det bara delat i kvartar eller halvor får man det ju som man vill ha det.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Maria C S skrivet 18 dec-12 kl 00:52
Är djuret dött, urtaget, flått, besiktigat och utan huvud så är väl 40 kr. rätt OK? Inte behöver man va utbildad obducent för att lära sig få en gris i hanterbara bitar? Sen har vi möjlighet att flå och ett rätt bra elektroniskt mikroskop, så dött och urtaget räcker rätt långt för oss............. Övning ger färdighet  ;D
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 18 dec-12 kl 07:21
Har man bra utrustning tar det inte lång tid att finstycka. Lite längre tid om man ska mala köttfärs också. Mest tidseffektivt är det såklart om man slaktar och styckar ganska mycket på en gång, eftersom förberedelser och städning tar ganska lång tid, och den tiden är i princip densamma om man slaktar och styckar en kanin eller en tupp, eller om man slaktar och styckar 12 lamm.

Det där med att folk bara kan tillaga de "fina" bitarna, och att de vill ha det förpackat i dyra vaccumpåsar, det är ett problem för småskaligheten. Antingen är vaccummaskinen skitdyr, och/eller så är påsarna man packar i skitdyra. Själv packar jag i vanliga fryspåsar, och trycker ut så mycket luft som möjligt. Det duger till många, men en del tycker att det är "äckligt", av någon outgrundlig anledning. Jag är säker på att om man tag prover i alla led och såg till livsmedelssäkerheten, så är det kött jag hanterar mycket säkrare än det som kommer från de flesta slakterier. Har varit inne i ett flertal godkända slakterier av olika storlek, och det är inte ALLS så hygieniskt som allmänheten tror. Min lilla lokal är bara godkänd för vilthantering (och för slakt för eget bruk då, mest slaktar jag ju vaktlar och överskottstuppar, om man ska se till antalet djur).

Vi borde lobba mer för att få sådana regler som det är i många EU-länder, dvs att man måste ha kunskap (ha gått en kurs eller på annat sätt blivit godkänd av myndigheterna) i livsmedelshantering, och ha en liten lokal som går att hålla hygieniskt (men som inte kostar 100 000-tals kronor och som ska besiktigas och betalas fettavskiljning osv för i princip lika mycket om man slaktar ett fåtal djur som om man vore scans stora slakteri). Om man uppfyllde de kraven, så skulle man få lov att slakta småskaligt, antingen ens egna djur eller liten legoslakt, upp till ett visst antal djur per år, utan att behöva besiktiga varenda djur före och efter slakt och betala en massa till olika myndigheter. Då vore det betydligt lättare att bedriva småskalig djurhållning som gav en liten lön för nedlagda arbetstimmar. I många EU-länder är det så, men vi hävdade inte att det var  tradition, vilket andra länder gjorde. Tänk om man kunde få slakta typ 30 grisar (självklart med trikinprov), 40 lamm, 50 gäss, 75 ankor, 150 överskottstuppar, eller några andra rimliga siffror, där man med sin kunskap garanterade kvaliteten, istället för med oändligt många dyra provtagningar, som i många fall inte tillför något alls (jag vet hur stora slakterier fuskar för att få godkända resultat, fast det egentligen är rejält snuskigt hos dem).

Men i Sverige ska vi skydda konsumenten till vansinne, på bekostnad av småskaligheten. Vi litar inte på varken konsumenten eller den småskalige djurhållarens/slaktarens kompetens eller omdöme. Så får vi den döende landsbygden och de fabriksmässigt uppfödda djuren vi förtjänar.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Existens! skrivet 18 dec-12 kl 07:59
Är djuret dött, urtaget, flått, besiktigat och utan huvud så är väl 40 kr. rätt OK? Inte behöver man va utbildad obducent för att lära sig få en gris i hanterbara bitar? Sen har vi möjlighet att flå och ett rätt bra elektroniskt mikroskop, så dött och urtaget räcker rätt långt för oss............. Övning ger färdighet  ;D

Möjligen för ett vildsvin. Men för en vanlig gris är 40 kr för lite i det läget om alla ska tjäna vettigt med pengar.

Är det bara konsumenten som ska göra en bra affär?
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Existens! skrivet 18 dec-12 kl 08:05
Har.....

Jag håller med dig delvis, men vi lever inte i en värld där leverantören dikterar villkoren och tycker folk borde lära sig. Det är en svunnen tid. ( lever kvar lite i de bondeägada föreningarna, och så går dom ju som dom gör också )

Om det nu är så att de flesta inte kan stycka en gris, så får man ju sälja färdigstyckat. Inget konstigt med det, men se till att få betalt för det.
Samma sak med vacuum-packning. Visst kostar en maskin lite men man måste faktiskt vara beredd att satsa lite också. Dessutom ger det en kvalitetsökning på köttet som inte är att förakta, bland annat som mörning.

När det gäller kontrollerna så tycker jag inte det är några stora saker. Hamnar väl oftast runt 5000 per år, och blir mindre ju bättre man sköter sig. En klar förbättring mot tidigare.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 18 dec-12 kl 08:11
Visst kan man investera i en vaccummaskin, men priset för varje påse är ändå högt, och det vill sällan köparen betala för.

Och visst, kontrollerna är inte jättedyra, men tänk om du bara slaktar 50 tuppar om året, då är 100 kr per tupp svårt att lägga på priset...

Och det dyra är ju veterinärkontrollerna, vattenkontrollerna, fettömning osv.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Existens! skrivet 18 dec-12 kl 08:14
10 kr/kg lägger min styckare på för vacuum packning.. och det är nog ingen som ifrågasätter. Han säljer det mesta så nu.

Är du verkligen uppdaterad på kostnaderna för kontrollerna? Mycket har gjorts och görs för att underlätta just den biten för de småskaliga.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 18 dec-12 kl 08:18
Troligen inte helt uppdaterad, eftersom jag inte har lokal och fettavskiljning som kan bli godkänd i nuläget. Och har ingen lust att investera 100' - 200' i en lokal för att ev lagligen kunna sälja lite vaktelkött och tuppkött, där ändå förtjänsten kommer att vara för liten för att täcka kostnaderna för lokalen.

Och det är stor skillnad när man slaktar små djur, det blir mindre påsar, men kostnaden per påse är i princip densamma. Ett påslag på 10 kr per vaktel för påsen kan lätt bli lite dyrt för kunden som ska bjuda på exklusiv förrätt på sitt stora kalas...
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: TiB skrivet 18 dec-12 kl 12:18
Möjligen för ett vildsvin. Men för en vanlig gris är 40 kr för lite i det läget om alla ska tjäna vettigt med pengar.

Är det bara konsumenten som ska göra en bra affär?
ALLA ska göra en bra affär! Om producenten får 16-20 kr/kg (siffror jag såg nånstans) och slaktaren inte klarar sig med 20-24 kr/kg, vart är vi då på väg? Kontrollanter och annat löst folk i all ära, men kunskap enligt Ieelinorak är viktigare. *anser*

Kurser i styckning borde väl va en liten inkomstkälla, det fanns i min barndom. *minns* Den som tycker det är äckligt vet jag inte vad vi ska göra med.........  >:D
En gris slaktad under bar himmel och upphängd på en loge vid rätt årstid kan väl inte va varken farlig eller äcklig? Eller ett hundratal tuppar  ???
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Existens! skrivet 18 dec-12 kl 12:40
Du kan inte bara glömma viktförlusterna.

Producenten får betalt för hela kroppen utom inälvor.

Om slakteriet betalar bonden 17 kr/kg så betalar en butik eller styckare runt 23 kr/kg för halvorna. Då blir priset efter styckning ca 32 kr enbart på grund av viktförlusten, och sen vill man ju ha några kronor för styckningen också. Och varje moment måste fördelas på färre kg.  Och sen kommer momsen på 12 % uppepå allt.


Vad gäller kontroller så har jag en annan uppfattning, och den är väl väl känd vid det här laget.

Om priset drivs upp av kostnaderna för kontrollerna, så har man nog väldigt dålig ordning på grejerna.

Jag skulle inte köpa kött av nån glad amatör som menar att han har kunskap, men vägrar få papper på det.  Folk är folk, och tänjer alltid på gränser. *det gick ju bra igår, då går det nog bra i morgon också* Till slut är det bara skit med alltihop.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 18 dec-12 kl 13:28
Nå, jag skrev ju inte att man inte skulle ha kunskapen på papper, tvärt om. Men har man en HACCP-utbildning eller motsvarande, om man har gått kurser och har dokumenterat kunskap i det man gör, så kanske inte kontroller för 1000-tals kronor varje år är nödvändiga? Jag anser i alla fall inte det. Självklart ska det finnas regler, självklart måste man kunna visa att man följer reglerna, men med rimliga krav på vilken lokal och vilken utrustning man behöver, så skulle man kunna klara sig med en initial kontroll när man startar verksamheten, och sedan bara om det finns misstanke om oegentligheter. Och jag anser att efterföljande kontroller då borde vara gratis om allt är i ordning, i likhet med djurskyddskontroller, åtminstone om man har en viss definierad maximal produktion.

Varför ska man tvinga alla att specialisera sig för att få verksamheten att gå ihop? Jag vill vara allkonstnär, varken min kropp eller mitt psyke tål att göra samma sak dagarna i ända. Om jag har dokumenterad kunskap om flera olika verksamheter, och följer rimliga regler, anpassade för att vara både säkra och rimliga för den mycket lilla producenten, varför skulle jag då inte kunna få plocka ihop mina arbetstimmar och min inkomst från flera olika verksamheter och få det att gå ihop? Ska avgifter och orimliga krav på lokaler och kontroller omöjliggöra den typen av företag/livsstil?

Jag vill kanske både sälja ägg, sälja kött där jag varit med från jord till bord, sälja grönsaker både naturella och förädlade, dito bär, honung, nötter osv. Med god kunskap och planering skulle allt detta gå att göra i ett grovkök/slungrum/slaktbod (givetvis separerat i tid och med iakttagande av god hygien) och ett vanligt hushållskök (givet att man inte har barn eller djur i köket, och givet att man håller den hygien som alla borde hålla, men som få ens förstår vikten av). Om reglerna var rimliga är jag övertygad om att det skulle gå att driva en sådan diverseverksamhet med sådan vinst att den gav en lön man kunde överleva på, på ett hyfsat normalt antal arbetade timmar. Jag är också övertygad om att produkterna kunde bli mycket bättre än de som Scan, Findus, Dafgårds m fl erbjuder.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Neon Knight skrivet 18 dec-12 kl 13:33
Om hemslaktaren deltar i ett kontrollsystem motsvarande det för hemslungande biodlare skulle jag inte ha några betänkligheter mot att konsumera produkterna.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: TiB skrivet 18 dec-12 kl 13:34
Håller med dig i många stycken men mitt förtroende för ämbetsmän och krämare är utterst begränsat och måste va betydligt större för den jag ska handla kött av.

Mitt pris på 40 Kg var för halv eller kvarts (svart eller vitt, med eller utan bedövning) så vi ligger väl rätt nära i prissättningen också? Ligger jag inte lite över kanske?  :)

Citera
Varför ska man tvinga alla att specialisera sig för att få verksamheten att gå ihop?
Bl. a. därför att det är ett sådant samhälle vi har skapat, samma samhälle som står inför kollaps. Ännu större blir kollapsen om allmogen bryter sig loss, sticker upp, beter sig ohörsamt etc. mot ämbetsmän och politiker, så att dessa inte längre kan hålla ett stadigt grepp i nacken på pöbeln. Om den vilda massan inte längre fogligt låter sig ledas från vaggan och i graven. Hur skulle det se ut om vi börjar ifrågasätta det kapital som orättmätigt byggts upp av "dom smarta", om vi börjar nalla ur överhetens köttgrytor, tänka och handla alldeles själva?

*förundras än en gång över hur Existens räknar*  :o
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: vindensbonig skrivet 18 dec-12 kl 14:01
Håller med dig i många stycken men mitt förtroende för ämbetsmän och krämare är utterst begränsat och måste va betydligt större för den jag ska handla kött av.

Mitt pris på 40 Kg var för halv eller kvarts (svart eller vitt, med eller utan bedövning) så vi ligger väl rätt nära i prissättningen också? Ligger jag inte lite över kanske?  :)
Bl. a. därför att det är ett sådant samhälle vi har skapat, samma samhälle som står inför kollaps. Ännu större blir kollapsen om allmogen bryter sig loss, sticker upp, beter sig ohörsamt etc. mot ämbetsmän och politiker, så att dessa inte längre kan hålla ett stadigt grepp i nacken på pöbeln. Om den vilda massan inte längre fogligt låter sig ledas från vaggan och i graven. Hur skulle det se ut om vi börjar ifrågasätta det kapital som orättmätigt byggts upp av "dom smarta", om vi börjar nalla ur överhetens köttgrytor, tänka och handla alldeles själva?


Såklart det är ju där för dom vill ha kontantlöst samhälle så att vi inte kan bryta oss ut .
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Existens! skrivet 18 dec-12 kl 16:33
Nå, jag skrev ju inte att man inte skulle ha kunskapen på papper, tvärt om. Men har man en HACCP-utbildning eller motsvarande, om man har gått kurser och har dokumenterat kunskap i det man gör, så kanske inte kontroller för 1000-tals kronor varje år är nödvändiga? Jag anser i alla fall inte det. Självklart ska det finnas regler, självklart måste man kunna visa att man följer reglerna, men med rimliga krav på vilken lokal och vilken utrustning man behöver, så skulle man kunna klara sig med en initial kontroll när man startar verksamheten, och sedan bara om det finns misstanke om oegentligheter. Och jag anser att efterföljande kontroller då borde vara gratis om allt är i ordning, i likhet med djurskyddskontroller, åtminstone om man har en viss definierad maximal produktion.

Varför ska man tvinga alla att specialisera sig för att få verksamheten att gå ihop? Jag vill vara allkonstnär, varken min kropp eller mitt psyke tål att göra samma sak dagarna i ända. Om jag har dokumenterad kunskap om flera olika verksamheter, och följer rimliga regler, anpassade för att vara både säkra och rimliga för den mycket lilla producenten, varför skulle jag då inte kunna få plocka ihop mina arbetstimmar och min inkomst från flera olika verksamheter och få det att gå ihop? Ska avgifter och orimliga krav på lokaler och kontroller omöjliggöra den typen av företag/livsstil?

Jag vill kanske både sälja ägg, sälja kött där jag varit med från jord till bord, sälja grönsaker både naturella och förädlade, dito bär, honung, nötter osv. Med god kunskap och planering skulle allt detta gå att göra i ett grovkök/slungrum/slaktbod (givetvis separerat i tid och med iakttagande av god hygien) och ett vanligt hushållskök (givet att man inte har barn eller djur i köket, och givet att man håller den hygien som alla borde hålla, men som få ens förstår vikten av). Om reglerna var rimliga är jag övertygad om att det skulle gå att driva en sådan diverseverksamhet med sådan vinst att den gav en lön man kunde överleva på, på ett hyfsat normalt antal arbetade timmar. Jag är också övertygad om att produkterna kunde bli mycket bättre än de som Scan, Findus, Dafgårds m fl erbjuder.

I stort är det ju så det nya systemet med kontroller är uppbyggt, även om det inte blir gratis efterkontroller. men när det inte är fasta priser utan timkostnad, så premieras ju den som har god ordning på både lokaler och papper, medan den som inte sköter sig får betala mer. Det tycker jag är ett helt ok system.

Och jag vet fortfarande inte vad som hindrar en från att ha olika verksamheter?

Förbereder man sig väl och följer det som man blir ombedd att göra, så får man inga stora problem.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: christelle skrivet 18 dec-12 kl 16:48
vet inte om man vågar sticka in med en fråga här men är vildsvinsköttet testat för trikiner?
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: TiB skrivet 18 dec-12 kl 17:52
vet inte om man vågar sticka in med en fråga här men är vildsvinsköttet testat för trikiner?

Klart man vågar! Jägaren köper en påse för knappt 150 spänn, stoppar i prov från valda delar och skickar in ett prov. Svaret kommer efter 2 dagar om jag minns rätt.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 18 dec-12 kl 18:17
Och jag vet fortfarande inte vad som hindrar en från att ha olika verksamheter?
Det som hindrar är att det är lite olika regler för olika verksamheter, så det är svårt att uppfylla alla med samma utrustning. Det blir alltså för dyrt att vara godkänd för flera olika typer av verksamhet, det premieras, i min mening, att vara hyfsat storskalig, och det gillar inte jag.

Självklart kan och får man ha flera olika verksamheter, det bara kostar mer än man rimligen kan dra in på den omfattningen som jag skulle vilja ha på olika verksamheter.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Maria C S skrivet 18 dec-12 kl 22:18
Klart man vågar! Jägaren köper en påse för knappt 150 spänn, stoppar i prov från valda delar och skickar in ett prov. Svaret kommer efter 2 dagar om jag minns rätt.


Vill tillägga att dom sänder huvud hjärta eller blod för annan undersökning som i princip betalar tillbaka kostnaderna för trikinprovet.

http://www.jaktojagare.se/blodprov-pa-vildsvin-finansierar-trikinprover (http://www.jaktojagare.se/blodprov-pa-vildsvin-finansierar-trikinprover)

Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: christelle skrivet 18 dec-12 kl 22:35
ok tack för svaren, det var lärorikt-aldrig känt till detta innan, det var en vän som läste tråden och frågan var egentligen från henne -jag äter inte kött  :-[
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: TiB skrivet 19 dec-12 kl 12:21
Samtalet jag började tråden med, det hade jag med min handlare igår. Referat finns i annan tråd. Det blev lugnt och stilla då vi för längesen gått de hårda dusterna.  o:) 

Så Maria behövde inte gå iväg och låtsas höra ihop med någon annan karl för att jag levde rövare ;D
Hon kunde lugnt cirkulera runt oss och vet ni vad hon hittade? Jo, GRISFÖTTER! Tack, Jocke på ICA i Hovmantorp för en välsorterad affär och tack för att jag får mina aladåbade grisfötter till jul!
Tack även för tipsen om av vilka jag kan köpa vildsvinskött av.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: vindensbonig skrivet 19 dec-12 kl 14:21
Samtalet jag började tråden med, det hade jag med min handlare igår. Referat finns i annan tråd. Det blev lugnt och stilla då vi för längesen gått de hårda dusterna.  o:) 

Så Maria behövde inte gå iväg och låtsas höra ihop med någon annan karl för att jag levde rövare ;D
Hon kunde lugnt cirkulera runt oss och vet ni vad hon hittade? Jo, GRISFÖTTER! Tack, Jocke på ICA i Hovmantorp för en välsorterad affär och tack för att jag får mina aladåbade grisfötter till jul!
Tack även för tipsen om av vilka jag kan köpa vildsvinskött av.
Var det tvunget till att skapa en annan tråd till det ? Och i vilken tråd i så fall?
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: Maria C S skrivet 19 dec-12 kl 15:13
Var det tvunget till att skapa en annan tråd till det ? Och i vilken tråd i så fall?


Här: Svar #58989

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=17986.msg1390191#msg1390191 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=17986.msg1390191#msg1390191)
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: hen skrivet 07 jan-13 kl 11:00
fortfarande något liv i detta? jag är köpare :)
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: TiB skrivet 07 jan-13 kl 19:01
fortfarande något liv i detta? jag är köpare :)


Jodå, alla har överlevt.

Om ni skickar PM om hur mycket, samt var ni bor,  så ska jag under tiden försöka förhandla till rätt pris och en i övrigt bra deal.  Hittar någon annan en bra källa så hör av er! Viltslakteri finns flera och det vore en fördel att ha leverantörerna geografiskt spridda.
För att väcka frågan hos ett slakteri behöver jag ha lite "på fötterna", så det blir ett barti av det. En del anser jag tar för mycke betalt. Antingen förhandlar man, eller också får de behålla sitt kött. Jag antar att de helst säljer hela eller halva grisar för att priset ska bli det fördelaktigaste. Och det bör väl va styckat?

Själva har vi fullt i frysarna med annat ännu ett tag samt att focus de senaste dagarna varit på en annan tråd. http://www.alternativ.nu/index.php?topic=147313.msg1400957;topicseen#new (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=147313.msg1400957;topicseen#new)

Inom kort kommer jag att berätta om dagens röjande där, om besök i en butik med utländska innehavare.
Är ni i Växjö så titta in till Ikramenis orientaliska, Verkstadsgatan 18N. VÄXJÖ.
Gul lök, fin 6:-/kg
Potatis, fina och jämnstora 10 kg för 40 spänn
Fyffes bananer, 13kr/kg
Morötter 6 kr/kg
Ris, c:a 11:50/kg i säck.
Vetemjöl, 6 kr/kg
Basilika, bockhornsklöver o liknande kryddor 150 G för 25 kr.
Äpplen, klementiner o annan frukt 14-18 kr/kg.
Titel: SV: Protest mot profitörerna!
Skrivet av: vindensbonig skrivet 07 jan-13 kl 19:50
Här: Svar #58989

[url]http://www.alternativ.nu/index.php?topic=17986.msg1390191#msg1390191[/url] ([url]http://www.alternativ.nu/index.php?topic=17986.msg1390191#msg1390191[/url])
Nopp funkar inte .