Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Abhay skrivet 14 dec-12 kl 14:54
-
Hur stark måste alkoholen vara för att dra ur nervgiftet ur malörten som är grunden till Absinthe?
-
De flaskor med absint jag sett har legat på 70-80% alkohol.
Johan
-
Klart det är bättre med riktigt stark sprit, men jag har druckit brännvin med Gråbo (samma ämne som i Malört, Malört light) som är gjort på 40% och det har absolut haft effekt.
-
behöver inte vara speciellt starkt, räcker med en flaska renat..
-
För att få ut ämnet tujon ur malörten behöver man ha läkarsprit, alltså över 90 %. Har jag läst.
-
Rent allmänt är jag förvånad över att inte flera av er håller på med att krydda sprit. Det verkar som om folk inte förstår att sprit INTE är en drog utan ett livsmedel! (vid påhopp eller mothugg tar jag bort inlägget, förmodligen påhejad av ?
Här har förut ställts en fråga som togs bort. Nu kommer den igen.
Har någon provat att krydda brännvin med gråbo, och jämfört smaken med malörtskryddat?
Ge gärna ett utlåtande, för vilket det tackas!
-
Välkommen tillbaka Werhner! :)
Jag testade en gång men jag tror att det blev något fel, kanske stod det för länge för det smakade inte bra alls.. Väldigt beskt.
-
Klart det är bättre med riktigt stark sprit, men jag har druckit brännvin med Gråbo (samma ämne som i Malört, Malört light) som är gjort på 40% och det har absolut haft effekt.
Och vad är effekten?
-
Det finns många olika arter av malört och de flesta borde funka till att krydda sprit med. Jag har använt ett 10-tal olika arter till te och jag tycker smaken är god. Jag kommer att testa att krydda sprit senare med dem. Jag odlar flera olika malörter från 3 cm krypande örter till 2 meters förvedade buskar.
-
Jag höll på med kryddning för länge sedan, och tyckte om malörtsbrännvin men tar bara en eller två till maten, och då ska det va beskt och det finns i Beska droppar eller stavas det Bäska Droppar, som systemet säljer. Intresset för gråbo fick jag när jag läste dr Albert Sandklefs bok ´30 sorter kryddat brännvin´ Med gråbo skulle det visst inte bli så beskt.
-
Jag brukar göra egen besk på egenodlad malört. Gör det då på brännvin special eller vodka. Men, med de låga procenterna blir det ingen absinth. Brukar inte låta det dra så himla länge för jag tycker inte det blir godare av det. Annars kryddar jag inte så mycket sprit. Slånbär ger dock en läcker färg så det händer men, med tanke på förbrukningen är det knappt lönt. :P
-
Slånbär ger dock en läcker färg så det händer men, med tanke på förbrukningen är det knappt lönt. :P
Lustigt, just idag slog jag upp och avsmakade slånbärsbrännvinet. Inte endast vackert, mycket gott.
Malört nöjer jag mig med i "Svenskdroppar" vilket jag nyttjar så sällan som möjligt. Osäker på om den botar, eller skrämmer en frisk med sin räliga smak.
-
Bäska droppar är min favorit av köpebrännvinet, men min egna gråbo-variant kom inte i närheten.. Den blev bara äcklig.
Ska ta 4-5 liter i sommar och göra några olika tester med gråbo och malört så får vi se..