Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Abhay skrivet 14 dec-12 kl 14:54

Titel: Malört
Skrivet av: Abhay skrivet 14 dec-12 kl 14:54
Hur stark måste alkoholen vara för att dra ur nervgiftet ur malörten som är grunden till Absinthe?
Titel: SV: Malört
Skrivet av: mt_knot skrivet 14 dec-12 kl 16:21
De flaskor med absint jag sett har legat på 70-80% alkohol.

Johan
Titel: SV: Malört
Skrivet av: svinlem skrivet 27 dec-12 kl 12:54
Klart det är bättre med riktigt stark sprit, men jag har druckit brännvin med Gråbo (samma ämne som i Malört, Malört light) som är gjort på 40% och det har absolut haft effekt.
Titel: SV: Malört
Skrivet av: svartorkidee skrivet 27 dec-12 kl 13:47
behöver inte vara speciellt starkt, räcker med en flaska renat..
Titel: SV: Malört
Skrivet av: Cathrin73 skrivet 19 jan-13 kl 12:19
För att få ut ämnet tujon ur malörten behöver man ha läkarsprit, alltså över 90 %. Har jag läst.
Titel: SV: Malört
Skrivet av: Fraams Palsing skrivet 21 jan-13 kl 17:59
 Rent allmänt är jag förvånad över att inte flera av er håller på med att krydda sprit. Det verkar som om folk inte förstår att sprit INTE är en drog  utan ett livsmedel! (vid påhopp eller mothugg tar jag bort inlägget, förmodligen påhejad av  ?

Här har förut ställts en fråga som togs bort. Nu kommer den igen.

Har någon provat att krydda brännvin med gråbo, och jämfört smaken med malörtskryddat?
Ge gärna ett utlåtande, för vilket det tackas!
Titel: SV: Malört
Skrivet av: Halte skrivet 21 jan-13 kl 18:06
Välkommen tillbaka Werhner! :)

Jag testade en gång men jag tror att det blev något fel, kanske stod det för länge för det smakade inte bra alls.. Väldigt beskt.
Titel: SV: Malört
Skrivet av: sonica skrivet 21 jan-13 kl 18:13
Klart det är bättre med riktigt stark sprit, men jag har druckit brännvin med Gråbo (samma ämne som i Malört, Malört light) som är gjort på 40% och det har absolut haft effekt.
Och vad är effekten?
Titel: SV: Malört
Skrivet av: Stellan_J skrivet 21 jan-13 kl 18:28
Det finns många olika arter av malört och de flesta borde funka till att krydda sprit med. Jag har använt ett 10-tal olika arter till te och jag tycker smaken är god. Jag kommer att testa att krydda sprit senare med dem. Jag odlar flera olika malörter från 3 cm krypande örter till 2 meters förvedade buskar.
Titel: SV: Malört
Skrivet av: Fraams Palsing skrivet 21 jan-13 kl 18:42
Jag höll på med kryddning för länge sedan, och tyckte om malörtsbrännvin men tar bara en eller två till maten, och då ska det va beskt och det finns i Beska droppar eller stavas det Bäska Droppar, som systemet säljer. Intresset för gråbo fick jag när jag läste dr Albert Sandklefs bok ´30 sorter kryddat brännvin´ Med gråbo skulle det visst inte bli så beskt.
Titel: SV: Malört
Skrivet av: javill skrivet 21 jan-13 kl 19:00
Jag brukar göra egen besk på egenodlad malört. Gör det då på brännvin special eller vodka. Men, med de låga procenterna blir det ingen absinth. Brukar inte låta det dra så himla länge för jag tycker inte det blir godare av det. Annars kryddar jag inte så mycket sprit. Slånbär ger dock en läcker färg så det händer men, med tanke på förbrukningen är det knappt lönt.  :P
Titel: SV: Malört
Skrivet av: tinna.m skrivet 21 jan-13 kl 19:31
Slånbär ger dock en läcker färg så det händer men, med tanke på förbrukningen är det knappt lönt.  :P
Lustigt, just idag slog jag upp och avsmakade slånbärsbrännvinet. Inte endast vackert, mycket gott.
Malört nöjer jag mig med i "Svenskdroppar" vilket jag nyttjar så sällan som möjligt. Osäker på om den botar, eller skrämmer en frisk med sin räliga smak.
Titel: SV: Malört
Skrivet av: Halte skrivet 21 jan-13 kl 19:39
Bäska droppar är min favorit av köpebrännvinet, men min egna gråbo-variant kom inte i närheten.. Den blev bara äcklig.
Ska ta 4-5 liter i sommar och göra några olika tester med gråbo och malört så får vi se..