Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Valmet skrivet 09 dec-12 kl 12:41
-
Senaste insnöad-projektet.
Jag har tidigare provat att göra eget öl på Coopers.
Blev sällan nöjd (grisarna blev jättenöjda) :-\
Provar nu att göra eget från grunden, har påbörjat med groddningen av vete.
Det var vad jag hade hemma.
Någon som har erfarenhet, hur länge ska det gro?
Enligt vissa källor upp till en vecka, men det verkar lite väl länge.
Har nu,på bilderna legat sedan i onsdags, å det är ca 17grader i rummet.
Planen är att sedan torka det i ugnen.
-
Har googlat satan nu..
Enligt vissa källor ska grodden vara 3/4 längd av kornet.
Annan källa anger att man måste röra runt mkt för att det inte ska växa ihop??
Smakade på kärnorna, sött!
Avbryter groddningen nu och låter det torka.
Det mesta får plats i varmluftsugnen, 50grader
resten på golvet framför spisen.
Innan torkning har jag vägt allt för att kunna räkna ut rätt fukthalt i slutändan.
-
Tack, ja den sidan har jag hittat och studerar nu!
Öl är inte så lätt om det ska gå att dricka, vin är enklare helt klart.
Men inte lika gott
-
Tack, ja den sidan har jag hittat och studerar nu!
Öl är inte så lätt om det ska gå att dricka, vin är enklare helt klart.
Men inte lika gott
Det hålls kurser, i Helsingborg igår..
http://www.shbf.se/index.php/bryggarkurser.html (http://www.shbf.se/index.php/bryggarkurser.html)
Du får önska en i julklapp.
Annars står här en pava mjöd att trösta dig med så länge :)
-
Stor del av smaken kommer från jäststammen så lägg en extra krona på en god jäst eller odla från någon ofiltrerad favorit öl!
En av mina favoriter är Weinsefan ( eller hur d nu stavas)
Det ä ju en färsköl av vete, men är den fortfarande "levande" på flaska?
Öl ska det bli ialllafall, tänker inte ge mig om det så smakar skit efter 10ggrs försök 8)
-
Det hålls kurser, i Helsingborg igår..
[url]http://www.shbf.se/index.php/bryggarkurser.html[/url] ([url]http://www.shbf.se/index.php/bryggarkurser.html[/url])
Du får önska en i julklapp.
Annars står här en pava mjöd att trösta dig med så länge :)
Tackar, mjöd kan vara gott ibland men lite väl saft-aktigt jämfört med öl.
Som aperitif är det kanon!
Lyckas mitt försök kan vi utbyta drycker ;D
-
Ikväll har jag rostat det torkade vetet.
Sorterat bort groddarna, krossat det och sedan mäskat.
Smakade ungefär som en färdigblandad Coopers-brygd faktiskt.
Fick ihop 12L, som har tillsatts jäst nu.
Kommer förmodligen att smaka apa..
-
Hur krossade du malten?
-
Körde det i Presidenten, min spannmålskross.
Så det blev valsat..
Det kluckar i jäsröret. Yes, its alive! :D
Har stått framför kaminen inatt men flyttar in det till ett svalare rum nu.
-
Åh vad kul att du gör ölet från grunden, med egen malt och alltihop... Har själv varit sugen på att brygga öl men det tar emot att köpa såna där vanliga "kit", skulle också vilja sköta allt själv. Men jag hade fått intryck av att det krävs mer malt än vad man rimligtvis kan göra själv hemma! Hur mycket gjorde du? Fungerade det bra att ha säden liggandes i en bunke under groddningen, du behövde inte sprida ut det över en större yta? Fick allt plats i ugnen sen under torkningen, eller var du tvungen att torka i omgångar?
Följer med spänning ditt ölexperiment!
-
Detta tar jag mest som en träning.
Men har beställt massa grejer, bla malt från Malt-Magnus.
Finns även färskt korn där om man vill göra allt från grunden eller
till och med så ut det för egen odling.
Jag började med en spann vete, och fick torka i 2 omgångar i ugnen.
Halva ungefär, som jag använt nu blev 3kg ca färdigt malt.
Groddningen gjorde jag i en slaktback,
BlötläggNing över natten, sedan sköljdes d noga å lät rinna av.
Vände flera ggr per dag.
-
Snabbt gick jäsningen.
I brist på bättre tog jag en msk bak-torrjäst och en tsk turbojäst.
Igår var det redan utjäst, så nu har jag tappat upp det på 3 olika flaskor å tillsatt lite socker för kolsyran.
Smaken är inte oangenäm hittills, ganska fadd för jag hade ingen humle.
Skulle kanske kalla det Svagdricka snarare än öl.
Lagrar flaskorna svalt så får det provsmakas om ett par veckor.
Men, nu har mitt beställning anlänt. så nästa försök blir med färdig malt
riktig jäst ( med stamtavla) och humle. :)
-
Bara vete, ingen humle och bakjäst? Det låter inte så gott! Men kul att du mältat själv.
En sak jag kan säga är att fuska inte med jästen, det blir aldrig bra.
Lycka till
-
Hej!
Rolig tråd om bryggning från grunden. Har du smakat än, hur blev det?
mvh
rune
-
Jodå, jag fick mersmak!
Ölet var fullt drickbart men det saknades humle.
Ska någon av dom närmaste dagarna dra igång nästa bryggning.
Vi var tvugna att vänta lite så att några flaskor ska hinna bli lediga ::)
Har som sagt beställt kvalitets-grejor så nästa gång hoppas jag på ett riktigt gott resultat.
Blir nog även en liten korn-odling här i sommar!
-
Hur gör du när du bereder vörten? Jag använder en kylväska med monterad kulventil i botten. Låter malten ligga i kylväskan i ca 1 timme innan jag silar av och kokar med humle.
-
Jag följde i stort sett beskrivningen och temperaturerna i Maltmagnus recept.
Hällde vörten i en brygghink å silade,fyllde på mer hett vatten i etapper tills det blev tunnt
å jag inte tyckte det var lönt längre.
Vill ju inte få för tunn öl.
Provade att sila genom en duk först men det tog sån tid att rinna igenom
så den byttes ut mot ett durkslag.
Det blev en del partiklar som följde med då men dom sjönk till botten under jäsningen
och ölet klarnade.
-
Mina flaskor har nu stått i ca 10 dagar.
Förvaras ganska svalt, men kolsyra har bildats och ölet är kristallklart.
Med försiktig upphällning är inte bottensatsen något problem,
den sitter snällt kvar på botten av flaskan.
Så gott det blev! Klockrent, hoppas fler vågar göra egen öl.
Det är inte så svårt, man får lägga ner några timmar på kokning mm.
Priset per 33cl-flaska blev nånstans 3-4kr.
Då är det främst humlen som kostar, dags att börja odla humle alltså! 8)
-
Köpte en riktigt bra jäst senast från Maltmagnus, Mauribrew ALE 514. Jäste klockrent och fullt ut, ingen jästsmak. Min favorithumle är Fuggles och Cascade. Amarillo var också riktigt god. Nu använder jag ganska mycket humle, tillsätter ca 100 gram/vörtkok. Humle är gott! ;D
-
Jästen är nog viktig.
Kanske även Coopers hade blivit drickbar med rätt typ av jäst?
Jag har använt Sauflager, lager eftersom ölen jäser och mognar i mitt sval-rum.
Jäser ändå ganska fort, tappade på flaska efter en vecka. 12-14grader varmt.
Förra ölsatsen var mkt god, men lite väl bitter ( om man ska va kräsen)
Jag hade använt en av dom bittrare humlesorterna, Hallertau Perle
och dessutom en del rök-malt.
Nästa laddning blir ett ljusare, fruktigare öl, ca 6%.
Av ekologisk pilsnermalt, vete och enzymmalt.
Ympar jäst från förra gången..
Ölbryggar-träsket har dragit ner mig ;D