Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Fny skrivet 08 dec-12 kl 09:16
-
:-\
Gjorde min första egna yoghurt igår. Den blev god! Tyckte iallafall jag... Maken avskydde konsistensen, som ju var annorlunda från hur köpeyoghurt är. Eftersom smaken var finfin gissar jag att det är helt normalt att konsistensen är lite mer fast och geléartad än den köpta varianten?
Finns det nåt sätt att få yoghurten att anta den vanliga köpeyoghurtkonsistensen? Vill ju gärna att maken ska kunna äta av den också...
-
Prova att vispa den, eventuellt även tillsätta en liten mängd mjölk.
-
Det finns flera olika typer av yoghurt, med olika konsistens.
En del görs helt färdig i stora tankar och rörs om kraftigt för att göra mindre fast, innan kylning och förpackning/servering.
Andra får bli färdiga och rörs inte alls innan de kyls och serveras. De får en fast geléliknande konsistens.
Så vispa till önskad konsistens. Troligen bäst lite för mycket, för den fasta konsistensen kommer annars delvis tillbaka.
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=136175.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=136175.0)
-
Sådärja! Nu har jag gjort yoghurt 2.0 och konsistensen blev toppen, krämig men inte geléartad, helt enkelt genom att jag vispade ordentligt några gånger under processen. Smaken blev återigen väldigt mild (lite för mild till och med!) och kan närmast beskrivas som ett mellanting mellan yoghurt och fil. Om man vill få den inte riktigt så mild, gäller det bara att låta den stå längre eller finns det nån annan metod?
-
Vad har du för startkultur? Längre inkubation ger definitivt lägre pH-värde.