Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: vindensbonig skrivet 02 dec-12 kl 17:05
-
Undrar var för olika vedspisar måste eldas olika när man ska laga mat även om det är samma fabrikat alla värkar ju beter sig olika uppfattar ja det som?
-
Skorstenen och dess drag är individuellt i alla hus.
-
Beror inte på lokala förhållanden som tex höjd på skorsten?
Slänger in en annan fråga, går det att fixa så man tar förbränningsluft utifrån till en gammal hederlig Husquarna 727?
-
Förutom att draget är olika mellan olika skorstenar (och för den delen beroende på vädret och om skorstenen är varm eller kall för tillfället) så finns det alltid skillnader även mellan vedspisar av samma modell. Det kan vara mer eller mindre kvar av inmurningen ovanpå ugnen, mer eller mindre otätt mellan rökkanaler och ugn, eventuella brännplåtar på sidorna av eldstaden kan vara mer eller mindre hela eller kanske saknas helt.
Sen beror det ju också på vad man har för slags ved - träslag, fukthalt, hur finkluven den är osv - hur man lämpligen gör för att elda spisen.
Det är nog svårt att göra ett riktigt elegant intag för förbränningsluft utifrån till en vanlig vedspis, vad man möjligen skulle kunna göra är att låta ett rör utifrån mynna nära spisens asklucka så får man kalldraget bara lokalt just där.