Alternativ.nu
Djur => Getter => Brunst, dräktighet & killning => Ämnet startat av: gnets skrivet 30 nov-12 kl 12:34
-
Ena tråkigheten efter den andra känns det som.. Hittade två stycken döda killingar i ligghallen nyss.. Maj en afrikansk dvärgget som fått. Men vi väntade oss inte att hon skulle killa först tidigaste slutet på december då vår bock kom den 19 juli i år. Hon måste väl ändå ha kastat eller? Dom var blöta fortfarande men hon verkar ha fått bort hinnor och sånt iaf..
Nått särskilt jag ska tänka på ang. Maj nu? Hn verkar pigg och ser hel ut därborta, lite blodig i svansen och runtomkring men inte mycket.
-
Ledsamt! Har hon inte gått med bock innan hon kom till dig, så har hon kastat nu. Jag skulle mjölka ur råmjölken och frysa in i små portioner. Är guld värt att ha om något skulle krångla med en nyfödd killing. Är geten frisk för övrigt är det juverhälsan med mjölkning du får hålla koll på nu.
-
Åh, så synd :'( !
Då var alltså killingarna födda minst 2-3 veckor för tidigt (om ni inte haft någon annan bock som hon kan ha träffat före 19 juli).
Håll koll så att efterbörden kommit ut, ibland kan ju getterna äta upp efterbörden rätt fort, så titta till henne ofta. Sen behöver Maj troligen mjölkas om hon har börjat sätta juver. (Ett tecken på att det blivit en plötslig kastning är att hon inte börjat sätta juver.)
Om hon är van vid mjölkning kommer hon att stå stilla och tycka det är behagligt att bli mjölkad, och du kan spara råmjölken som kommer nu de första 3 dygnen efter killningen, frys in mjölken i små burkar eller påsar. ½-1dl är lagom i varje, en vet aldrig när du eller någon annan kan behöva råmjölk! (Detta gäller om Maj i övrigt är frisk. CAE och vissa andra getsjukdomar sprids via mjölk.)
Är Maj inte van vid mjölkning får du koncentrera dig på att få ut mjölken så att juvret blir tomt, den eventuella uppsamlade mjölken får du väl ge till någon katt eller så. Kraftfoder är en bra muta för att få en skäggig dam att stå still!
Vi får hoppas att det inte blir fler kastningar. Skulle det ändå, hemska tanke, bli det är listerios eller toxoplasmos att misstänka och du bör kontakta veterinären som var kompis med Kalle Hammarberg.
-
Tack för snabba svar!
Hon började sätta juver för en vecka sen typ. I get jättejuver men ändå sågat det syns att det börjat fyllas upp.
Hon har inte blivit mjölkad innan och är väl kanske inte den mest närgångna i flocken, men ska försöka mig på att mjölka ur henne..
Har inte hittat någon moderkaka iaf.. Men hon kan ju lika gärna ha ätit upp den.. Får hålla lite koll men antar att den inte kommer ut massa timmar senare utan ändå ganska tätt inpå killingarna?
Men om om mot förmodan inte skulle fått ut den, visar det sig genom att hon får feber eller nått då? Så vet vad jag kan hålla koll på iaf. För är ju inte lätt att veta annars.
Hur gör ni andra som har getter på lösdrift, tar ni in dom ett tag innan dom är beräknade att killa i box eller nått? Lättare att hålla koll då ju och även lite varmare. Vi hade ju tänkt ta in maj om nån vecka eller så..
Maj är väl den vi var mest säkra på när hon skulle ha för bon brunstar när han kom och syntes väl flera gånger att bocken fick till det.
Dom andra är vi mer osäkra på exakt när dom ska ha och det oroa mig lite. Får väl plocka in dom med.
-
Efterbörden ska komma ut inom 12 timmar. Därefter räknas den som kvarbliven och skapar problem.
Getter som killat tidigare och varit bra mammor klarar att killa i lösdrift. Men en stor del av dödsfallen bland getter/killingar är relaterade till just födseln. Man ska inte skilja en get från flocken, bättre att göra en avbalkning av grindar osv inne hos flocken för den get som ska killa. Då kan de se, lukta och höra varandra. Särskilt de lågrankade getterna och förstföderskorna kan behöva en egen skyddad vrå att föda i och knyta an till killingen.
-
Efterbörden ska komma ut inom 12 timmar. Därefter räknas den som kvarbliven och skapar problem.
Getter som killat tidigare och varit bra mammor klarar att killa i lösdrift. Men en stor del av dödsfallen bland getter/killingar är relaterade till just födseln. Man ska inte skilja en get från flocken, bättre att göra en avbalkning av grindar osv inne hos flocken för den get som ska killa. Då kan de se, lukta och höra varandra. Särskilt de lågrankade getterna och förstföderskorna kan behöva en egen skyddad vrå att föda i och knyta an till killingen.
Tyvärr så har jag ingen aning om den kommit ut eller inte. Hon är pigg och äter dricker, verkar inte bekomma henne någonting det som har hänt, hon är precis som vanligt.
Okej... Varför jag hade velat ta in dom när det börjar närma sig är att några är förstföderskor plus att det är "fel" årstid att föda nu med minusgrader. Lösdriften är inte jättelångt från huset men stallet är närmare och mycket lättare att hålla koll på ifall någon ska ha. Vill kunna finnas lätt tillgänglig ifall någon inte tar hand om killingen eller nått annat skulle inträffa.. Tänker det är så kallt med nu när dom flesta ska ha..
-
Personligen håller jag med dig, gnets. Av det som kan gå snett vid killningen med tråkiga följder, kan det mesta avhjälpas om man finns i närheten. Jag skulle ta in dem, åtminstone förstföderskorna, och skärma av den som ska killa med grindar/spjälstaket. Det är inte alltid en förstöderska fattar att den där våta, slemmiga klumpen som ligger där är hennes unge. Mamman kan strunta i att ta hand om killingen t.o.m. vara elak med den, de nyfikna kompisarna kommer fram och antingen "hjälper till" att slicka den eller är dumma osv. Att finnas till hands vid födslarna är bäst när det gäller getter, enl min uppfattning.
Det är inte alltid man hittar efterbörden, den kan vara uppäten. Håll ett öga på geten och ta tempen vid minsta tecken på förändring.
-
Maj mår bra och är som vanligt..
Dock precis varit ute och upptäcker att ännu en get kastat.. Två små killingar. Inte lika långt gångna då dom är mindre och endast fått lite lite päls.
Får ringa vet imorn. Vad gör man om det listerios el. Toxoplasmos?
-
Båda som kastat är förstföderskor och hade tvillingar om det är utav någon betydelse..
-
Vad tråkigt att höra :-\.
Det finns en massa som kan göra att de kastar eller vad det heter. Kanske det är dax för lite provtagning. Listeria eller vad det nu heter. Samma som gör att gravida kvinnor inte ska hantera kattlådor och oastoriserad mjölk eller hantera getter eller foster när de kastat mm.
-
Min sambo har pratat med Kalle hammarberg idag och det verkade som på han att vi inte skulle måla fan på väggen, utan att det var inte alls en omöjligt att dom kastat för att vi nyss fick avliva en av våra andra getter på grund av urinsten. Han sa att getter tydligen är. extremt känsliga vid sådana förändringar. Pratade även med en annan vet. Som sa också att det inte är ovanligt att dom kastar och han kände att det inte fanns nått direkt att göra i nuläget.
Däremot sa Kalle att vi kunde och borde kontakta SVA för att skicka in fosterna för Provtagningar mot bl.a. Schmallenbergsviruset eller hur det stavas. SVA ville tydligen ha in kastade foster så vi försöker få tag i dom.
Hoppas att det inte blir mer tråkigheter nu..
-
Åh jag som är gravid.. Får nog ringa barnmorskan imorn och ta ett prov om jag är immun. Det är ju jag som har hanterat fosterna men har haft handskar iofs... Men jag är väldigt nära mina getter med pussar och kel.
-
Kan nu ha fel så inte måla >:D på väggen.
Det är du som är imun inte ditt foster. var försiktig :-* och läs på så inget händer med dej.
Det var just Kalle Hamberg som sa det till oss på kursen i Bollnäs.
-
Jordbruksverket ska skicka ut en distriktare som kommer och ta blodprov på mammorna och tar fosterna med sig för undersökningar. Jordbruksverket har målat fan på väggen och säger att vi har en " oidentifierad smitta" och måste skydda oss därefter som sig bör.. Är väl bra att det kollas upp..
Eva, men ja det är ju sant, hjälper ju inte bebis i magen om jag är immun. Får väl ringa dom och rådfråga ändå.. Alltså vilken soppa.
-
Hoppas nu det är som Hamberg tror att getterna blev upprörda och att det är det som är orsaken. Det verkar som ni haft er del av elände. Så nu tycker distriktarna att det är kul o komma. De var inte lika angelägna när stackars Dunder behövde hjälp.
-
Bra att ni pratat med Kalle Hammarberg!
Listeria är en jordbakterie som finns lite varstans. Getterna blir vanligen smittade genom att äta dåligt ensilage/hösilage. Det är inte säkert att fodret luktar illa eller ser konstigt för att det innehåller listeria! Hö är säkert att ge, eftersom bakterierna inte trivs i den torra miljön. Ensilage ska vara syrat med ex.vis myrsyra, listerian dör när omgivningen är kemiskt sur. Bakterierna finns i mjölken, och kan på så vis smitta även människor som dricker av den opastöriserade mjölken. Listeria har som du vet samma otrevliga risker på människa som på get, du kan få missfall om du blir smittad - håll inte på med getterna som kastat eller deras foster!
Toxoplasma är en parasit som ofta finns hos möss och andra smågnagare, katter får i sig parasiten när de äter upp sina byten. Katter smittar innan de själva fått immunitet, d v s upp till 6-7 månaders ålder. Det är katternas bajs som är smittkälla om katterna skiter i hö- eller sädesbingar. Har du någon ungkatt hemma? Äldre katter är inte smittbärande (även om en får lära sig på MVC att alla katter är jättefarliga). Om du själv har fått toxoplasma innan du blev gravid har du redan immunitet, och det föreligger ingen fara för bebin i magen - men har du inte immunitet är det farligt! Toxoplasmos kan leda till att getter kastar och människor får missfall, och det är ytterligare en anledning till att du inte ska hålla på med getterna eller fostren fler gånger.
(Nej, jag vill inte skrämmas, det är ju en massa förbud ändå när en är gravid, men var försiktig nu framöver! Bra att du hade handskar på dig!)
Hoppas obduktionssvaren kan ge besked om vad det är för fel. Det är aldrig roligt när killingar dör, men det kan kännas lättare om en faktiskt vet vad det berodde på, och kanske kan förhindra att det händer igen. Kram på dig, gnets!
-
Tusen tack för era svar, lite klokare är jag nu..
Tyvärr så är det något som är galet, tredje kastningen nu ikväll.. Precis inkommen :/ jag har hållet mig på avstånd och sambon inspekterat fostren och mamman. Även hon förstföderska.
Antar att vi får svar efter obduktionen.. Känns som att nu går vi bara och väntar på att alla ska kasta :'( :'( :'(
Jag börjar bli orolig över mig själv och bebis i magen så blir att ringa BM
Imorgon.
-
Du gör rätt i att inte hantera getter, foster, efterbörd osv nu. Har för mig att du fått ta hand som denna mer eller mindre vanvårdade getflock? Svårt att veta vilka brister som kan finnas där. Det viktigaste nu är att du tar det lugnt och tar hand om bebis i magen och dig själv :-* Distriktaren och labbet får sköta sin del.
Tillägg:
Hoppas samtalet med BM gick bra.
Vilken typ av hö äter getterna och hur är kvalitén på det? (Men rota eller lukta inte i höet nu!)
-
Du gör rätt i att inte hantera getter, foster, efterbörd osv nu. Har för mig att du fått ta hand som denna mer eller mindre vanvårdade getflock? Svårt att veta vilka brister som kan finnas där. Det viktigaste nu är att du tar det lugnt och tar hand om bebis i magen och dig själv :-* Distriktaren och labbet får sköta sin del.
Tillägg:
Hoppas samtalet med BM gick bra.
Vilken typ av hö äter getterna och hur är kvalitén på det? (Men rota eller lukta inte i höet nu!)
Ja en stor del av vår flock kom som vanvårdade och beslagtagna av polisen..så man vet aldrig:/ dom äter vårat egna hösilage som vi slog i somras. Tycker kvaliteten varit bra förutom några balar fåglarna varit på så det möglat men dom har vi ju givetvis inte gett. Innan har vi gett dom Hö men iår var inget bra höår häromkring,massa regn:/
Men kan faktiskt ärligt säga att jag tror inte det beror på fodret då jag som sagt tycker att det varit bra. Men visst, man kan ju missa.
Tog prover för att kolla toxoplasmos, sen fattade jag det som att dom skulle göra en odling om listeria med. Min BM hade inte sådär jättemycket att säga tyvärr då hon menade på att skulle det visa något så är det läkare som får gå vidare med det.
Tack snälla för omtanken!
-
Usch, så hemskt, gnets :'( !
Är det fler getter som är dräktiga kvar? Din sambo ger dem väl selen isf?
Om det nu är listeria, bör ni kanske redan nu ta reda på om det finns någon i närheten som har hö eller syrat ensilage att sälja.
(Jag har oxå haft killingar som dött och några dödfödda, men allmogegetterna har tyvärr en hög killingdödlighet, har jag fått lära mig. Har även skickat in en killing till obduktion hos SVA, men resultatet var negativt. Jag har inte hört talas om att dvärggetterna skulle ha problem med hög killingdödlighet eller inavelsdepression.)
-
Killingar som dör, dödfödda eller kastade är så sorgligt. Gnets, bra att ni tog hand om de vanvårdade getterna. Hur länge har de varit hos er? Kan det helt enkelt vara så att deras kondition inte räckte till för dräktighet och killning?
De omhändertagna getterna behöver kanske det mesta i "getnäringsväg?" Jag skulle särskilt se till att alla dräktiga nu får Selen-E, som skräptanten skrev. Finns bl.a. på Lantmännen/Granngården. Lusern, finns på samma inköpsställe och som hackat strå eller pellets, ger en bättre näring och näringsbalans för getter än havre.
-
Killingar som dör, dödfödda eller kastade är så sorgligt. Gnets, bra att ni tog hand om de vanvårdade getterna. Hur länge har de varit hos er? Kan det helt enkelt vara så att deras kondition inte räckte till för dräktighet och killning?
De omhändertagna getterna behöver kanske det mesta i "getnäringsväg?" Jag skulle särskilt se till att alla dräktiga nu får Selen-E, som skräptanten skrev. Finns bl.a. på Lantmännen/Granngården. Lusern, finns på samma inköpsställe och som hackat strå eller pellets, ger en bättre näring och näringsbalans för getter än havre.
Vi har köpt och börjat ge selen-e , dock skulle vi ju ha börjat med det tidigare:/ 2 st av dom som kastat kommer inte därifrån utan dom kom från kärleksfulla hem där dom fått vad dom behöver och varit i jättefint skick.. Så är nog något annat som är fel..
Dom omhändertagna kom hit i juni, men då hade dom bott hos ett tillfälligt hem i ett par månader innan.
Dethär är verkligen jättesorgligt och jag hoppas att det inte blir mer nu. Jag hoppas att vi får svar sva så vinet vad felet är. Svårt att göra nått när man inte vad.. Och jag tycker att det är fruktansvärt att JAG inte kan eller bör göra något. Min sambo är jätteglad i getterna med, men det är verkligen MINA hjärtan som ligger mig så otroligt varmt om hjärtat! Så givetvis vill jag ju vara med att hjälpa och finnas tillhands, känns skit att stå på avstånd och inte ens våga klappa eller kela när dom tittar efter mig och säkert undrar vad jag gör därborta..
-
Hade "hoppats" på att de getter som kastat kom från vanvårdsfallet. Suck! Helt klart en jobbig situation för er! Vet att det varit svårt att få tag i "riktigt" hö i år, men personligen skulle jag bara använda det eller helsyrat ensilage till getter. Hoppas ni snart får provsvaren.
Förutom hö, vatten, mineraler, viltsaltsten skulle jag ge dem Multivitamin (finns också på Lantmännen/Granngården för olika djurslag). Lusern är förträffligt om någon är i dåligt hull eller kondition. Ris och grenar av de flesta slag är naturlig getmat och tallris är nyttigt.
-
Som alla andra vill jag uttrycka min enorma medkänsla för alla tråkigheter på rad, det kan verkligen inte vara roligt. Hoppas ni får snabbt svar på provsvaren! Även om svaret kanske är jobbigt också så vet ni då i alla fall.
Personligen tror jag faktiskt på schmallenbergviruset tyvärr och citerar lite information från jordbruksverket;
"Om infektionen sker då en stor andel av djuren befinner sig i första trimestern kan flera av dessa dräktigheter sluta med födsel av dödfödd eller missbildad avkomma. Men följderna behöver inte bli särskilt stora. Detta beror på att symtomen hos vuxna djur är relativt lindriga och att fosterskador endast uppträder om moderdjuret infekteras i första trimestern."
"Vuxna djur bär på viruset under endast 4-6 dagar och att de måste provtas under pågående infektion för att virus ska hittas. Alternativt kan virus också påvisas i de foster som infekterats i livmodern och som sedan föds med olika symtom."
Man tror att viruset spridit sig som mest här under sensommaren/tidiga hösten i år. Jag tror vi kommer höra massa mer om det här viruset tyvärr eftersom det är svårt att testa och inte nödvändigtvis ger några symptom alls på vuxna djur förutom dräktighetsrelaterade problem senare. Att det dessutom sprids med svidknott gör att man inte kan skydda sig genom noggrann hygien och att inte ta in nya djur heller. :(
Besläktade virus ger livslång immunitet efter infektion men för schmallenberg är det ännu oklart. Framtiden får utvisa men vi får hoppas att vi får en klen tröst genom att djur som haft schmallenberg har livslångt skydd, inklusive framtida bebisar i magen.
Citaten ovan kommer från http://www.jordbruksverket.se/download/18.6302e0a13b40dd4ba6800068/Information+om+Schmallenbergvirus.pdf (http://www.jordbruksverket.se/download/18.6302e0a13b40dd4ba6800068/Information+om+Schmallenbergvirus.pdf) om någon vill läsa mer.
-
Schmallenberg har vi ännu inte hört så mycket om, men tror också att det kommer. Håller det inte heller för omöjligt att det kan vara boven i dramat här.
-
Hoppas verkligen inte att det är schmallenbergviruset då vi även har kor som förväntas bli dräktiga snart om dom edan inte är det. Drabbar ju även kor med..
Återkommer senare med längre svar.
-
Tills dess Ni fått svaret vill jag trycka på hur oerhört viktig en noggran handhyggien är för Er båda då Ni haft djurkontakt med tanke på graviditeten. Jag vill inte skrämmas men vet hur lite som behövsföratt det skall bli obehag.
Jag beklagar givetvis även kastningarna i sig, Ni hade väl fått nog av sorg redan innan! :'( Dock är det BRA att Ni skickat de kastade "killing-ämnena" till lab., så att Ni kan få vetskap om orsaken!
Tänker på Er! /Tt
-
Hur har det gått, gnets? Har ni fått något svar än?
-
Usch, så hemskt, gnets :'( !
Är det fler getter som är dräktiga kvar? Din sambo ger dem väl selen isf?
Om det nu är listeria, bör ni kanske redan nu ta reda på om det finns någon i närheten som har hö eller syrat ensilage att sälja.
(Jag har oxå haft killingar som dött och några dödfödda, men allmogegetterna har tyvärr en hög killingdödlighet, har jag fått lära mig. Har även skickat in en killing till obduktion hos SVA, men resultatet var negativt. Jag har inte hört talas om att dvärggetterna skulle ha problem med hög killingdödlighet eller inavelsdepression.)
Vi har sex stycken till som är dräktiga, vi ger dom selen och sånt nu som vi blivit rekommenderade. Usch tråkigt med dödfödda killingar:( men har dom en död killingdödlighet så vet man ju iaf att det inte måste vara något annat som är fel ju:/ men tråkigt ändå klart:(
-
Som alla andra vill jag uttrycka min enorma medkänsla för alla tråkigheter på rad, det kan verkligen inte vara roligt. Hoppas ni får snabbt svar på provsvaren! Även om svaret kanske är jobbigt också så vet ni då i alla fall.
Personligen tror jag faktiskt på schmallenbergviruset tyvärr och citerar lite information från jordbruksverket;
"Om infektionen sker då en stor andel av djuren befinner sig i första trimestern kan flera av dessa dräktigheter sluta med födsel av dödfödd eller missbildad avkomma. Men följderna behöver inte bli särskilt stora. Detta beror på att symtomen hos vuxna djur är relativt lindriga och att fosterskador endast uppträder om moderdjuret infekteras i första trimestern."
"Vuxna djur bär på viruset under endast 4-6 dagar och att de måste provtas under pågående infektion för att virus ska hittas. Alternativt kan virus också påvisas i de foster som infekterats i livmodern och som sedan föds med olika symtom."
Man tror att viruset spridit sig som mest här under sensommaren/tidiga hösten i år. Jag tror vi kommer höra massa mer om det här viruset tyvärr eftersom det är svårt att testa och inte nödvändigtvis ger några symptom alls på vuxna djur förutom dräktighetsrelaterade problem senare. Att det dessutom sprids med svidknott gör att man inte kan skydda sig genom noggrann hygien och att inte ta in nya djur heller. :(
Besläktade virus ger livslång immunitet efter infektion men för schmallenberg är det ännu oklart. Framtiden får utvisa men vi får hoppas att vi får en klen tröst genom att djur som haft schmallenberg har livslångt skydd, inklusive framtida bebisar i magen.
Citaten ovan kommer från [url]http://www.jordbruksverket.se/download/18.6302e0a13b40dd4ba6800068/Information+om+Schmallenbergvirus.pdf[/url] ([url]http://www.jordbruksverket.se/download/18.6302e0a13b40dd4ba6800068/Information+om+Schmallenbergvirus.pdf[/url]) om någon vill läsa mer.
.
Tack snälla för omtanke och bra information!
-
Tills dess Ni fått svaret vill jag trycka på hur oerhört viktig en noggran handhyggien är för Er båda då Ni haft djurkontakt med tanke på graviditeten. Jag vill inte skrämmas men vet hur lite som behövsföratt det skall bli obehag.
Jag beklagar givetvis även kastningarna i sig, Ni hade väl fått nog av sorg redan innan! :'( Dock är det BRA att Ni skickat de kastade "killing-ämnena" till lab., så att Ni kan få vetskap om orsaken!
Tänker på Er! /Tt
Tack snälla torptomten! Vi är väldigt noga med handhygienen nu så fort vi varit ute. Jag har alltid lite tjockare vantar på mig också. Men viss kontakt måste jag ha med djuren då sambon jobbar mycket men jag gosar inte med dom längre som jag brukar.
-
Vi har ännu inte fått något svar från SVA! Funderar på om man kanske ska ringa dom och höra även fast dom sa dom skulle höra av sig..
tyvärr sitter jag ännu en gång på väldigt kort tid och väntar på att veterinär ska komma ut hit!:(:( ni minns Maj som var den första att kasta?! Verkar som att hon fått kalvförlamning som det heter hos kor. Kalkbrist är det väl tror jag. Såg igår kväll intagen hur en annan get bara buffade lite lätt på henne och hon trillade ihop och kom knappt upp sen. Bar in henne i stallet för att kunna observera henne i lite bättre ljus och hon orkade knappt hoppa upp 10cm upp till där höet lägger:/ det gick men var som att bakbenen knappt orkade skutta upp det lilla. Hon fick lite betfor. Hon äter och dricker iaf.men tycker att hon magrat av en del. Sen trillade hon ihop igen och vi var tvungna att verkligen ställa henne upp då hon inte verkade klara av det själv utan bara låg på sidan..
-
Hon fick selen och bvitamin injektion då han trodde att det var det. För övrigt verkar hon piggare idag..
-
Tänker på er lite då och då. Nu måste väl snart turen drabba er. Nitlotterna måste ju vara slut.
många varma Kramar på er i höstmörkret.
-
Tänker på er lite då och då. Nu måste väl snart turen drabba er. Nitlotterna måste ju vara slut.
många varma Kramar på er i höstmörkret.
Tack snälla snälla, det värmer!:) vi har några getter kvar som fortfarande är dräktiga och jag hoppas innerligt att dom blir fullgångna och friska! Killingar sprider ljus:)
-
Missat telefonsamtal från SVA men på röstbrevlådan sa hon att det var negativt för Schmallenbergviruset och negativt på resten dom testat. Nu vet jag inte vad resten är, ska ringa upp på måndag och höra så att vi kan avskriva ev. Misstankar.
Däremot så blev Maj akut dålig på kvällen innan julafton, när vi varit och handlat så kom vi hem till en maj som låg helt lealös i kroppen och skrek. Hon kunde inte röra sig och var som sagt helt lealös i kroppen. Blev akut avlivning:'( som tur är en vi känner i grannbyn slaktare och har rätt grejor så han kom över fort.
1 timme ca efter att vi fått avliva Maj så föddes två levande små bockkillingar:) så mitt i allt elände kom det två små godingar:) det var en fin julklapp iaf:)
-
Jättegrattis till de små bockkillingarna, de brukar vara helt underbara :D! Tråkigt med Maj! Ja, kolla på måndag och låt oss veta!
-
Grattis till killingarna. och jag hoppas på ett lugnare 2013 för er :-*
-
Stackars Maj :'( :'( Men nog verkar det lite konstigt också. Hann ni tänka tanken "obduktion", eller har ni grävt ner henne?
Grattis till tröstekillingarna! :D
-
Har du fått veta något mer om proven?
-
Har du fått veta något mer om proven?
Vi har inte fått reda på nått så direkt. Hon sa att dom inte kunde hitta något som var fel utan sa att enligt dom som var det normala kastningar. Även om det kanske inte tillhör det normala eller vad jag ska säga.
-
Tur i oturen då.
Tack för att du svarar. Det är lite tråkit när trådar slutar o lösta för de som läser. Man vill ju gärna lära sej och förstå mer. Det är ju inte så lätt med info om dessa djur när kunskapen finns hos så få. Sen känns ni ju här som lite vänner som man bryr sej om också.
-
Tur i oturen då.
Tack för att du svarar. Det är lite tråkit när trådar slutar o lösta för de som läser. Man vill ju gärna lära sej och förstå mer. Det är ju inte så lätt med info om dessa djur när kunskapen finns hos så få. Sen känns ni ju här som lite vänner som man bryr sej om också.
Åh ja jag håller med dig. Många gånger jag sökt efter ntt specifikt och hittat halva trådar typ, man vet inte vad som hände för att trådstartaren slutat svara typ. Ganska trist. Och verkligen trist när det gäller just getter Då som du skriver att kunskapen inte finns hos så många. Utan aternativ så vetti katten hur vi hade löst eller tacklat många av de problem vi stött på.
-
Idag fick tyvärr akut avliva Ännu en get. Också en av dom som kastat tidigare. Samma symptom som Maj, dvs hittade henne liggandes, skrikandes och utan någon kraft att stå. :'( :'( :'( :'(
Alltså vad fan kan det vara?! Är så ledsen.. Känns som att vi har gjort allt vad vi kan för att dom ska må bra och få i sig allt dom behöver.. Sen har en del även fått som vårtor eller blåsor på nosen och nosryggen. Inget som vätskar sig eller blöder. :'( känns som att allt bara är åt helvete här rent ut sagt. Hela tiden är det något:(
Ska ringa SVA och se till så att dom kör mer prover på blodproverna vi skickade in.
-
Verkligen tråkigt! Men vad det än beror på så är det inte ert fel . Ni har gjort allt som ni har kunnat. Gå på SVA igen! Ni hade ju kontakt med K. Hammarberg när det gällde bocken. Skulle det vara idé att litet försynt försöka kontakta honom för tips?
-
En fundering: Kunde SVA helt säkert utesluta listerios som orsak till kastningarna? Att jag frågar beror på att jag läst i vet. Hammarbergs kompendium att listerios har en encefalitisk form, som ger sig på getens hjärna och kan orsaka hel eller halv ansiktsförlamning men även att geten blir liggandes och inte kan resa sig upp!
Har ni sett över utfodringen, alltså köpt in syrat ensilage eller bra hö för att ta bort risken för att getterna får i sig listeriabakterier?
Blåsorna kan vara orf, smittsamt munskorv. Det är inte dödligt, men smittade getter kan få ont runt munnen och svårt att äta och därmed gå ner i vikt. Håll koll så inte blåsorna blir boplatser för otrevliga bakterier. Om inga bakterier får fäste läker blåsorna ut inom 3-4 veckor. (Jag fortsätter läsa innantill i kompendiet :P .)
Hoppas getterna mår bättre snart, de har verkligen drabbats hårt, men ni människor gör vad ni kan och det är glädjande!
-
I eftermiddags satt jag och läste om den encefalitiska formen av listerios och skulle just skriva om det, men nu slapp jag! Tack Skräpis för dina kloka ord!