Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: torpjens skrivet 29 nov-12 kl 21:32

Titel: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: torpjens skrivet 29 nov-12 kl 21:32
Hej!


Jag undrar om man kan göra brödjäst själv och i så fall hur?


Om det inte går eller är mycket krångligt undrar jag om man kan köpa en jästplutt och sedan hålla den vid liv länge länge och hur man i så fall gör det? (Nej, jag är inte intresserad av torrjäst.) Kan man t.ex. ha en jäst i en skål och mata den med lite socker och vatten en gång i veckan eller så?


Vänligen
Torpjens
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 29 nov-12 kl 21:40
Det går bra att frysa jäst. Man får då plocka fram jästen lagom innan man ska baka, den blir flytande när den tinar. Jästiden blir lite längre, men det funkar utmärkt att baka med fryst jäst. Hållbarheten är ca 1 år i frysen, skulle jag gissa.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: hon på torpet skrivet 29 nov-12 kl 21:43
måste bara få fråga, jag tycker torrjäst funkar ypperligt, i alla fall som nödlösning...
 vet att den innehåller emulgeringsmedel, är det därför du ratar den?
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: rapchic skrivet 29 nov-12 kl 21:46
varför inte hålla på med surdeg, den matas ju och håller länge m.m.
man behöver ju inte hjälpjäst om man vill däremot kräver ju det såklart lång jästid istället. :-[
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: MickeMård skrivet 29 nov-12 kl 21:48
Jag har jästen i en sluten glasburk, den håller mycket längre då. Har bakat på jäst som är tre veckor för gammal. Gäller bara att torka bort kondensen som bildas ibland. Funkar bra för mig.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: hon på torpet skrivet 29 nov-12 kl 21:55
Jag har jästen i en sluten glasburk, den håller mycket längre då. Har bakat på jäst som är tre veckor för gammal. Gäller bara att torka bort kondensen som bildas ibland. Funkar bra för mig.

Ja, håller färskjästen så länge... då faller ju nästan behovet av att ha torrjäst i reserv bort...
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: torpjens skrivet 29 nov-12 kl 22:01
Jag är bara sugen på att se om det går att göra egen jäst eller om det går att bevara jäst, utan att ha tillgång till el.

Även om jag är tacksam för tipsen om frys och burk i kylen är det inte riktigt vad jag är ute efter. Visst kan man köra surdeg men jag föredrar jästbröd rent smakmässigt så inte heller det trevliga tipset är riktigt ett svar på det jag undrar över.

Vänligen
Jens
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: Fny skrivet 30 nov-12 kl 08:06
Jag har också funderat i de här banorna... jäst är ju en svamp, eller hur? En levande organism... tycker man borde kunna odla egen...
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: pyromanen skrivet 30 nov-12 kl 08:45
Visst kan man odla jäst... det är ju det man gör när man lämnar kvar lite deg i skålen till nästa gång.. matar den med lite honung och rågmjöl mm. Altså surdeg är jäst!  bara inte samma art och inte bara én art utan man har mindre kontroll på vad som händer ("vildjäst")
Levain är ett annat sätt att odla jäst på där man börjar med russin eller äpple + socker eller honung som man värmer och sen låter stå o börja JÄSA.
Att odla arten som finns i köpejäst utan att andra arter börjar växa där tror jag inte funkar i köksmiljö, för jäst finns överallt, på huden, i luften, på livsmedel o.s.v.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 30 nov-12 kl 09:22
Njae.... Surdeg är normalt även mjölksyrabakterier, inte bara jästsvampar. Surdeg har delvis samma effekt som jäst genom att det får degen att jäsa, men det tar längre tid med surdeg. Förökar sig normalt långsammare än jästsvamparna.. Dessutom ändrar surdegen pH på degen så att mer av näringen blir tillgänglig. Och ger mera smak.

Förr använde man olika typer av snidade eller hopsatta träbitar för att göra och lagra sin egen torrjäst. Normalt för ölbryggning, men man använde även samma jäst till bröd. Googla "jästkrans". Du har kanske redan har en jästkrans hemma som du använder som grytunderlägg? Man kan också använda en trävisp eller liknande.

När man vill aktivera jästen doppar man kransen i lite ljummet vatten med socker i. Eller vörten om man gör öl. Då aktiveras jästen. Senare doppar man kransen i bottensatsen och hänger den på tork till nästa gång.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: pyromanen skrivet 30 nov-12 kl 09:33
Njae.... Surdeg är normalt även mjölksyrabakterier, inte bara jästsvampar. Surdeg har delvis samma effekt som jäst genom att det får degen att jäsa, men det tar längre tid med surdeg. Förökar sig normalt långsammare än jästsvamparna.. Dessutom ändrar surdegen pH på degen så att mer av näringen blir tillgänglig. Och ger mera smak.

Visst innehåller surdeg annat än jäst, men det är jästen i surdegen som jäser brödet.

Intressant det med jästkrans!
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: pyromanen skrivet 30 nov-12 kl 09:35
Att det tar längre tid med surdeg beror på att det är mycket mindre mängd jäst i. I köpejäst finns miljarder celler, så kan det gå fort (men inte blir det godare för det.)

Med jästkransen borde det också gå långsamt?
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 30 nov-12 kl 09:49
Jag skulle tro att det är bäst att göra en förkultur minst ett dygn i förväg. Vatten med socker i, som man låter står ljummet över natten och jäsa. Eller så gör man öl!  ;) Sedan använder man förkulturen som degvätska. Normalt jäser man bröd med brödjäst vid högre temperatur än bröd med surdeg. Det påverkar nog en hel del. Om jag förstår rätt så vill man inte ha för höga temperatur på surdegen, för då kan jästen ta över för mycket.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: torpjens skrivet 30 nov-12 kl 11:35
Sammanfattningsvis verkar det alltså svårt att göra eller lagra den typ av jäst som behövs om man vill göra skumgummi-rostbröd, är det korrekt uppfattat?


Vilket är då bästa sättet att göra skumgummirostbröd utan köpejäst?


Vänligen
Jens
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 30 nov-12 kl 11:42
En vildjäsning eller en surdegskultur. Det är de två alternativen som finns. Om det är det sura i surdegen du har ont av, så kan du försöka ställa surdegen varmt. Ju kallare destå surare har jag för mig att det är.

Skumgummibrödet har ju inte bara med jästen att göra, utan även proteinet i vetet. Använd siktat speltvetemjöl och arbeta degen mycket mycket mycket mer än vad du tror behövs. Om du använder dig av surdeg kan du arbeta degen FÖRE du tillsätter surdegen, för surdeg ska inte arbetas så mycket.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: impudicusson skrivet 30 nov-12 kl 12:00
Om du använder dig av surdeg kan du arbeta degen FÖRE du tillsätter surdegen, för surdeg ska inte arbetas så mycket.
Oj, då har jag nog gjort fel i tre år, och med mycket bra resultat dessutom.  :D

Jag tillsätter surdegen ALLTID innan degen kör sina (många) varv i assistenten.
Däremot tillsätter jag salt först till slutet av bearbetningen,
allt enligt rekommendationerna i boken "Riddarbageriets bröd" (som f.ö. är bästa brödboken på svenska marknaden).
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 30 nov-12 kl 12:01
Där ser man!  ;D Jag läste det där om att den inte ska arbetas i nån bok som heter typ "baka med surdeg".
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 30 nov-12 kl 12:08
 
Sammanfattningsvis verkar det alltså svårt att göra eller lagra den typ av jäst som behövs om man vill göra skumgummi-rostbröd, är det korrekt uppfattat?

Nej. Det är mycket, mycket enkelt att göra och lagra brödjäst. Det är bara att aktivera med vatten och föröka upp vid behov, och sedan torka för att lagra. Behövs inget kylskåp eller frys. Kan lagras i månader om inte år.

Du kan börja med en vildjästkultur eller köpt jäst. Så småningom kommer din jäst att bli unik. Eventuellt bra, eventuellt mindre bra. Tycker du inte att din jäst fungerar bra så börjar du om med en helt ny kultur.

Genom att upprepade gånger ömsom föröka upp snabbt i ljummet vatten med lite socker eller honung, och snabbt torka för att lagra, så blir jästen allt mer renodlad med tiden. De flesta andra mikrorganismer klarar inte av en sådan behandling lika bra, och klarar inte av att aktivera / föröka sig lika snabbt. Så till slut har du en bra och snabbväxande brödjäst. Kanske inte riktigt lika effektiv som köpejäst, men några minuters extra jästid är väl inte hela världen?

Vildjästkultur kan du starta med hjälp av honung som du späder ut med vatten. Honung som inte värmebehandlats innehåller normalt en hel del jästsporer.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: torpjens skrivet 30 nov-12 kl 13:06
Tack för svar om torka/väcka jäst.


För mig som inte är så händig med brödsaker, har du möjligen någon länk till en steg för steg-anvisning för dummies?


Vänligen
Jens
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: pyromanen skrivet 30 nov-12 kl 13:20

Nej. Det är mycket, mycket enkelt att göra och lagra brödjäst. Det är bara att aktivera med vatten och föröka upp vid behov, och sedan torka för att lagra. Behövs inget kylskåp eller frys. Kan lagras i månader om inte år.
Talar du av erfarenhet när du skriver det är lätt?
jag har försökt och inte lyckats.

Har en rolig brevväxling från sent 1800-tal sparat. Min gammalfarfar och min gammalfarfars bror var båda bagare i varsin stad med 3 mil mellan på Bornholm i Danmark. De kommunicerade regelbundet via brev och ett 80-tal av dessa brev har vi kvar.  Ett ständigt återkommande ämne i breven var just jäst och ifall dom hade jäst eller inte. Tydligen kom bakjäst med båt från Köbenhamn och när det blåste så inte båtarna kunde segla så var det ont om jäst. De lånade av varandra och de snålade när det var ont om det. Nån enstaka gång verkar det ha stormat så länge att jästen var helt slut och bara surdegsbröd och bakpulverbakverk fanns till försäljning. Så de verkar inte ha kunnat ordna eget jäst!
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 30 nov-12 kl 13:34
Jag tror att den bästa steg-för-steg beskrivningen hittar du i denna tråd.

Börja med att lära dig baka bröd med köpejäst.
När du kan det så kan du prova att baka med vildjästkultur. Jästiden kan då variera rejält. Gå efter hur mycket det jäser, inte hur länge. Jag tror att det finns en hel del trådar i ämnet här.
När du kan det ersätter du vildjästkulturen med en jästkultur du sparat torkad på en jästkrans eller en liten björkrisvisp. Fungerar på samma sätt som vildjästkulturen,  men snabbare och bättre och mer förutsägbart med tiden.

Vill du kan ju du strunta i att baka. Bara aktivera/torka ett antal gånger för att renodla och få en effektivare brödjäst från vildjästkulturen.

Ett utrymme som håller en jämn temperatur på sisådär 30 grader underlättar förökningen. Bra även för brödbaket. Annars kan en termos användas för att föröka upp en jästkultur. Stäng inte locket helt...
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 30 nov-12 kl 13:48
Talar du av erfarenhet när du skriver det är lätt?
jag har försökt och inte lyckats.

Jag har bakat en hel del med vildjästkultur från egen honung. Det har inte varit något problem. Men man får ha några dagars framförhållning. Vid något tillfälle fick jag göra en ny startkultur och börja om. Men själva baken fungerade fint. Jag bakade inte förrän jag hade fått till en bra kultur. Det blir bäst om man kan föröka upp ett par gånger innan man bakar.

Men jag har inte provat att torka jästsvamparna i jästkrans.

Jag inbillar mig att det är lättare och smidigare än att starta om med en ny vildjästkultur varje gång.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: Varg-älva skrivet 30 nov-12 kl 14:41
I en gammal kokbok läste jag förslag på hur man skulle spara jäst.

Den skulle röras med vatten och en linnehandduk skulle blötas i jäst-vattnet. Sen skulle man torka handduken och klippa bitar av den när man skulle baka...
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: pyromanen skrivet 30 nov-12 kl 16:15
Jag inbillar mig att det är lättare och smidigare än att starta om med en ny vildjästkultur varje gång.
Det tror jag inte!  När du startar en ny har du mat åt jästen. Startat nytt har jag gjort många gångar och lyckats nästan varje gång, det är rätt enkelt. Men torkat har jag inte lyckats få fart på igen. Har inte haft någon krans (alldrig hört om förrän denna tråd) utan en skål och en trägaffel som inte diskas efter bruk (läste nånstans att detta skulle räcka). Om jag försöker få igång en kultur utifrån detta intorkade deg, så tar det så många dagar innan det händer nåt, att jag snarare tror det är ny vildjäst jag sätter igång, inte den torkade som vaknar.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 30 nov-12 kl 17:00
Vitsen med en krans/visp är att det skall bli stor yta och därmed mycket jäst som torkar in på den och bildar "torrjäst".  Uppenbarligen har det fungerat bra en gång i tiden. Jag börjar bli sugen på att testa...
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: Fny skrivet 07 dec-12 kl 08:33
Den här tråden blir bara mer och mer intressant! *skyndar mig att googla "jästkrans"*
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 07 dec-12 kl 09:13
Googla på bilder. Jag kan nästan slå vad om att du har använt en sådan jästkrans som grytunderlägg någon gång?

Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: Fny skrivet 07 dec-12 kl 09:21
Googla på bilder. Jag kan nästan slå vad om att du har använt en sådan jästkrans som grytunderlägg någon gång?

Urtjusiga kransar! Inget jag sett tidigare dock. Går omedelbart in i crafting mode och funderar på att tillverka en.  o:) Men hur fungerar det då egentligen med en jästkrans, lägger man den i degvätskan och låter stå ett tag innan man bakar eller läggs den i själva degen (verkar kladdigt)? Googlade men fann bara beskrivningar om hur den användes vid ölbryggning... Och jag gissar att processen sen är rätt lång, för att jästen ska hinna föröka sig i resten av degen? Två-dagars-jäsning i flera steg, som vid surdegsbröd eller?
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 07 dec-12 kl 09:42
Jag har inte använt en jästkrans, men har bakat med vildjäst från honung en hel del. Jag skulle tro att man börjar med att göra en kultur i form av ljummet vatten och socker. Gärna kokat och sedan avsvalnat så att man undviker främmande smitta. Sedan "smittar" du ned kulturen med jästsvamparna genom att helt sonika lägga ner jästkransen. Efter en stund skakar du den kraftigt i vattnet och tar upp den och hänger på tork. Ungefär som när man gör en vildjästkultur från honung, men du använder kransen istället.

Sedan ställer du kulturen varmt och lugnt med lock på. En flaska med lock som inte är helt tätt. Ungefär som om du skulle göra öl alltså, men inte lika mycket. När jäsningen kommer igång rejält, kanske dagen efter, så kan du använda en del av kulturen som degvätska. Sedan fyller du upp kulturen med mer vatten och socker och ställer undan igen. Eventuellt en knivsudd jästnärsalt också. Du kan förvara en sådan kultur i kylskåpet flera veckor. Det är så man hanterar en vanlig vildjästkultur. Genom att upprepade gånger föröka upp kulturen så blir den allt renare och bättre.

Den första vildjästkulturen som man kanske gör av honung tar flera dagar att få fram. Och det misslyckas inte helt sällan, så man får börja om. Det är viktigt att hälla av och föröka upp den flera gånger för att få kulturen renare och få fram de jästsvamparna som fungerar bäst.

Efter några dagar, efter ett antal brödbak och uppförökningar av jästkulturen, så bildas  det en fin bottensats. Häll av det mesta men spara bottensatsen och använd den för att infektera din jästkrans på nytt. Häng sedan på tork igen.

Sedan går man inte på tid när man jäser med vildjäst, utan efter volym. Minst en dubbling av volymen första jäsningen. Viktigt att ha bra temperatur vid jäsningen, och dragfritt. Jag kör med 30-35 grader fuktigt i ett "jässkåp" jag gjort av en isolerad trälåda. Sätter in en stor gryta med varmvatten tillsammans med degen, och byter ut vattnet när det svalnar.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: Fny skrivet 07 dec-12 kl 09:58
sɹǝpuɐ tack för jättebra instruktioner! Och vad intressant med ditt jässkåp, smart! Man vill ju inte gärna låta ugnen gå hur länge som helst, och vanlig rumstemperatur blir ju inte så hög, så det där var ju oerhört praktiskt. :D
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 07 dec-12 kl 10:05
Jässkåpet är från början ett militärt skafferiskåp. Inte helt smidigt att hantera och förvara, men jösses vad det jäser bra i det.   8)

Jag har det stående i pannrummet och springer emellan. Fungerar inte helt bra vintertid....  :-X

(http://surplus.se/webshop/img/Skafferiskap.jpg)
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: Fny skrivet 07 dec-12 kl 10:14
Hittade nu en fin sida om hur man gör vildjäst, http://gronaskafferiet.se/vildjast/ (http://gronaskafferiet.se/vildjast/) med ett recept jag blir nyfiken på att testa:
1 dl russin
2 msk socker
2 msk honung
4 dl vatten

Enligt den beskrivningen räcker det till ett antal utbak men sen får man göra ny. Men om man kanske skulle ta och doppa en krans eller visp eller nåt i blandningen när vildjästen har fått fart, torka och spara... istället för att ha stående i kylen hela tiden helt enkelt ha torrt i lämpligt skafferi eller så... Borde funka?
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 07 dec-12 kl 10:28
Värt att testa! Berätta hur det går.

Och det går fint att föryngra kulturen, särskilt när den är ny. Det tycker jag att du skall göra ett antal gånger redan från början. Då blir den mycket starkare och får mer jäskraft. Men du tappar kanske lite av vildjästen. Blir lite mer "tamjäst".

Så småningom blir kulturen dålig och man får börja om. Ofta på grund av ättiksyrabakterier. Men då kan man kanske göra lite vinäger istället.  :D (Har aldrig testat.)
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: tinna.m skrivet 07 dec-12 kl 11:19
Jag har jäst i kylen, gammal så den torkat ihop till nästan sockerbitsformat.
Jästsmulor med lite vatten + socker blir jäst. Mata sen upp till större mängd om så önskas.
På TS fråga om jästlagring/förökning, säger jag att det funkar fint.
Smula en jästpaket i småbitar och låt torka, så har du konserverat jästen.
Prova att torka din egen uppmatade jäst genom att ställa torrt i rumstemperatur.
Fluffigt vitt bröd funkar att få med surdeg också. Annars är mjölsorten största tricket samt givetvis rejäl jäsning. Brödform förenklar proceduren avsevärt.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 07 dec-12 kl 16:49
Jag har för mig att den här klassikern har en beskrivning på hur man använde jästkransar och sparade jäst. Har också för mig att baktråget inte rengjordes med samma frenesi som man gör idag och därmed innehöll en jästkultur som aktiverades när man satte en ny deg.

Degarna arbetades mycket och jäste länge. Minns att jag sett beskrivningar på jästid över natten. På så sätt fick man en bra jäsning även om man bara hade små mängder jästsvampar med från början.

http://books.google.se/books/about/Landbokvinden.html?id=NocOAQAAIAAJ&redir_esc=y (http://books.google.se/books/about/Landbokvinden.html?id=NocOAQAAIAAJ&redir_esc=y)


(http://www.kuriosa.dk/images/086432.jpg)
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 07 dec-12 kl 22:15
Långa jästider i värme är lite riskabelt. Mögelsvamp kan ta över om man har otur. Det har hänt mig.  :-\

Då bör man mata komposten med degen! Troligen var det ibland ett samband mellan mögel i rågskörden och häxbränning förr. Fattiga hade inte råd att slänga spannmål som möglat. Eller fick mögligt spannmål som ingen annan ville ha. En del mögel ger tydligen häftiga hallisar. Eller är bara giftigt. Jag misstänker dock att de flesta mögelgifter inte tål hög värme.  :o

Det är därför man bör se till att ha en stark aktiv jästkultur i vatten och sockerlösning som bubblar friskt. Jäsningen tar längre tid än med köpejäst, ett par tre timmar ibland, men risken för att mögel tar över minskar rejält. 

Syrligheten i surdeg motverkar mögel.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: tinna.m skrivet 07 dec-12 kl 22:23
Långa jästider i värme är lite riskabelt. Mögelsvamp kan ta över om man har otur. Det har hänt mig.  :-\

Då bör man mata komposten med degen! Troligen var det ibland ett samband mellan mögel i rågskörden och häxbränning förr. Fattiga hade inte råd att slänga spannmål som möglat. Eller fick mögligt spannmål som ingen annan ville ha. En del mögel ger tydligen häftiga hallisar. Eller är bara giftigt. Jag misstänker dock att de flesta mögelgifter inte tål hög värme.  :o

Det är därför man bör se till att ha en stark aktiv jästkultur i vatten och sockerlösning som bubblar friskt. Jäsningen tar längre tid än med köpejäst, ett par tre timmar ibland, men risken för att mögel tar över minskar rejält. 

Syrligheten i surdeg motverkar mögel.
Mjöldryga är en svamp som kan växa på sädesax, ser ut som en muslort typ, ergotamin heter giftigheten. Hallisar heter reaktionen.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 07 dec-12 kl 22:42
Osyrat bröd ingår inte sällan i religiösa riter. Man kan fundera på om det finns något samband med hallisar från mögelgifter? Skulle kanske kunna förklara en del?  :o ;D
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: Broberg skrivet 07 dec-12 kl 22:56
Osyrat bröd ingår inte sällan i religiösa riter. Man kan fundera på om det finns något samband med hallisar från mögelgifter? Skulle kanske kunna förklara en del?  :o ;D

Aha!
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: Mielikki skrivet 15 dec-12 kl 09:27
Har en faksimilutgåva av ett finskt häfte från 1946, "Pula-ajan ruokaohjeita" ung. kristidens matrecept. I den finns två recept på hemgjord jäst. Fritt översatta från finska:


Hemgjord jäst 1

1/2 l kokade, mosade potatisar
1 msk socker
1 kopp ljummet vatten
1 tsk pressjäst

Potatis och socker blandas, det ljumma vattnet tillsätts och vispas/blandas tills blandningen kallnat. Pressjästen löses upp i lite vatten och blandas i och låter blandningen jäsa på varm plats. Efter 24h är jästen användbar. förvaras i ett tillslutet kärl.


Hemgjord jäst 2

2 koppar malt
1 kopp humle
1/2 l vatten
1 kopp riven potatis
1 msk socker

Malt, humle och vatten kokas i 20min, silas och blandas med den rivna potatisen. Sockret tillsätts och jästen får jäsa.
Titel: SV: Göra (eller spara) jäst?
Skrivet av: torpjens skrivet 15 dec-12 kl 21:08
Tackar för recepten!
/Torpjens