Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Attis skrivet 08 jan-07 kl 20:55
-
Det här brödet är super, smakar jättegott, får bra krispig yta och tar nästan ingen tid att göra.
Orginalet kommer ifrån tidningen Byggnadskultur, jag brukar inte följa det så noga, det mesta funkar att ha i. Bara man inte har i mer jäst.
3 dl kallt vatten
3-5 g jäst
6½ dl vetemjöl
lite salt (och så lite till för att vara säker)
lite socker
lite matolja (om man vill)
Rör ihop jäst och vaten först
sen i med resten, kör några minuter för hand/med maskin.
Låt vila en kvart
Dela i 8-10 bitar och forma bullar eller vilken form du nu vill ha och lägg på plåten.
Ställ undan plåten så kallt som möjligt, skafferi, kylskåp eller liknande. Helst ska man försöka hålla bröden fuktiga, annars blir det lite för tjock skorpa. Olika varianter, blöta en handuk och lägga på, plastfolie på (vet inte hur svårt det är att få av sen), bunke med vatten under (om man har den i en kall ugn). Funkar med torr handuk om det är väldigt fuktigt i rummet.
Dra igång ugnen på morgonen till ca 200-250 grader, in med dom i 8-10 min när ugnen är varm.
Blir fantastisk gott!
Om bröden står för varmt över natten håller dom inte formen så bra. Men smakar lika gott för det.
-
Ja dom är goda. Och det är så lyxigt med färskt bröd på morgonen. Sitter just å tuggar på en sån bulle, eller i vart fall liknande. Min man bakar nästan varje kväll bröd som får jäsa i kylen över natten. Medans han är ute i stallet gräddar jag brödet å så äter vi frukost när han kommer in. Idag var jag tyvärr tvungen å skynda till jobbet så jag får äta min frukostbulle här vid datorn istället :'(