Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Visigot skrivet 22 nov-12 kl 13:22
-
Har en näst intill ny spishäll och funderar på hur jag på bästa och skonsammaste sätt ska rengöra denna. Den blir ju lixom svarta märken på plattorna som jag inte får bort, fast ingenting har spillts eller kokat över. Vill ju inte repa hällen heller.
???
-
Jag har också en ny häll,jag får bort det med ett rakblad tillsammans med hällrengöring,som finns att köpa överallt.Och det ska man använda varje dag,och vattentorkning tar bort den skyddande ytan som hällrengöring tillför.Den blir som ny när man gjort rent den efter överkok o dyl.
Mvh Smajsan.
-
Äsch, sånt som kokat över på spisen bränns väl bort nästa gång ni eldar 8) ....
-
Och undvik så långt som möjligt att spilla sura, alkaliska eller salta saker (t ex sillspad, ättika, maskindiskmedelslösning, saltlake) på en spishäll, det ger märken som inte går att få bort. Ska man ändå spilla sådant så bör man torka bort det omedelbart, innan det torkar in eller bränns fast.
-
Jag har också en ny häll,jag får bort det med ett rakblad tillsammans med hällrengöring,som finns att köpa överallt.Och det ska man använda varje dag,och vattentorkning tar bort den skyddande ytan som hällrengöring tillför.Den blir som ny när man gjort rent den efter överkok o dyl.
Mvh Smajsan.
Hällrengöring, åtminstone den som vi fick i present (sic!) innehåller enbart grejer som inte borde få komma i närheten av livsmedel, enligt mig. Att använda det dagligen på det jag använder för att laga mat går fetbort!
Jag kör också med rakblad på inbrända rester, och så tar jag lite mjukt papper eller en gammal t-shirt för att putsa hällen. Blir blankt. Kanske förstörs den av det, men den har dryga tjugo år på nacken och verkar funka fint och hällrengöringseländet tänker jag inte använda.
-
Brukar funka bra med en vanlig stålborste på en vedeldad spis om det bränt fast.Men inte så bra på en elspis då förstås :)
-
Hällrengöring, åtminstone den som vi fick i present (sic!) innehåller enbart grejer som inte borde få komma i närheten av livsmedel, enligt mig. Att använda det dagligen på det jag använder för att laga mat går fetbort!
Jag kör också med rakblad på inbrända rester, och så tar jag lite mjukt papper eller en gammal t-shirt för att putsa hällen. Blir blankt. Kanske förstörs den av det, men den har dryga tjugo år på nacken och verkar funka fint och hällrengöringseländet tänker jag inte använda.
Jag har kastrull eller stekpanna emellan.
-
http://smasteg.nu/rengor-med-aettika-och-bikarbonat (http://smasteg.nu/rengor-med-aettika-och-bikarbonat)
bikarbonat o ättika gör underverk med mycket!
-
[url]http://smasteg.nu/rengor-med-aettika-och-bikarbonat[/url] ([url]http://smasteg.nu/rengor-med-aettika-och-bikarbonat[/url])
bikarbonat o ättika gör underverk med mycket!
Varken bikarbonat eller ättika hjälper mot fett - förutom när man tror på det ;D
-
eftersom jag tror på det så hjälper det, gott nog för mig!
-
Äsch, sånt som kokat över på spisen bränns väl bort nästa gång ni eldar 8) ....
Brukar bli rester kvar i kanterna på hällen, men de går bra att ta med stålborste innan svärtningen.
-
[url]http://smasteg.nu/rengor-med-aettika-och-bikarbonat[/url] ([url]http://smasteg.nu/rengor-med-aettika-och-bikarbonat[/url])
bikarbonat o ättika gör underverk med mycket!
Men du bör tänka på att syror som t ex ättika angriper materialet i hällen.
Och om man blandar en syra såsom ättika med en bas såsom bikarbonat, så blir resultatet bara gasutveckling och salter som är helt neutrala och inte gör någon nytta alls ur rengöringssynpunkt. Se http://www.alternativ.nu/index.php?topic=12908.msg1029185#msg1029185 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=12908.msg1029185#msg1029185)
Om man vill använda både sura och basiska rengöringsmedel så ska man inte blanda dem utan använda det ena först, skölja rent med vatten och därefter använda det andra. En tumregel är att sura rengöringsmedel kan lösa kalk, rost, ärg och liknande avlagringar medan basiska rengöringsmedel löser fett, matrester och annan organisk smuts.
Det lönar sig att repetera högstadiets kemikurs innan man försöker sig på "huskurer" av olika slag.
-
I tillägg till torbjörns korrekta svar (blanda inte ättikan och bikarbonaten) vill jag bemöta dumheterna om ättika och bikarbonats "ofarlighet".
Vanlig ättiksprit man kan köpa i vilken matbutik som helst, likaså bikarbonat. Skillnaden är bara att man inte hittar några varningsetiketter och att ingredienserna i detta rengöringsmedel används vanligtvis i mat.
Det finns en anledning till den obefintliga märkningen: Produkterna är avsedda som livsmedel, och går under en annan lagstiftning än kemiska produkter/rengöringsmedel.
Ättika 12% i kemiska produkter klassificeras obligatoriskt som irriterande, Xi R36/38 Irriterar ögonen och huden. (enl den nya CLP-märkningen Skin Irrit. 2; H315 + Eye Irrit. 2; H319)
Bikarbonat saknar harmoniserad klassificering, men brukar av alla leverantörer egenklassificeras Xi R36, irriterar huden. (Skin Irrit 2; H315)
Samma kemikalier, olika lagstiftning. Tro inte att det är ofarligt bara för att man äter det. (Eller tvärtom, bara för att kemikalierna säljs och kontrolleras enligt avsett ändamål är de inte så farliga...)
-
Jag har kastrull eller stekpanna emellan.
När jag använder spisen blir den varm. Har jag då smort in den med obehagliga grejer tror jag att de kan förångas och hamna i maten eller i mina lungor när jag står och rör.
-
Grönsåpa och rakblad funkar utmärkt. Det är dessutom både billigare och miljövänligt!
-
Grönsåpa och rakblad funkar utmärkt. Det är dessutom både billigare och miljövänligt!
Du vet väl att den enda skillnaden mellan grönsåpa och andra såpor numera är att det har tillsatts ett grönt färgämne i grönsåpan? Ryktet om olika såpors miljövänlighet är baserat på vissa stora såptillverkares lobbyverksamhet och marknadsföring, och bör tas med en mycket stor nypa salt.