Alternativ.nu
Övriga ämnen => Örter => Odling och insamling => Ämnet startat av: Rubinen skrivet 07 jan-07 kl 16:23
-
I dag när jag upptäckte att jag hade betalat 19.90 kr för en ynklig liten kruka basilika på vårat ica bestämde jag mig för<att odla min egna i sommar Det är ju så gott men Hur bevarar man den bäst Fryst eller torkad?????
Vill gärna ha andra tips om basilikabra sorter odling i krukor mm
-
Fryst. Basilika förlorar i smak om du torkar den.
Jag har ingen vidare koll på sorter som är bra för krukodling, men det finns ju en hel mängd sorter, bara att välja och vraka!
-
Mitt absolut bästa tips är Genovese, det är en "vanlig" basilika, men den ger oerhörda mängder. Klipper man dem bara ovanför ett bladpar grenar dom sig och ger ännumera.
Har provat ett par andra sorter, har inte hittat någon som vi har fastnat för, fast det kan nog vara värt att prova flera sorter.
Brukar göra pesto av det, jättegott.
Jon
-
Tack för tipsen ang Basilika :D
-
Brukar med jämna mellanrum så basilika i en kruka i köksfönstret, vanlig krukväxtjord i en vanlig blomkruka.
skörda regelbundet och när plantan ser blek och hänging ut efter några skördar så slänger du rasket och börjar på nytt i ny jord.
Jättegott på ostmacka! :)
-
Ett bra tips tycker jag är att pensla olja på bladen vid infrysning, så fryser de inte sönder i småbitar.
-
Brukar med jämna mellanrum så basilika i en kruka i köksfönstret, vanlig krukväxtjord i en vanlig blomkruka.
skörda regelbundet och när plantan ser blek och hänging ut efter några skördar så slänger du rasket och börjar på nytt i ny jord.
Jättegott på ostmacka! :)
Istället för att börja om från frö kan du ta sticklingar och sätta ner direkt i jord, dom rotar sig snabbt om det inte är kyligt och då har du nya plantor på bara några veckor. 4-5 sticklingar i en kruka brukar ge en fin buske ganska snabbt.
-
Vill gärna ha andra tips om basilikabra sorter odling i krukor mm
Jag brukar odla en rödbladig basilika som gett bra skörd och är god