Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: gurraj71 skrivet 19 nov-12 kl 22:18
-
hej
varmrökte nätade urbenade lådjursbogar, fläsk och fläskfilé igår.
Är inte helt nöjd, de mindre bitarna, grisbitarna, blev alldeles för torra. Jag var medveten om att det gick länge i röken, men det tog lång tid att få uppinner tempen, jag tog ur dom vid 72 grader.
jag rökte i 10 timmar i 80-90 grader. Vet att det är lång tid för små bitar, men vilken innertemp ska jag sträva efter på griskött?
Några mer tips?
Köttet var sprutsaltat med 12 % nitritsalt.
(rådjursköttet blev riktigt fint)
-
Det var konstigt med fläsket, det brukar ju vara lätt att lyckas med. Runt 70 grader låter ju som en vettig temperatur. Hur stora bitar hade du av fläsket? Här har vi kört remsor, ca 15 cm breda, och 25 cm långa då, dvs delat en sida på mitten i princip.
Fläskfile tycker jag inte är en lämplig bit att röka. Det är ju en så fin köttbit som går att göra annat med som blir mycket godare än rökt. Bog och skinka är lämpligare, tycker jag.
-
fläskbitarna var ungefär i den storlek du beskrev.
jag hade tempen i filen, den var minst. Förstår din tanke om filé, men där den är som tjockast och inte lika torr blev det riktigt fint.
/g