Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Pukared skrivet 17 nov-12 kl 14:54
-
Jag har bestämt mig för att skaffa en kvarn och mala mitt mjöl själv. När jag kollar runt efter vilken jag ska ha är det ju en djungel där väldigt många är näst intill likadana... :-\ Ett argument jag stött på hos Orbio är att deras kvarnar inte dammar, och det låter ju bra, men jag undrar då givetvis: Gör de andra det? Ni som har Billy, Hawos och allt vad de heter, lever ni i en ständigt dammig tillvaro med mjöldamm över hela köket eller hur hanterar ni era kvarnar?? ;) ;D
Jag vore ytterst tacksam för mååååånga svar på denna fråga. Skriv gärna konkret, vi har kanske lite olika referensnivå till dammigt eller inte... :-[
-
Hawos Oktagon. Nej, det dammar inte mycket medan man mal. Beror mest på hurdan skål man har för att ta emot mjölet. En hög skål nära utloppet är bäst. Ett litermått fungerar bra om man inte maler för mycket.
Men det går att se på bordet att man malt. Ett tag med en fuktig trasa så är det fint igen.
Ungefär som om du skulle hälla mjöl från ett paket ner i en skål. Knappast mycket mer.
Övriga delar av brödbaket dammar mer. Inte minst om man siktar mjölet.
-
Ungefär som jag trodde då. Då var ju det argumentet inte värt så många kronor extra... 8)