Alternativ.nu
Övriga ämnen => Jakt och fiske => Ämnet startat av: Sören Kjellkvist skrivet 15 nov-12 kl 10:57
-
Jag vet att många av er sitter inne med värdefull information. Detta har jag samlat ihop i dagsläget men behöver mycket mer inför min rekognoseringstur till Norge i vår:
Torsk, sill, makrill och gråsej är de vanligaste fiskarna men även de mer ovanliga arterna havskatt och hälleflundra kan nappa. Kungsfisk och stensultra lever vid klippkanterna. Smalare sund och tidvattenströmmar är bra fiskeplatser. Olika plattfiskar borde man kunna botten meta på sandbottnar. Det finns rikligt med navellavar som innehåller mycket kolhydrater längs med kusten. Vass och mjölkört är vanligt inne i fjordarna. Vid ebb kan man samla in strandsnäckor, skålsnäckor och blåmusslor samt knivmusslor. Ätbar tång är främst kelpen och havssallad. Skaldjur så som strandkrabbor och eremitkräftor kan fångas bland klipporna. Tångräkor och spigg kan fångas med håv. Färskvatten kommer säkerligen rinna nerför klipporna och om man gräver i sanddynerna är det första skiktet sötvatten eftersom det lägger sig ovanpå saltvattnet.
Tack på förhand // Sören
Jag vill visa att man kan semestra utan att spendera en massa pengar eller att tära på miljön och vill ta ställning mot slit-och släng kulturen. Även visa på att man blir förgiftad om man lever på fisk fångad från Östersjön. För att uppmärksamma detta så kommer jag den 1 juni 2013 paddla 280 mil längs norska atlantkusten under ca 3 månader. Mer info finns på min hemsida om projektet http://www.meningenmedlivet.nu (http://www.meningenmedlivet.nu)
-
Intressant projekt!
Det finns en massa ätbara alger, inte bara kelp och havssallad. Den här bloggen är riktigt bra: http://nordicalgae.blogspot.se/ (http://nordicalgae.blogspot.se/)
Längs Norges kust finns det ju fortfarande fisk, så att få tillräckligt mycket mat är nog inget större problem. Det är väl snarast lagringen som kan bli ett bekymmer, för du vill knappast fiska varje dag för maten, då blir det inte mycket paddlat. Ska du ta med eller utvinna eget salt? Om det är tillåtet i Norge, vore ett nät eller två med olika maskstorlekar perfekt att ha med. Lägger ut när du slår läger och tar upp på morgonen.
-
Nät får jag inte lägga. Det är bara norrmän som får. Ska kolla upp om jag kan få specialtillstånd. Tänkte lägga ut metrevar över natten istället. Tror jag kan lagra maten 3 dagar tillagat eller rått om jag paketerar det kallt längst ner i kajaken där det kyls av vattnet. Salt tror jag nästan att jag kommer få i mig för mycket av. Det är ju bara att ta en klunk av vattnet. Kommer inte salta fisken. Tänkte även testa att strimla fisken och torka om det är en varm dag. Hur lång tid tror ni det tar att torka fiskstrimlor om de är 1 cm tjocka?
-
Nät får jag inte lägga. Det är bara norrmän som får. Ska kolla upp om jag kan få specialtillstånd. Tänkte lägga ut metrevar över natten istället. Tror jag kan lagra maten 3 dagar tillagat eller rått om jag paketerar det kallt längst ner i kajaken där det kyls av vattnet. Salt tror jag nästan att jag kommer få i mig för mycket av. Det är ju bara att ta en klunk av vattnet. Kommer inte salta fisken. Tänkte även testa att strimla fisken och torka om det är en varm dag. Hur lång tid tror ni det tar att torka fiskstrimlor om de är 1 cm tjocka?
Du kan ju alltid grava eller bara salta in med eller rent av torka men skär då i mindre bita framför allt tunt så det torkar snabbare .Obs inte testa men det borde fungera.
-
Hur lång tid tror ni det tar att torka fiskstrimlor om de är 1 cm tjocka?
Inte för att jag vet exakt men 1-2 veckor skulle jag tro, plus ett par dagar i saltlag innan..
-
Vattnet längs norska kusten är fullt av liv, du kommer aldrig ha problem att få fisk där. Det finns ju dussintals arter som är vanliga, du kommer även få mycket plattfisk som rödspätta och piggvar, och vitling är en annan väldigt vanlig art närmast kusten. Berggylta och kolja är också vanliga på relativt grunt vatten. Mest fisk kommer du få nära botten, men makrill simmar gärna högre upp.
Men för skojs skull kan du även ta med en tina och lägga i över nätterna, så kommer du få en massa fin krabba som du kan koka.
-
Att ha en rev efter kajaken när man paddlar funkar bra, har gjort det en del i norra bohuslän. Man får ha lite koll när man skall ha upp fångsten bara.... Om jag skulle göra det systematiskt så skulle jag se till att ha någon slags korganordning åtkomlig från sittbrunnen. Att som jag hittills gjort, slänga ner fångsten i sittbrunnen, är lite väl spännande om den börjar sprattla efter en stund....
Jag tror inte du kommer att få några problem att få ihop dina proteiner i alla fall.
-
Kan du kanske fiska krabba i fjordarna de dagar du vilar ut till lands? Jag fiskade krabba som utlänning i Norge, men det kanske bara inte var någon som sa åt mig. Kungskrabba brukar man kunna få gratis där den dyker upp.
-
Kan du kanske fiska krabba i fjordarna de dagar du vilar ut till lands? Jag fiskade krabba som utlänning i Norge, men det kanske bara inte var någon som sa åt mig. Kungskrabba brukar man kunna få gratis där den dyker upp.
Om jag förstått rätt får fiskarna inte lov att ta upp kungskrabba utom med tina, de är ju rymlingar från ryska utsättningar så de räknas som rysk egendom även på norskt vatten. Så jag förstår att fiskarna gärna ger bort de krabbor som kommit upp på annat vis ;D De finns dock bara i Nordnorge, men vandrar sakta söderut
-
Om jag förstått rätt får fiskarna inte lov att ta upp kungskrabba utom med tina, de är ju rymlingar från ryska utsättningar så de räknas som rysk egendom även på norskt vatten. Så jag förstår att fiskarna gärna ger bort de krabbor som kommit upp på annat vis ;D De finns dock bara i Nordnorge, men vandrar sakta söderut
Dumheter! De Norska fiskarna har kvoter för kungskrabba precis som alla andra arter, och någon rysk egendom är det INTE!
http://www.regjeringen.no/nb/dep/fkd/pressesenter/pressemeldinger/2012/reguleringer-for-fangst-av-kongekrabbe-i.html?id=696191 (http://www.regjeringen.no/nb/dep/fkd/pressesenter/pressemeldinger/2012/reguleringer-for-fangst-av-kongekrabbe-i.html?id=696191)
-
Se där ja, så var det visst nu för tiden. Verkar som om det öppnades för kommersiell fångst 2002. Tio år sedan så nu borde det snart nå även mig ryktesvägen ::)
-
Hej, vilket superintressant projekt !! Du kommer att få en oförglömlig naturupplevelse. Hoppas att allt går riktigt bra ! ;)
Jag har själv gjort några riktigt långa havspaddlingsresor, och har förstås några tankar om det... Först och främst, vad är det för kajak du har ? Det är jag jättenyfiken på. Själv hade jag i tiden en Umnak Icefloe, glasfiber, tillverkad i Derby, England av P&H Fiberglass Ltd.
En av de första moderna långfärdskajakerna som hade vattentäta lastluckor och länspump. Det var 1983.... Nå, det om det.
Jag är litet undrande över att du tänkt paddla så långt på ganska kort tid - det blir ju i snitt över 3 mil om dagen. Att paddla det är i och för sej inga problem om vädret är okej, men du kan behöva någon vilodag, du kan behöva någon dag att reparera grejor, och du borde reservera några dagar att sitta instormad. Med för snäv tidtabell kan det bli stressigt - hoppas du har möjlighet att förlänga resan med en vecka, om det visar sej nödvändigt ?
Och sedan en sak till - jag hoppas att du inte tänker paddla ensam ! En vän till mej drunknade när han var ute på en kort tripp med sin kajak i nordnorge. Han var en erfaren paddlare och vildmarksguide i god fysisk kondition, och det var blåsigt den dagen, men ingen storm :'( Man ska inte tumma på säkerheten.
-
Du kan jo passe på å spise strandkål og groblad, for å få i deg vitC
http://no.wikipedia.org/wiki/Strandkål (http://no.wikipedia.org/wiki/Strandkål)
http://no.wikipedia.org/wiki/Groblad (http://no.wikipedia.org/wiki/Groblad)
Andre lignende planter finns jo også i strandmiljøet.
Både (spiselige) blomster og bær finnes langt ned til vannet mange steder
Du kan jo også spise strandkrabber og kråkeboller.
Østers kan du også finne.
Det kommer mye an på om du skal i storhavet eller i fjordene.
Om du koker/damper i sjøvannet får du nok salt der, ikke noe du trenger å ta med.
God tur!