Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: tomas1234 skrivet 14 nov-12 kl 13:12
-
Hej.
Jag har en ctc elpanna med vattenburet system och har några frågor som kanske någon kan svara på.
1, det står i manualen teknisk data att arbetstryck 1.5 bar, menas detta att det skall visa 1.5 bar på mätare? vi har 1.0 bar just nu. om man har lägre tryck blir det sämre värme i elementen då?
2det går även att läsa temperatursänkning.
Vippströmställaren, som i läge " utan kopplingsur" alltid ger den lägre framledningstemperatur som ställs in med nattsänkningsratten. Menas det att om man ställt in olika tider på uret att om man vippar upp spaken till utan kopplingsur, att den alltid ligger på minst nivå som man ställt in den på?
-
1) 1,5 bar ska tolkas som högsta tillåtna arbetstryck. Men vad som är lämpligt tryck i just din anläggning beror framför allt på hur högt huset är. Räkna med 0,1 bar för varje meter från manometerns nivå upp till överkanten av det högst placerade elementet, och lägg på några tiondelar till så att det går lätt att lufta alla element. Om du har ett gammaldags öppet expansionskärl på vinden, så fyll systemet tills det rinner vatten ur skvallerröret som ska mynna i närheten av en golvbrunn i pannrummet (om det inte kommer vatten där fastän trycket är mer än 0,1 bar per meter upp till expansionskärlet, så fortsätt inte fylla utan i så fall är det nog stopp i skvallerröret). Om du har slutet expansionskärl så brukar det vara ganska lagom med två gånger dess förladdningstryck, dvs i allmänhet 1,0 bar, om inte huset är så högt att det behövs högre tryck. Det som händer om trycket är för lågt är att det inte går att lufta elementen på övervåningen.
2) Svårt att säga på rak arm, kolla vad som står i instruktionsboken för pannan. Om du inte har den tillgänglig i pappersform så går det säkert att googla fram den om du har pannans typbeteckning till hands.