Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: nilsegårn skrivet 14 nov-12 kl 11:46
-
Hej!
Vi ska skjuta en fullvuxen linderödarre idag och är så nyfikna på vad han väger.
Tyvärr har vi bara en slaktkrokvåg som går till strax över hundra och han lär väga minst det dubbla.
Några kreativa ideer?
-
Har du inget grustag i närheten, eller nåt annat där det finns en fordonsvåg? I så fall är det ju bara att ta på en släpkärra och åka dit och väga.
Annars, om ni ska slakta den, så får ni väl väga halva åt gången.. Eller fjärdedelar, om inte vågen räcker :)
-
Mät honom runtom bakom frambenen. Gissar att ni inte har ett viktmåttband, men det har säkerligen andra här på forumet. Då borde man kunna översätta cm. till vikt :)
Kram
-
Ja, jag har ett måttband och kan översätta. Men mät snabbt då, så inte kroppen hinner förändras så mycket.
Ja, om ni inte mäter innan förståss.. :)
-
Han ska slaktas och slaktvikten ska vi nog få till. Det var levande vikten vi är nyfikna. Men då mäter vi honom så får du översätta!
-
157 cm...
-
Skalan slutar vid 120 cm och övergår då till att mäta hästar :), men det är ca 130 kg vid 120 cm, så följer det vidare linjärt så borde 157 cm betyda nånting runt 175 kg.
-
Hahaha.... det tycker jag var kul ;D ;D ;D
-
Huvudet vägde 24 kg. Nu hänger han hel till mörning och kan inte lyftas på på vågen. På lördag ska vi dela honom i två. Så då får vi vägt slaktvikten. Har pröstekt en lårbit och inte minsta galtsmak trots att han gått med sin dam i tre år... :)
-
Huvudet vägde 24 kg. Nu hänger han hel till mörning och kan inte lyftas på på vågen. På lördag ska vi dela honom i två. Så då får vi vägt slaktvikten. Har pröstekt en lårbit och inte minsta galtsmak trots att han gått med sin dam i tre år... :)
Jäklar! Hur var han i hullet?
Vad jag förstått angående galtsmak, så antingen har dem det eller inte, oberoende av ålder eller levnadssätt. Ska vara ganska ovanligt att linderödare får det. Skulle man få en som har det försvinner galtsmaken vid rökning (kallrökning var det nog).
-
Jösses!!
-
Tror det finns lika många teorier om galtsmak som det finns grisbönder...
Han var lite fet men inte så som man skulle kunna tro...
-
Tror det finns lika många teorier om galtsmak som det finns grisbönder...
Han var lite fet men inte så som man skulle kunna tro...
Men de är väl alla eniga om att det:
1: Är extremt ovanligt
2: Aldrig har drabbat någon av deras galtar
3: Är mycket lätt att avlägsna
-
Nej det känner jag faktiskt inte alls igen.... :-\
oftast låter det så här:
* Galtar går inte alls att äta
*Galtar som går tillsammans med suggor går ÖHT inte att äta
* Vi är helt galna som ens har tänkt tanken på att äta upp vår Gösta. Det finns ju ingen chans i helvete att han skulle kunna gå att äta....
-
Nej, den enkla sanningen ;) är att man aldrig vet. Jag har haft små galtar på 80 kg slaktat som smakat apa och jag har fått hämta hem köttet som kunderna slängde efter mig.
En annan gång slaktade jag en galt som hade klarat sig så många gånger från slakten, bland annat klättrar ur hästtransporten en gång ( under färd ), att han vägde 130 kg slaktad när jag till slut fick tag i honom. Jag tänkte att han lär ju inte gå att äta, så jag tog hem köttet själv, och det smakade utmärkt.
Annars var min statistik att 6 av 10 galtar, gick inte att äta, dock var det ju vanliga grisar. Men jag vet en här på forumet som slaktade 6 galtar, Linderöd, och samtliga smakade galt.
Kallrökning fungerar eftersom smaken kommer fram när man hettar upp köttet över 70 grader. Så kallrökt pålägg fungerar , men inte t.ex bacon, eftersom man ju steker det sen.
-
Annars var min statistik att 6 av 10 galtar, gick inte att äta, dock var det ju vanliga grisar.
En lite dum fråga. Du drev det ju ganska stort så något behövde du väl göra av köttet i så fall. Gick det till djurmat? Eller blev det bara en del av hålet i plånboken?
-
En lite dum fråga. Du drev det ju ganska stort så något behövde du väl göra av köttet i så fall. Gick det till djurmat? Eller blev det bara en del av hålet i plånboken?
Det blev en del av hålet i plånboken. Sen kastrerade jag alla kultingar för att inte chansa. Får ju finnas gränser för hur mycket kött man kasserar.
-
Halaj!
Svarta linjen är marken.
Den gula linjen är en planka.
Den gröna kraften V är vågens kraft uppåt.
Den röda kraften G är galtens tyngd nedåt.
L är avståndet från det blå stödet till vågen.
l är avståndet från stödet till galten.
En momentekvation motsols kring det blå stödet ger:
V*L-G*l=0 => V*L=G*l => G=V*L/l
//T
-
Tack T!
Alltid trevligt med ekvationer. Tyvärr har vi inte så många starka vänner att vi klarar att lyfta upp ca 200 kg på en planka.
Finns det liknande ekvation för en talja?
-
Jadå, men jag orkar inte dra dom i kväll ;) Men i princip är det att varje nytt block halverar vikten.
http://www.teknikattan.nu/sok/question-show-answer.asp?intQuestionID=49 (http://www.teknikattan.nu/sok/question-show-answer.asp?intQuestionID=49)
-
Finns det liknande ekvation för en talja?
Halaj!
Existens inläggs länk var väl uttömmande, men om man vill göra det lite märkvärdigt så kan man ju teckna sambandet som ett förstagradspolynom på formen Y=Kx+m där:
Y: galtens tyngd
K: taljans utväxling
x: kraften i repet/kättingen
m=0
ehh, fäst vågen i repet/kättingen man drar i på taljan, multiplicera värdet med taljans utväxling…
//T
-
Hängde grisen på vågen igår och 100 kg vågen räckte inte :o,När jag kapat ner den lite och bara låren var kvar stod vågen på 45 kg.