Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: gurraj71 skrivet 09 nov-12 kl 22:48
-
Har nu runt 3,5 kg lax som vilar, saltad/sockrad efter konstens alla regler och ska kallröka den imorgon.
Men läste någonstans att den bör frysas i 3-4 dygn minst. Detta är färska köpta laxfiléer. Faktum är att jag frös dom i ett dygn, trodde det skulle räcka. Men det är ganska tjocka filéer.
Vad kan hända om man slarvar med nedfrysningen? Angående parasiter mm
/gustav
-
Vet ej men nog borde röken o uttorkningen tillsammans med saltet ta kål på det mesta. För att undvika parasiter kan du väl frysa in fisken i några dagar efter rökningen. Själv skulle jag vara mer rätt för botulism. Lite mask i magen dör man inte av o går lätt att åtgärda. ;)
-
Är laxen odlad är risken för parasiter i princip noll, annars ska den frysas 3 dygn om man vill vara säker. Går också bra att frysa efter rökningen men risken är ju att man vill äta den direkt ;)
http://bradleysmoker.nu/kallrokt-lax-video/ (http://bradleysmoker.nu/kallrokt-lax-video/)
-
Vet ej men nog borde röken o uttorkningen tillsammans med saltet ta kål på det mesta. För att undvika parasiter kan du väl frysa in fisken i några dagar efter rökningen. Själv skulle jag vara mer rätt för botulism. Lite mask i magen dör man inte av o går lätt att åtgärda. ;)
Kallrökning tar inte kål på nåt. Skulle parasiter dö av lite rök?
Frysa rökta grejer ska man inte..
-
Frysa rökta grejer ska man inte..
För att?
Jag och många med mig skulle i alla fall inte tveka att frysa vare sig rökt fisk eller kött. Och om det handlar om att ta kål på parasiter, varför inte prova, det är värt "risken" att prova:)
-
För att?
Magert kött kan säkert funka bra, men ju fetare det är desto sämre är det att frysa in det rökt. Kan bli vattnigt och trist.
Man fryser in kött först, och sen röker man det i den takt man använder det.
http://www.scanditechdesign.se/allt-du-beh%C3%B6ver-veta-f%C3%B6r-att-r%C3%B6ka-fisk-och-k%C3%B6tt/hur-skall-jag-f%C3%B6rvara-r%C3%B6kt-fisk-och-k%C3%B6tt--488103 (http://www.scanditechdesign.se/allt-du-beh%C3%B6ver-veta-f%C3%B6r-att-r%C3%B6ka-fisk-och-k%C3%B6tt/hur-skall-jag-f%C3%B6rvara-r%C3%B6kt-fisk-och-k%C3%B6tt--488103)
-
Visst är det så att särskilt fet fisk inte kan frysas allt för länge. Men även i dokumentet du hänvisar till står det just att smaken kan försämras. Och jag hävdar ändå fortsatt att om man ska äta "rå" fisk eller kallrökt går det bra att frysa den efter rökning också utan att konsistens eller annat skulle försämras märkbart. Men även jag skulle om jag kom ihåg och kunde välja frysa innan rökning av vana. Men Svensk Fisk tycker att man gott kan frysa också efteråt då det är helt klart ett väl fungerande alternativ.
"Fiskvaror avsedda att konsumeras råa, rökta eller gravade kan frysas först för att eliminera eventuella parasiter (gäller även den varmrökta fisken om den röks på så låga grader som 50-60°). Råvaran skall
vara genomfryst. Hur länge produkten skall vara i frysen beror på dess volym. Man kan också frysa fisken efter gravning eller rökning."
Källa: http://www.svenskfisk.se/media/38843/svensk%20fisk%20tillagningsguide%20webb.pdf (http://www.svenskfisk.se/media/38843/svensk%20fisk%20tillagningsguide%20webb.pdf)