Alternativ.nu

Djur => Kor => Ämnet startat av: Rosa skrivet 05 jan-07 kl 10:54

Titel: Slaktklass på djuren
Skrivet av: Rosa skrivet 05 jan-07 kl 10:54
I en annan tråd kom detta med slaktklasser i Sverige upp och jag tycker att det skulle passa bra att ha den här på koforumet också, kanske någon inte har koll på detta ?  ;)

På lamm och nötkreatur bedömer man slaktkroppens form och fettinnehåll
enligt EU:s klassificeringssystem E.U.R.O.P.E.

Här i Sverige bedöms kroppens form....
E+
E
E-
U+
U
U-
R+
R
R-
O+
O
O-
P+
P
P- allra sämsta klassen...

Och fettklasserna är....
1-
1  Mycket liten fettansättning
1+
2-
2  Liten fettansättning
2+
3-
3   Ordinär fettansättning
3+
4-
4   Riklig fettansättning
4+
5-
5   Mycket riklig fettansättning
5+
där 5+ är den sämsta för att inte säga katastrofalt sämsta klassen: dvs görfeta djur...

Priset man får per kilo för djuret avgöra alltså av formen - fettklassen - viktklassen.
Som sedan blir x djurets vikt.

Mvh Rosa (http://www.lunarstorm.se/_gfx/pro/icon/ros.gif)
Titel: Re:Slaktklass på djuren
Skrivet av: halle skrivet 30 maj-07 kl 00:47
Hejsan
Jag blir glad när du tog fram all dess data angående slaktklasser.
Du ska ha ett stort tack för detta Rosa.
Mvh Halle
Titel: Re:Slaktklass på djuren
Skrivet av: Tramptass skrivet 30 maj-07 kl 10:33
Såg att Swedish Meats höjt kraven på sitt Gourmekött...
nu ska det vara i klass E

När gjordes den höjningen?  
Titel: Re:Slaktklass på djuren
Skrivet av: Rosa skrivet 30 maj-07 kl 11:44
Läste i Land 22 har inte dubbelkollat det  :-[
ska det nu....

Har kollat nu... enl.noteringen så gäller* E till R-
bra det då men varför skriver Land så dumt ?   :(
*liksom 2+ till 3+ och 275 - 400 kg
Titel: Re:Slaktklass på djuren
Skrivet av: gimskogen skrivet 30 maj-07 kl 14:34
Blir lika irriterad varje gång  av detta med klassning...

bara för att man har stora köttiga snabbväxande djur så betyder det inte att detta kött skulle vara godare...

men visst det bir fler kilon...

Tvärt om så har det ju gjorts undersökningar som påvisar precis tvärt om... långsmat växnde djur tex highland , jersey, fjäll oödkullor och vanliga mjölkraser har ett mycket smakrikare kött som blir marmorerat vid rätt uppfödning... och det skall vara stut, kviga eller ungko...
och det är detta kött som resturangerna efterfrågar.

men detta skrivs det oerhört sällan om.

såg ett program på tv i vintas då en kille som var grossist för resturangerna i stockholm .. han uppmanade alla att kastrera sina tjurar...
tjurarna blev aldeles förmagra och köttet blir då lätt tort o smakfattigt vid tilllagning...

tyvärr så verkar ju inte slakterierna heller brysig...
 
Titel: Re:Slaktklass på djuren
Skrivet av: Tramptass skrivet 31 maj-07 kl 10:10
Okej, blev lite svettig där ett tag och funderade varför inte "farbror scan" talade om en sådan förestående ändring när han var här på besök men alltså är det som det varit. *andas ut* :)
Titel: Re:Slaktklass på djuren
Skrivet av: Tramptass skrivet 31 maj-07 kl 10:12
och det skall vara stut, kviga eller ungko...
och det är detta kött som resturangerna efterfrågar.

Jag har även hört att äldre kor är efterfrågade.
Titel: Re:Slaktklass på djuren
Skrivet av: Rosa skrivet 31 maj-07 kl 12:19
Jag har även hört att äldre kor är efterfrågade.
;D prova att sälja gamla sega kossor så ser du snart hur stor efterfrågan i verkligheten är.....
Titel: Re:Slaktklass på djuren
Skrivet av: RaggarBonden skrivet 31 maj-07 kl 12:34
Blir lika irriterad varje gång  av detta med klassning...

bara för att man har stora köttiga snabbväxande djur så betyder det inte att detta kött skulle vara godare...

men visst det bir fler kilon...

Tvärt om så har det ju gjorts undersökningar som påvisar precis tvärt om... långsmat växnde djur tex highland , jersey, fjäll oödkullor och vanliga mjölkraser har ett mycket smakrikare kött som blir marmorerat vid rätt uppfödning... och det skall vara stut, kviga eller ungko...
och det är detta kött som resturangerna efterfrågar.

men detta skrivs det oerhört sällan om.

såg ett program på tv i vintas då en kille som var grossist för resturangerna i stockholm .. han uppmanade alla att kastrera sina tjurar...
tjurarna blev aldeles förmagra och köttet blir då lätt tort o smakfattigt vid tilllagning...

tyvärr så verkar ju inte slakterierna heller brysig...
 

Detta att restaurangerna vill ha gamla kor är en skröna. Dom vill ha billigt kött och det mesta av köttet som säljs på restauranger är importerat kött.

Vissa gourmet restauranger köper däremot specialmörat kött från mjölkkor. Det är dock bara de exlusivaste delarna som dom vill ha, resten blir korv.

Att kött från gamla kor eller långsamväxande raser skulle vara godare är inte heller bevisat. Det finns opartiska undersökningar gjorda som visar att Limousinkött är det godaste köttet.

Marmorerat kött köps inte av konsumenterna i butiken. Det blir kvar på hyllan eftersom folk vill ha fettfritt kött. En fet gammal ko blir dåligt betald för att ingen vill köpa det köttet så enkelt är det :)

Köttraskött med bra klassning innebär för konsumenten; större bitar av det kött vi helst äter, mindre kokkött, mindre fett och mindre benprocent !

Ekonomi är inte heller oviktig vare sig man är självhushållare eller inte och klassningen plus slaktvikten är helt avgörande för om man får betalt för sitt arbete eller inte. Har man djuren för egen konsumtion är det väl inte heller fel om man får mer kött och större procent "fin kött"  :D

RaggarBonden
Titel: Re:Slaktklass på djuren
Skrivet av: Tramptass skrivet 31 maj-07 kl 12:40
;D prova att sälja gamla sega kossor så ser du snart hur stor efterfrågan i verkligheten är.....

Det påstås att med god marknadsföring kan man sälja det mesta  ;) ;D
Titel: Re:Slaktklass/pris på djuren
Skrivet av: Rosa skrivet 01 jun-07 kl 10:19
Hejsan
Jag blir glad när du tog fram all dess data angående slaktklasser.
Du ska ha ett stort tack för detta Rosa.Mvh Halle

Kul om du tycker det Halle  :)
Kanske jag skulle lagt in var de olika raserna hamnar också...
funderade på det ;)

mvh Rosa
Titel: Re:Slaktklass på djuren
Skrivet av: gimskogen skrivet 03 jun-07 kl 00:59
sålde min 17 åriga rödkulla till slakt fick 6000 kr....
skickade även en halvgalen SRB förstakalvare fick 1500 kr för den... :-\
visst blit man fundersam på detta med klassningen.....

Rödkullan var lit småfet men ungkon lite mager...

Jajja  man funderar verkligen hur farmek fungerar... detta med klassning osv...


Titel: Re:Slaktklass på djuren
Skrivet av: Rosa skrivet 05 jun-07 kl 09:35
Jajja man funderar verkligen hur farmek fungerar... detta med klassning osv...

Swedish Meats följer ju bara de "gemensamma bestämmelserna inom EU" för klassificieringen av slaktkroppar.
Så då måste frågan istället bli, hur EU fungerar !   :D

Mvh Rosa