Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: backtonature skrivet 03 nov-12 kl 12:31
-
Hej!
Har läst i lite gamla böcker om häggmispel, det står att man förr gjorde saft på bären när övriga bär saknades i trädgården. Är det någon som har provat? Och i så fall, finns recept?
Har en berså som först blommar med en sky av vita blommor och som på hösten blir full med svarta bär där fåglarna sitter och frossar. Dessutom blir bladen vackert röda på hösten, en tacksam buske så att säga - eller träd om man ska kalla det så.
:P
-
Jag kokar saft på häggmispel på samma recept som svarta vinbärs-saft från Vår kokbok. Om man krossar bären så att även kärnorna krossas lite så blir det mer smak. Bäst tycker jag dock att det blir att blanda svarta vinbär och häggmispelbär. Sylt på häggmispelbär blir också god (speciellt om man krossar bären lite)
-
Sök efter saskatoonbär, det är de som man odlar kommersiellt för att göra saft. Jag har plantor i min Plantskola.
Med vänlig hälsning,
Jonathan
-
Häggmisel är en favoritbuske!! Vacker flera gånger per år, härdig, användbar och lätt att forma till vad man vill.