Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Nils Engelbrekt skrivet 27 okt-12 kl 10:54
-
Många köttbönder är ju gamla mjölkbönder som gett upp av olika orsaker, tagit ett jobb utanför gården, klappar lite dikor och odlar kvickrot på fritiden, Sätter gladeligen käppar i hjulen för produktionsjordbruket (jag misslyckades-nu ska jag förstöra för dig). De flesta driver "jordbruket" extensivt, håller på sin mark och t.o.m letar mer mark. Det är vanligt att EU står för 50-70 % av omsättningen. Jag har stora problem att utvecklas pga detta. Att det pratas om att skära i EU-ersättningarna ser jag bara som ett positivt tecken.
-
Hur sätter det käppar i hjulen för dig att andra har dikor? Ska vi inte ha svenskt kött?
-
Hur sätter det käppar i hjulen för dig att andra har dikor? Ska vi inte ha svenskt kött?
65-70% av det svenska köttet kommer ifrån mjölkbesättningarna, siffran har varit högre.
Fodret till dikorna odlas extensivt, så billigt som möjligt = utlakning, lite/ingen gödsel, dålig/inget underhåll av diken/dränering, ingen kalk, inga växtnäringsbalanser.Ingen koll. Inte ovanligt häromkring med 15 åriga "vallar" monokultur kvickrot där "bonden" skördar 1 gång i Juli...När fodret inte räcker vill "bonden" ha mer mark att förstöra, för att gödsla, kalka, förnya vallen- det är för dyrt för hans hobbyverksamhet. EU har ju naturligtvis påskyndat den här vansinniga utvecklingen.
Att föda 2 djur för att sälja 1 är en ekvation jag inte får ihop. Är det inte lättare att köpa en kalv för runt 2000 än att föda en ko för runt 10 000 per år?
Diesel/kött-kvot? Kött/hektar-kvot? Tycker det är konstigt att inte miljörörelsen inte har reagerat över detta resursslöseri.
-
Jag är anställd att driva en gård med dikor & kött med en ladugård byggd för ca 200djur dock har vi "bara" 47 betäckta & 16 kalvar i år pga att det är första året och mina chefer tyckte vi skulle starta "lugnt" när ladugården är full räknar jag med att behöva ta 3 skördar per år/vall och plöja/så vart 3-5e år.
Om man ska köpa en kalv istället för att föda 2 djur och sälja ett som du sade tidigare så krävs fortfarande att någon föder upp & säljer kalvar:) eller är jag helt ute & cyklar...
Angående eu bidragen så hade jag inte kunnat vara heltidsanställd om inte de fanns men arbetsmässigt ligger jag redan nu på 120% på gården... Nästa år vill "vi" ha full ladugård och hur tiden/orken ska räcka då kan man bara spekulera i... Angående att det är fullt jobb och lite till redan nu är ioförsig mycket för att massvis med underhåll är eftersatt de sista 10 åren och det känns som man aldrig kommer ifatt.
Men det är fan så roligt och jag får många fina stunder med min familj jämfört med tidigare:)
-
Jag är anställd att driva en gård med dikor & kött med en ladugård byggd för ca 200djur dock har vi "bara" 47 betäckta & 16 kalvar i år pga att det är första året och mina chefer tyckte vi skulle starta "lugnt" när ladugården är full räknar jag med att behöva ta 3 skördar per år/vall och plöja/så vart 3-5e år.
Om man ska köpa en kalv istället för att föda 2 djur och sälja ett som du sade tidigare så krävs fortfarande att någon föder upp & säljer kalvar:) eller är jag helt ute & cyklar...
Angående eu bidragen så hade jag inte kunnat vara heltidsanställd om inte de fanns men arbetsmässigt ligger jag redan nu på 120% på gården... Nästa år vill "vi" ha full ladugård och hur tiden/orken ska räcka då kan man bara spekulera i... Angående att det är fullt jobb och lite till redan nu är ioförsig mycket för att massvis med underhåll är eftersatt de sista 10 åren och det känns som man aldrig kommer ifatt.
Men det är fan så roligt och jag får många fina stunder med min familj jämfört med tidigare:)
Om jag förstår saken rätt så skickar ni med eran så kallade produktion 50 slaktdjur=600 000/år. Detta lär ju inte ens täcka de löpande kostnaderna. Hur jobbigt/tidsödande kan det vara att utfodra 200 djur i en nybyggd lagård? Max 1 timme, går du o klappar djur resten av dagen? Du behöver ju inte seminera, passa brunster, övervaka kalvning, klippa juver,mjölka, behandla mastiter, utfodra kalvar, cdb etc året runt. Förstår att eran koncentrerade kalvning på våren kan vara jobbig, men det är ju bara nån månad per år.
Det är ingen än så länge som har löst vansinnes-ekvationen med att föda två djur, skicka ett.... Snälla hjälp mig, jag är så dålig på matte...
Dina ickeproducerande dikor kommer enbart bli feta i ett 3-skördsystem, håll dig du till dina 15-åriga ogödslade kvickrots"vallar" och leta mer mark när du har sugit ut dom fullständigt. Du vill väl inte gå emot branchpolicyn?
Brukar även fråga diko"bönder" om vilken avkastning/ko dom ligger på. Jag har inte fått nått svar än.
Mina kor mjölkar 10600 kg mjölk + att hon föder en kalv per år.
-
Tycker nog allt att du förenklar endel här. Är inte bara positivt med att gödsla mycket bla är det en av orsakerna till övergödning i vattendrag runtomkring och även i havet.
Sen finns det rent biologiska fördelar med att inte ha intensivt jordbruk om man vill titta på den biologiska mångfalden.
Allt handlar inte om ekonomi och få ut maximalt av jorden.
Sen tycker då jag att den bilden inte stämmer runt där jag bor iaf där vill även köttbönder ha bra foder och tar minst 2 skördar eller har efterbete.
Så du generaliserar endel. Sen känns det väl som att det snarare är att mjölkbönder får för lite betalt för mjölken som är problemet för att det sak gå ihop sig i allmännhet iaf.
/Fredrik
-
Så därför kan jag kanske fråga Nils om han tror att kalvarna kommer med storken eftersom man i hans värld inte behöver föda mer än ett djur och sedan skicka det?
Mvh
Charlotte
-
Så därför kan jag kanske fråga Nils om han tror att kalvarna kommer med storken eftersom man i hans värld inte behöver föda mer än ett djur och sedan skicka det?
Mvh
Charlotte
Nils Engelbrekt menar förmodligen att han föder kon för att hon ska producera mjölk, och så kommer kalven som en biprodukt,
När det gäller dikon är kalven huvudprodukten, men det haltar lite, även dikon producerar mjölk, fast den säljs inte separat,
utan hamnar i kalvens värde.
Även Nils Engelbrekts kalvar måste få mat nånstans ifrån, men han har rätt i att dikon kräver mycket underhållsfoder i förhållande till produktionen.
Ofta samlar dikon själv sitt foder på marginella marker, så man kan ifrågasätta dess alternativvärde.
-
Stackars Nils Engelbrekt! frustrerad mjölkbonde som håller på att jobba häcken av sig utan att komma nån vart :'( :'( jag vet hur det känns!
Dags att komma över till oss på "den mörka sidan?" skaffa dikor, tagga ner, och börja njuta av livet?
xxxxxx
Jag ger aldrig upp. Det kommer in mer mark varenda år (nån jävla dikobes som inser faktum o ger upp, he he :o) , men det går för sakta, är ju lite otålig...
Trodde det var parasitfritt i norra ulricehamns kommun, finns ju en hel del riktiga produktionsbönder kvar, som alla letar mark, där din så kallade verksamhet enbart är en bromskloss.
-
Tycker nog allt att du förenklar endel här. Är inte bara positivt med att gödsla mycket bla är det en av orsakerna till övergödning i vattendrag runtomkring och även i havet.
Sen finns det rent biologiska fördelar med att inte ha intensivt jordbruk om man vill titta på den biologiska mångfalden.
Allt handlar inte om ekonomi och få ut maximalt av jorden.
Sen tycker då jag att den bilden inte stämmer runt där jag bor iaf där vill även köttbönder ha bra foder och tar minst 2 skördar eller har efterbete.
Så du generaliserar endel. Sen känns det väl som att det snarare är att mjölkbönder får för lite betalt för mjölken som är problemet för att det sak gå ihop sig i allmännhet iaf.
/Fredrik
Visst generaliserar jag lite grand. Men det verkar som att du glömmer bort TS/dieselkvoten med extensiv "odling". Jag är helt övertygad att miljöbelastningen är rejält mindre med ett intensivt jordbruk, med markkartering, kalkning etc. Läste någonstans att nu är det konstaterat att eko(o)logisk odling läcker mer näringsämnen än konventionellt, per kg producerat livsmedel. Och produceras det inte här så importeras det... med större miljöbelastning. Förresten så saknar jag en studie om vad 1 kg dikoproducerat kött har för miljöavtryck... Du kanske kan hjälpa mig? Biologiska mångfalden bevaras på våra naturbeten.
Håller med dig att allt inte är ekonomi, men är det inte så att en bonde ska producera? inte ejakulera varenda år på en SAM-blankett, som står för merparten av inkomsten?
-
Nej, xxxxx ,som håller en flock djur enbart för att sälja små kvantiteter kött.
Dina bittra haranger om att människor som äger sin mark och vill bruka den och därmed stoppar din utveckling hör möjligtvis hemma i Allmänna Klagotråden på Ljugarbänken.
Fast jag blir ju inte direkt förvånad över om man har problem med att få arrendemark om man har en taskig attityd till sin omgivning....
-
Dina bittra haranger om att människor som äger sin mark och vill bruka den och därmed stoppar din utveckling hör möjligtvis hemma i Allmänna Klagotråden på Ljugarbänken.
Fast jag blir ju inte direkt förvånad över om man har problem med att få arrendemark om man har en taskig attityd till sin omgivning....
Bryr mig inte om vad folk gör med sin egna mark, men att ickeproduktionen konkurerar med mig om arrenden, det släpper jag aldrig.
-
xxxxxxxxxxxx
Dina bittra haranger om att människor som äger sin mark och vill bruka den och därmed stoppar din utveckling hör möjligtvis hemma i Allmänna Klagotråden på Ljugarbänken.
Fast jag blir ju inte direkt förvånad över om man har problem med att få arrendemark om man har en taskig attityd till sin omgivning....
Fast lite har Nils rätt. Det sitter en hel del pensionärer på sina gårdar med enda syftet att få EU-stöd. Även om man får bruka deras mark gratis mot att de behåller stöden blir det ju inget att räkna med om man vill expandera. Det går ju inte och räkna med sådan mark över tid när ägarna är 75-80 år, intet ens glädjen över stöd pengar håller en ung för evigt.
-
Om du slutar med dina markparasiter, har du inga problem med svåra kalvningar mer..Bryr mig inte om vad folk gör med sin egna mark, men att ickeproduktionen konkurerar med mig om arrenden, det släpper jag aldrig.
Men som sagt, jag har inga problem med att förstå varför arrendena går till andra om du har samma attityd till folk IRL som här...
-
Hur blir vi av med farsoten/fenomenet dikor? Dessa ickeproduktiva kreationer som enbart finns till för att krysta ur sig en kalv.
-
xxxxx Men som sagt, jag har inga problem med att förstå varför arrendena går till andra om du har samma attityd till folk IRL som här...
Jag tycker Nils Engelbrekt är rolig, och skulle gärna arrendera ut till honom om inte dikorna och EU-stöden för kvickrotsvallarna vore mej så kära.
Hellre en ärlig arrendator som står för sina knäppa åsikter än en rövslickare som man inte vet var man har.
-
Fast lite har Nils rätt. Det sitter en hel del pensionärer på sina gårdar med enda syftet att få EU-stöd. Även om man får bruka deras mark gratis mot att de behåller stöden blir det ju inget att räkna med om man vill expandera. Det går ju inte och räkna med sådan mark över tid när ägarna är 75-80 år, intet ens glädjen över stöd pengar håller en ung för evigt.
Tack. Antar du vill ha en levande landsbygd med produktion.
-
Här där jag bor, vet inte om det är allmän vedertaget men här är en diko ex en mjölkko som inte går så bra att mjölka och som får vara "fostermamma" åt några kalvar.
En amko är en ko som kalvar på våren och som går med sin egen kalv hela sommaren. Då går den också med tjur och blir förhoppningsvis dräktig så den får en ny kalv nästa år.
Jag förstår inte riktigt varför de ska bekämpas? Jag bekämpar möjligtvis skadedjur men inte mina kossor. De håller betena öppna och ger kött. För mig är inte det något problem
-
Det är ju väldigt mycket bättre med en diko än en hink för kalven.
-
Vad är alternativet till den extensiva köttdjursproduktionen? Granplanteringar och slyskog. Gillar man det då ska ju dikoproduktionen bekämpas. Länstyrelserna är på god väg med snåriga bestämmelser som ändras godtyckligt.
-
Vad är alternativet till den extensiva köttdjursproduktionen? Granplanteringar och slyskog. Gillar man det då ska ju dikoproduktionen bekämpas. Länstyrelserna är på god väg med snåriga bestämmelser som ändras godtyckligt.
Alternativet är ju naturligtvis MJÖLKPRODUKTION, min vän.
-
Här där jag bor, vet inte om det är allmän vedertaget men här är en diko ex en mjölkko som inte går så bra att mjölka och som får vara "fostermamma" åt några kalvar.
En amko är en ko som kalvar på våren och som går med sin egen kalv hela sommaren.
Det är tvärtom ;D
en Diko går med sin egen biologiska kalv - medans en Amko är fostermamma åt flera kalvar från andra mjölkkor.
-
Jag förstår inte riktigt varför de ska bekämpas? Jag bekämpar möjligtvis skadedjur men inte mina kossor. De håller betena öppna och ger kött. För mig är inte det något problem
För mig är dikorna=amkorna ett skadedjur, en meningslöst inproduktivt kräk skapat av EU, jämnställt med vildsvin/råttor/brysselbyrokrater. Ett djur som inte har ett existensberättigande.
-
Förklara gärna vad du menar med skadedjur?
Ett "djur" som förstör livsmedel.
-
På vilket sätt förstör en Amko livsmedel?
-
För mig är dikorna=amkorna ett skadedjur, en meningslöst inproduktivt kräk skapat av EU, jämnställt med vildsvin/råttor/brysselbyrokrater. Ett djur som inte har ett existensberättigande.
Dikor/Amkor skapades inte av EU! Fanns lååångt före EU! (tror en Diko skapades av en ko och tjur?)
Vore intressant att få veta hur din vardag ser ut när du påverkas så starkt av dessa djur?
Men jag är övertygad om att du bara är ute efter att väcka uppmärksamhet?
Mera Dikor/Amkor åt folket!! ;)
-
Jo... När de inproduktiva kräken sprider sig, får produktionsjordbruket mindre arealunderlag. Kontentan är en minskad livsmedelsproduktion. Därför skall dikor betraktas som skadedjur.
-
Dikor/Amkor skapades inte av EU! Fanns lååångt före EU! (tror en Diko skapades av en ko och tjur?)
Vore intressant att få veta hur din vardag ser ut när du påverkas så starkt av dessa djur?
Men jag är övertygad om att du bara är ute efter att väcka uppmärksamhet?
Mera Dikor/Amkor åt folket!! ;)
Ja dom genererar ju mat alltefter som :)
-
Dom är väl ivarjefall inte inproduktiva?
Är väll häller inte meningen ?
-
Dikor/Amkor skapades inte av EU! Fanns lååångt före EU! (tror en Diko skapades av en ko och tjur?)
Vore intressant att få veta hur din vardag ser ut när du påverkas så starkt av dessa djur?
Men jag är övertygad om att du bara är ute efter att väcka uppmärksamhet?
Mera Dikor/Amkor åt folket!! ;)
Jaså... Hur många av de sk djuren fanns 1995?
Utan dikor hade jag kunnat fördubbla min PRODUKTION lätt. Jag överdriver inte, jag skriver bara vad de flesta mjölkbönder tycker. Ni förstör våran landsbyggd med eran hobby.
-
Jo... När de inproduktiva kräken sprider sig, får produktionsjordbruket mindre arealunderlag. Kontentan är en minskad livsmedelsproduktion. Därför skall dikor betraktas som skadedjur.
Aha... så du är produktionsjordbrukare och får inte tag i areal, så du kan få ännu mer EU-bidrag? Bara för att någon vill ha Amkor som håller sina beten och åkrar öppna ? ;)
Mig fatta! ;)
-
Jaså... Hur många av de sk djuren fanns 1995?
Utan dikor hade jag kunnat fördubbla min PRODUKTION lätt. Jag överdriver inte, jag skriver bara vad de flesta mjölkbönder tycker. Ni förstör våran landsbyggd med eran hobby.
Då förstör ni skälva i så fall för dom ja känner är just bönder på heltid.
-
Dom är väl ivarjefall inte inproduktiva?
En diko på 600 kg som enbart producerar en 40 kg kalv/år kan väl knappast anses produktivt.
-
Nä men kalven väger väl inte 40 kg när den tas ifrån kon?
-
Då förstör ni skälva i så fall för dom ja känner är just bönder på heltid.
Nej. En bonde producerar mat, dom du känner håller bara landskapet öppet, på konstgjord väg.
-
Jaså... Hur många av de sk djuren fanns 1995?
Utan dikor hade jag kunnat fördubbla min PRODUKTION lätt. Jag överdriver inte, jag skriver bara vad de flesta mjölkbönder tycker. Ni förstör våran landsbyggd med eran hobby.
Sverige ska ju ändå bli Europas/EU:s nationalpark med orörda skogar,rovdjur, våtmarker och vackra betesängar, så där passar ju inte ett intensivt jordbruk in?
Mjölk köper vi från Danmark! Och fläsk! Kött från Argentina! ;)
-
Alternativet är ju naturligtvis MJÖLKPRODUKTION, min vän.
Mjölkproducenterna skär inte direkt guld just nu. Ytterligare ett antal mjölkkor måste kämpas ner och ersättas med dikor innan det blir balans i mjölkmarknaden.
-
Nej. En bonde producerar mat, dom du känner håller bara landskapet öppet, på konstgjord väg.
Hur ska det göras annars då ?
-
Aha... så du är produktionsjordbrukare och får inte tag i areal, så du kan få ännu mer EU-bidrag? Bara för att någon vill ha Amkor som håller sina beten och åkrar öppna ? ;)
Mig fatta! ;)
Nej. Du fattar inte. EU-ersättningen utgör enbart 8% av min omsättning. Jag vill ha mer mark för att odla mer foder åt mer kor som producerar mer mjölk åt mig och dig. Jag hatar EU, utan vansinnet hade jag haft fri marktillgång.
-
Hur ska det göras annars då ?
Det går alldeles ypperligt att kombinera livsmedelsproduktion med landskapsvård.
-
Mjölkproducenterna skär inte direkt guld just nu. Ytterligare ett antal mjölkkor måste kämpas ner och ersättas med dikor innan det blir balans i mjölkmarknaden.
Beror på vilket mejeri man har..
-
Nä men kalven väger väl inte 40 kg när den tas ifrån kon?
Nä. Med du kanske kan förklara den omöjliga ekvationen att föda 2 djur för att sälja 1. Jag har ställt den här frågan i flera år nu, tyvärr har jag inte fått något svar...
-
Ja.. och pensionärerna kan vi exportera till Kina... Sverige är ett mjölkland.
Och bondeeliten kvar då menar du ;) Ja tror det blir billigare att importera all mat än att ge bönderna en massa bidrag och göra konst jord andning på dom .
-
Och bondeeliten kvar då menar du ;) Ja tror det blir billigare att importera all mat än att ge bönderna en massa bidrag och göra konst jord andning på dom .
Som sagt. EU utgör endast 8% av min omsättning. Jag klarar mig utan. Utan EU skulle jag få tillgång till nästan obegränsat med mark. Vilket alternativ tror du jag skulle föredra om jag fick välja?
-
Beror på vilket mejeri man har..
Vilket mejeri finns det som går bra nu? Gäsene?
-
Vilket mejeri finns det som går bra nu? Gäsene?
Vet inte hur det är med skåne, resten ligger 35-40 öre över marknadsledaren. Gäsene.. ja vad ska man säga... 1 krona. över.
-
Som sagt. EU utgör endast 8% av min omsättning. Jag klarar mig utan. Utan EU skulle jag få tillgång till nästan obegränsat med mark. Vilket alternativ tror du jag skulle föredra om jag fick välja?
Jo det förstår ja men du producerar ju främst mjölk och det kan ingen leva på allså vi som är konsumenter .
-
Jo det förstår ja men du producerar ju främst mjölk och det kan ingen leva på allså vi som är konsumenter .
Du menar självförsörjning av livsmedel, Sverige? Det är bara backa klockan 25 år. Då var vi där. Nu är vi sämst i Europa. Fantastiskt vad 200 år med fred kan förstöra ett helt folks uppfattning av vad som är mest basalt, MAT.
-
Du menar självförsörjning av livsmedel, Sverige? Det är bara backa klockan 25 år. Då var vi där. Nu är vi sämst i Europa. Fantastiskt vad 200 år med fred kan förstöra ett helt folks uppfattning av vad som är mest basalt, MAT.
Håller inte fans en bidrags sväng då med så inte tror ja att det det går och hålla drägliga priser utan bidragen och i å med det så går det häller inte att sälja Och då är vi där åter till baks till värdmarknads priserna . Men det hade ju vare fint om det skulle fungera .
-
Håller inte fans en bidrags sväng då med så inte tror ja att det det går och hålla drägliga priser utan bidragen och i å med det så går det häller inte att sälja Och då är vi där åter till baks till värdmarknads priserna . Men det hade ju vare fint om det skulle fungera .
Bidragen på 80-talet var väldigt låga, obetydliga. Däremot hade vi tull, som skyddade den inhemska produktionen. Och tull är ju ett indirekt bidrag.
Men! om du tittar dig runt i samhället så är ju det mesta subvensionerat, alla offentliga arbeten, rut, rot, press, militär, gruvindustri, pappersindustri, delar av verkstadsindustrin. Många snickare är idag indirekt helt avlönade genom rot-avdraget, detta är det aldrig någon negativ debatt om. Bara folk får sina högst nödvändiga verandor tillfixade är dom nöjda.... Men att livsmedelsproducenten vill ha en dräglig tillvaro, det fnyser dom åt!
De flesta bidrag förstör den fria konkurensen och den fria rörligheten, tycker de flesta. Jag håller med. Men om nån billig och arbetsam polack kommer o tar deras jobb är det helt plötsligt förjävligt. Varor och tjänster är samma sak! Försök att förstå detta, och tänk efter, gott folk.
-
Du får väl betala mer för arrendena då eller köpa mer mark :)
-
Bidragen på 80-talet var väldigt låga, obetydliga. Däremot hade vi tull, som skyddade den inhemska produktionen. Och tull är ju ett indirekt bidrag.
Men! om du tittar dig runt i samhället så är ju det mesta subvensionerat, alla offentliga arbeten, rut, rot, press, militär, gruvindustri, pappersindustri, delar av verkstadsindustrin. Många snickare är idag indirekt helt avlönade genom rot-avdraget, detta är det aldrig någon negativ debatt om. Bara folk får sina högst nödvändiga verandor tillfixade är dom nöjda.... Men att livsmedelsproducenten vill ha en dräglig tillvaro, det fnyser dom åt!
De flesta bidrag förstör den fria konkurensen och den fria rörligheten, tycker de flesta. Jag håller med. Men om nån billig och arbetsam polack kommer o tar deras jobb är det helt plötsligt förjävligt. Varor och tjänster är samma sak! Försök att förstå detta, och tänk efter, gott folk.
Jo ja håller med dig att en masa bidrag hit och dit är inge bra. Men omvärlden pressar oss att öppna tullarna och vi kan nog inte isoleras oss genom att vägra det får vi nog äta upp i andra ändan misstänker ja.
-
För mig är dikorna=amkorna ett skadedjur, en meningslöst inproduktivt kräk skapat av EU, jämnställt med vildsvin/råttor/brysselbyrokrater. Ett djur som inte har ett existensberättigande.
Där fångade du mig :D En ny idol med lite ruter i till skillnad från merparten av nedslagna mjölkbönder. Bekymret är ju 'bara' konsumenterna och matpriserna. Vi får hoppas på lite ekonomisk kris och livsmedlesbrist framgent.
-
Ja, jag håller med TS, det är improduktiv med dikor, så därför håller jag beteshästar på min av eu sponsrade mark, vallackar, då slipper jag skicka den ena till slakt.
-
Jaså... Hur många av de sk djuren fanns 1995? .
1994 fanns ca 50 000 Dikor i sverige.
(2010 fanns 185 000 Dikor och 349 000 Mjölkkor.
-
Men Nils Engelbrekt, det är väl inte månskensböndernas och dikoägarnas fel att du har dålig lönsamhet på din mjölkproduktion?
(Nu är jag månne inte berättigad att uttala mig, min herre, eftersom mina mjölkdjur är av den sorten med skägg, och jag dessutom är fritidsbonde...)
Många gårdar har slutat med mjölkproduktion eftersom de får så dåligt betalt för mjölken av sina egna ägandes föreningar, som blivit toppstyrda och bondefrämmande. Mjölkbönderna får betalt enligt 1989 års prislista ungefär, medan dieseln, maskinerna, fodret, lönerna och omkostnaderna sorgligt nog ligger på 2012 års nivå - kalkylen suger! Alternativet om de ändå vill hålla på med kreatur, är att skaffa dikor, eftersom det går att kombinera med ett lönearbete som en kan tjäna pengar på. Lönsamheten på köttdjur är kass, den med, förstås.
Det är inte många som står och väljer mellan mjölk- eller köttproduktion. Valet är sorgligt ofta mellan köttdjur eller granåkerplantering. Många tar arrenden mest för att vara schyssta mot markägaren, som kanske t o m tjatar på köttbonden att åtminstone slå vallarna en gång per sommar...så nog borde du kunna få fler arrenden i trakten, så du kan utöka din mjölkbesättning.
Skjut inte köttbönderna! Vi små och stora lantbrukare måste hålla ihop för att inte bli fullständigt utsugna av mejeriföreningar, slakterier, grossister och livsmedelskedjor, som alla tävlar i att sälja den billigaste maten...
-
Hur många beteshästar finns det?
-
Hur många beteshästar finns det?
ja det undrar jag också, en jävla massa är det i alla fall. Tänk så många hektar åker och bete dom tar i anspråk!! Och vad producerar dom? just det, inget! Dom flesta blir ju inte ens mat när dom dör, folk krimerar ju hästar till och med. Improduktivt så det förslår! Så hästar är ju mycket värre syndabockar än dikor på det viset. Dock har jag inget emot varken hästar eller dikor, hade inte dom funnits i mina trakter hade vi bott mellan trädor och buskmarker. Dikor kanske inte är det optimala sättet att utnyttja åkrar, men det finns värre...
-
Har sett någon siffra på 400 000 men vet inte om den stämmer .
-
Ja, ät mer häst gott folk!
-
Kriminalisera dom inte framför allt! :)
-
Om jag förstår saken rätt så skickar ni med eran så kallade produktion 50 slaktdjur=600 000/år. Detta lär ju inte ens täcka de löpande kostnaderna. Hur jobbigt/tidsödande kan det vara att utfodra 200 djur i en nybyggd lagård? Max 1 timme, går du o klappar djur resten av dagen? Du behöver ju inte seminera, passa brunster, övervaka kalvning, klippa juver,mjölka, behandla mastiter, utfodra kalvar, cdb etc året runt. Förstår att eran koncentrerade kalvning på våren kan vara jobbig, men det är ju bara nån månad per år.
Jo, just det, att ha en bra dikobesättning är ungefär som semester, vi pillar oss i naveln mest hela tiden. Skyll dig själv som lägger ner en massa jobb för att producera mjölk som ingen vill betala för, hur korkat är inte det? Vad ska du med mera mark till, ha ännu fler olönsamma mjölkkor? Nädu, såna surpellar som du kan sitta där och vara bittra, vi andra bönder håller ihop och hjälps åt - även om vi har olika inriktning.
-
ÄNTLIGEN!! Nu skär dom i de vansinniga stöden!!! Dikostödet ryker... Finns även ett förslag om att en gröda, ur bidragssynpunkt, aldrig får vara äldre än 5 år. Bye bye soffjävlar....
-
Där fångade du mig :D En ny idol med lite ruter i till skillnad från merparten av nedslagna mjölkbönder. Bekymret är ju 'bara' konsumenterna och matpriserna. Vi får hoppas på lite ekonomisk kris och livsmedlesbrist framgent.
Ah! Jag är ju bara en liten bonde... En bonde som titulerar sig som primärproducent.... Har förresten kommit över en hel del mark sen sist.... PÅ BEKOSTNAD AV DE JÄVLA DIKORNA. Marken var ,i vanlig ordning, helt förstörd. Kalium 1, Fosfor1, PH5.2. Har VRÄKT på flyt o kalk, om några år kanske det börjar likna något.
-
Hur många beteshästar finns det?
Hästen är, om möjligt, ett lägre stående djur än diko-helvetet. Ett enormt resursslöseri, enbart för förnöjelse.
Jag känner av lite markkonkurens ifrån grovtarmsjäsmissfostrerna, men den går ändå inte jämföra med den andra farsoten.
-
Men Nils Engelbrekt, det är väl inte månskensböndernas och dikoägarnas fel att du har dålig lönsamhet på din mjölkproduktion?
(Nu är jag månne inte berättigad att uttala mig, min herre, eftersom mina mjölkdjur är av den sorten med skägg, och jag dessutom är fritidsbonde...)
Många gårdar har slutat med mjölkproduktion eftersom de får så dåligt betalt för mjölken av sina egna ägandes föreningar, som blivit toppstyrda och bondefrämmande. Mjölkbönderna får betalt enligt 1989 års prislista ungefär, medan dieseln, maskinerna, fodret, lönerna och omkostnaderna sorgligt nog ligger på 2012 års nivå - kalkylen suger! Alternativet om de ändå vill hålla på med kreatur, är att skaffa dikor, eftersom det går att kombinera med ett lönearbete som en kan tjäna pengar på. Lönsamheten på köttdjur är kass, den med, förstås.
Det är inte många som står och väljer mellan mjölk- eller köttproduktion. Valet är sorgligt ofta mellan köttdjur eller granåkerplantering. Många tar arrenden mest för att vara schyssta mot markägaren, som kanske t o m tjatar på köttbonden att åtminstone slå vallarna en gång per sommar...så nog borde du kunna få fler arrenden i trakten, så du kan utöka din mjölkbesättning.
Skjut inte köttbönderna! Vi små och stora lantbrukare måste hålla ihop för att inte bli fullständigt utsugna av mejeriföreningar, slakterier, grossister och livsmedelskedjor, som alla tävlar i att sälja den billigaste maten...
Min lönsamhet hade varit bättre, för det är mark jag saknar. Mark ockuperad av skadedjur.
-
Du får väl betala mer för arrendena då eller köpa mer mark :)
Är det öppna anbud, vinner jag. Problemet är släktskap, vägar, älgjakt etc etc går före primärproduktionen, det blir nästan aldrig öppna anbud. Begreppet tillgång-efterfrågan finns nästan inte i mellanbyggd/skogsbyggd.
-
Som sagt, med lite trevlighet kommer man långt...
Vi fick 5 ha mark till utan arrende men med stöd till fåren och dikorna i år ;)
Mvh
Charlotte
-
Så länge det bara är TS som lyckas utöka sin produktion så stämmer jubhans antagande att han klmmer få bättre lönsamhet i sin verksamhet. Problemet blir ju när alla andra mjölkbönder strävar efter samma sak. Det kommer sätta ytterligare press nedåt på mjölpriserna och den onda spiralen fortsätter... TS kommer få jaga ytterligare mark tills han slutligen ger upp eller står kvar som sveriges sista mjölkbonde.
-
Som sagt, med lite trevlighet kommer man långt...
Vi fick 5 ha mark till utan arrende men med stöd till fåren och dikorna i år ;)
Mvh
Charlotte
Fakta är ibland otrevligt. Ytterligare 5 Ha för utlakning/markförstörelse.... Eller analyserar du jorden och gödslar därefter? Knappast!
Ni kanske tillhör skaran som "tror" att åkern gödslar sig själv, och när skördarna sjunker letar mer mark/bidrag? Det är xxxxx som dödar den svenska landsbygden. 7 av 10 produktionsbönder letar aktivt mer mark, för att kunna fortsätta.
-
Så länge det bara är TS som lyckas utöka sin produktion så stämmer jubhans antagande att han klmmer få bättre lönsamhet i sin verksamhet. Problemet blir ju när alla andra mjölkbönder strävar efter samma sak. Det kommer sätta ytterligare press nedåt på mjölpriserna och den onda spiralen fortsätter... TS kommer få jaga ytterligare mark tills han slutligen ger upp eller står kvar som sveriges sista mjölkbonde.
Är ju alltid kul men nya namn. TS, som står för torrsubstans, passar mig ypperligt då jag vill ha maximala skördar.... Är du medveten om att vi har lägst självförsörjningsgrad på mejeri och kött i hela jävla unionen?
Och ja, jag kommer alltid att jaga mark. Jag kommer aldrig bli nöjd, precis som vilken småföretagare som helst.
Det är jag som är den levande landsbygden, inte Bidrags-Olof, 69, med 4 dikor, betesputs, och 30HA kvickrot.
-
Fakta är ibland otrevligt. Ytterligare 5 Ha för utlakning/markförstörelse.... Eller analyserar du jorden och gödslar därefter? Knappast!
Ni kanske tillhör skaran som "tror" att åkern gödslar sig själv, och när skördarna sjunker letar mer mark/bidrag? Det är du och dina gelikar som dödar den svenska landsbygden. 7 av 10 produktionsbönder letar aktivt mer mark, för att kunna fortsätta.
Ta nu och lugna ner dig så kanske det ringer någon till dig också och erbjuder dig mark :)
Mvh
Charlotte
-
Ta nu och lugna ner dig så kanske det ringer någon till dig också och erbjuder dig mark :)
Mvh
Charlotte
Han är nog bara lite disträ i jakten på mera mark ;) Här kan man få ha hur mycket mark som helst Vet inte hur mycket mark det finns just runt i kring mig men uppskattningsvis en 6o-80 ha som bara står och folk kör överdomen gång om året med slaghack eller va det nu dom har för att hålla det öppet . Somliga bor nog på felställen bara :D
-
Är ju alltid kul men nya namn. TS, som står för torrsubstans, passar mig ypperligt då jag vill ha maximala skördar.... Är du medveten om att vi har lägst självförsörjningsgrad på mejeri och kött i hela jävla unionen?
Och ja, jag kommer alltid att jaga mark. Jag kommer aldrig bli nöjd, precis som vilken småföretagare som helst.
Det är jag som är den levande landsbygden, inte Bidrags-Olof, 69, med 4 dikor, betesputs, och 30HA kvickrot.
Här har det varit uppfödning av tjurar till slakt men nu ska det så sakta övergå i dikor istället . Eftersom tjurarna slaktas för tidigt för att få hela djurbidrag så ger det för lite i inkomst när slaktavräkningarna sjunker .
Åkrarna sköts lika nu som då det fanns mjölkkor på gården . Kalvarna växer inget om de inte får det bästa betet likt mjölkorna inte producerar mjölk så blir det inget kött . Dock ekologiskt utan gifter eller konstgjorda gödningsämnen . Däremot så kalkas det med jämna mellanrum och i år blev det en räkning på drygt 80.000 kronor för kalken . Det blir mycket gödsel ur ligghallen som får ligga til sig i kompost uhder nåt år men det kommer ju vart år så det blir ändå många lass per år så det räcker och blir över för markerna .
Och eftersom tjurarna ska växa så krävs det en vall som ger lika bra som den för mjölk så det plöjs och harvas och sås med ca 3 års intervall .
Men det krävs mycket foder och av hög kvalitet , årets ensilage är 80 % klöver tex , så många hektar blir det om det ska finnas nog med foder åt djuren över vintern .
-
Här har det varit uppfödning av tjurar till slakt men nu ska det så sakta övergå i dikor istället . Eftersom tjurarna slaktas för tidigt för att få hela djurbidrag så ger det för lite i inkomst när slaktavräkningarna sjunker .
Men handjursbidraget är ju borttaget, tänker du på något annat?
-
Här har det varit uppfödning av tjurar till slakt men nu ska det så sakta övergå i dikor istället . Eftersom tjurarna slaktas för tidigt för att få hela djurbidrag så ger det för lite i inkomst när slaktavräkningarna sjunker .
Åkrarna sköts lika nu som då det fanns mjölkkor på gården . Kalvarna växer inget om de inte får det bästa betet likt mjölkorna inte producerar mjölk så blir det inget kött . Dock ekologiskt utan gifter eller konstgjorda gödningsämnen . Däremot så kalkas det med jämna mellanrum och i år blev det en räkning på drygt 80.000 kronor för kalken . Det blir mycket gödsel ur ligghallen som får ligga til sig i kompost uhder nåt år men det kommer ju vart år så det blir ändå många lass per år så det räcker och blir över för markerna .
Och eftersom tjurarna ska växa så krävs det en vall som ger lika bra som den för mjölk så det plöjs och harvas och sås med ca 3 års intervall .
Men det krävs mycket foder och av hög kvalitet , årets ensilage är 80 % klöver tex , så många hektar blir det om det ska finnas nog med foder åt djuren över vintern .
NEJ. NEJ. NEJ. Har du gjort en växtnäringsbalans någon gång? Du tillför ju ingenting till gården, Utlakning big time! Hur "ekologiskt" är det att bara ta, inte ge? Känns det långsiktigt?
I min lilla värld tillför man grödan vad den vill ha, inte mer, inte mindre. Du bränner MYCKET mer diesel per kg producerat livsmedel än vad jag gör med min nästan ogräsfria intensiva konventionella odling, dessutom så läcker det "ekologiska" mer näringsämnen.
-
Ta nu och lugna ner dig så kanske det ringer någon till dig också och erbjuder dig mark :)
Mvh
Charlotte
Utåt är jag lugn. Blir inte mer mark om jag bråkar. Kontraproduktivt.
Här kan jag skriva vad jag tycker, vad många tycker.
MVH/Nils
-
Han är nog bara lite disträ i jakten på mera mark ;) Här kan man få ha hur mycket mark som helst Vet inte hur mycket mark det finns just runt i kring mig men uppskattningsvis en 6o-80 ha som bara står och folk kör överdomen gång om året med slaghack eller va det nu dom har för att hålla det öppet . Somliga bor nog på felställen bara :D
Ja. Du har rätt, Fidel. Känns det som som en levande landsbyggd med soffjävlarna tycker du?
-
Ja. Du har rätt, Fidel. Känns det som som en levande landsbyggd med soffjävlarna tycker du?
Mej stör dom inte :)
-
Men handjursbidraget är ju borttaget, tänker du på något annat?
Ja handjursbidraget är borta men de övriga bidragen beror på djurplatser också inte bara på arealen . Så för unga djur räknas inte som hela djurenheter utan en mindre del . Dikor är äldre och får en djurenhet och fyller upp så att det ger mer bidrag i totalen . Annars måste man ha fler djur än markerna bär sas .
-
NEJ. NEJ. NEJ. Har du gjort en växtnäringsbalans någon gång? Du tillför ju ingenting till gården, Utlakning big time! Hur "ekologiskt" är det att bara ta, inte ge? Känns det långsiktigt?
I min lilla värld tillför man grödan vad den vill ha, inte mer, inte mindre. Du bränner MYCKET mer diesel per kg producerat livsmedel än vad jag gör med min nästan ogräsfria intensiva konventionella odling, dessutom så läcker det "ekologiska" mer näringsämnen.
Det är gjort växtnäringsbalanser på jordbruket och det finns inga brister på marken som kräver gödning utifrån eller kemikalier för att få bukt med ogräs . Jag bränner definitivt inte mer bränsle än dig som då kör över markerna 2 kanske 3-4 gånger mer än jag gör .
Och det läcker inte näringsämnen heller det är testat flera gånger då det går en å förbi där vattnet testas i tid och otid pga djurlivet i den .
Jag för hem foder i mängd och det räcker för att täcka det du kallar bortförsling av näringsämnen . Bönder som har mer mark än deras egna djur äter vill få bort det och skänker överskottet , eller bönder som lagt av och bara vill få marken slagen och gräset bortforslat .
-
Det är gjort växtnäringsbalanser på jordbruket och det finns inga brister på marken som kräver gödning utifrån eller kemikalier för att få bukt med ogräs . Jag bränner definitivt inte mer bränsle än dig som då kör över markerna 2 kanske 3-4 gånger mer än jag gör .
Och det läcker inte näringsämnen heller det är testat flera gånger då det går en å förbi där vattnet testas i tid och otid pga djurlivet i den .
Jag för hem foder i mängd och det räcker för att täcka det du kallar bortförsling av näringsämnen . Bönder som har mer mark än deras egna djur äter vill få bort det och skänker överskottet , eller bönder som lagt av och bara vill få marken slagen och gräset bortforslat .
Hur tror du växtnäringsbalansen ser ut hos dina grannar som skänker (jävla soffbönder) foder till dig??
Du bränner absolut mer diesel per kg livsmedel. Du tar i genomsnitt 20-50% lägre skördar, vilket innebär att du gör 20-50% mer överfarter med traktorn. Den lilla näring som du pytsar ut går till stor del till ogräs. Hur får du bort kvickroten? Kultiverar du 3-4 gånger (DIESEL!!!) eller struntar du i skiten, det blir ju grönt ändå....
Undersökning efter undersökning påvisar att "ekologisk odling" läcker mer näringsämnen, är ju mer i öppet bruk, med fler överfarter.
-
Har sagt att det inte finns ogräs på marken och att vallen innehåller ca 80% klöver . Skulle den göra det om det fanns brister ? Tror inte det , en av de växter som minskar snabbt .
Och då markkarteringen inte visar brister varför hänger du upp dig på det ??
Nu anklagar du mig inte som köttbonde utan helt plötsligt för att jag kör ekologiskt och inte vill förgifta mina djur eller mina medmänniskor !!!!!
Och jag gör inte av med mer diesel än dig då jag slipper de överkörningar du håller på med . DÄRFÖR att de inte behövs .
Vårplöjer , harvar och sår .
Har i år då det varit ett bättre år än i fjol då allt flöt på åkrarna pga regnet i år fått större skördar än de som gick att få på marken då korna gick här och betade . Och med bra näringsvärden .
Och jag sa dessutom att ån testas på vattenkvalite flera gånger per år utan uppmätta läckage från dessa marker .
Sår man om med jämna mellanrum som här vart tredje år så hinner inte ogräset etablera sig och ta över .
Och angående mina grannar så vi är de ända som fortfarande håller på , finns inga anra som vill skörda de här markerna , soffbönderna som du kallar dem är sjuka åldringar som bor kvar för att det är deras föräldrahem de bor i och att det inte är dags för att flytta in på hemmet . Men efter hjärtinfarkter mm inte längre orkar odla sina marker . De är glada att någon slår och fraktar bort , så det inte växer igen och marken blir ännumera förstörd pga skog som kommer snabbt .
De har inga barn som vill ta över utan bor kvar för att det är deras hem och där de har sina liv och minnen . Vänner mm mm .
-
Inget ogräs säger du, du lär ha massvis med kvickrot, det finns överallt.
80% klöver... ja vad ska man säga? skulle inte vilja vara ko i din besättning.
Eko(o)logisk bidragsoptimering och dikor går hand i hand. Du producerar ju vädigt lite, 300kg kött per ko/år. Du håller en ko enbart för att få en kalv. Mina kor producerar 10500 kg mjölk/år och en kalv/år...........................
Är helt övertygad om att jag gör ett mindre klimatavtryck per kg livsmedel än du, Jag odlar ogräsfritt, alltså gödslar jag bara kulturväxten.
-
Än så långe har jag ju inte fått några tips hur man bekämpar dikor. Vill gärna att vi håller oss till ämnet....
-
Fins ingen anledning till det heller. Det här kan nog va något att läsa för er . http://skogensrst.vpsite.se/upload/K%C3%B6ttet,%20klimatet%20och%20biologisk%20m%C3%A5ngfald.pdf (http://skogensrst.vpsite.se/upload/K%C3%B6ttet,%20klimatet%20och%20biologisk%20m%C3%A5ngfald.pdf) För inte kan några högproduktiva mjölkkor gå på skobete men di kor borde kunna gå där .
-
xxxxxxxxxxxxxxxxx
Inget ogräs säger du, du lär ha massvis med kvickrot, det finns överallt.
80% klöver... ja vad ska man säga? skulle inte vilja vara ko i din besättning.
Eko(o)logisk bidragsoptimering och dikor går hand i hand. Du producerar ju vädigt lite, 300kg kött per ko/år. Du håller en ko enbart för att få en kalv. Mina kor producerar 10500 kg mjölk/år och en kalv/år...........................
Är helt övertygad om att jag gör ett mindre klimatavtryck per kg livsmedel än du, Jag odlar ogräsfritt, alltså gödslar jag bara kulturväxten.
Man blandar bra foder med lite sämre tex en bal av varje i foderhäckarna så får man en bra samansättning . Gjorde lika med mjölkkorna med men då handlade det om ensilage eller hösilage eller balar med helsädesensilage som fick växla .
Och bara 10500 kg mjölk/per år . Det var inte mycket i dagens mjölkbesättningar som jämförelse då de bästa korna mjölkar 79 kg per dygn .
Det blir dyrt för dig då de inte mjölkar mer . Om vi nu ska tala om effektiviteten
-
Kc Ranch drivs så extensivt som det går och där ligger åtgången energi på mindre än 10 MJ per kilo producerat kött. Så nog är extensiv nötköttsproduktion miljövänlig. Konventionell nötköttsproduktion ligger runt 40 MJ per kilo producerat nötkött, och för restproduktera (kalvarna) efter dina mjölkkor säkert ännu högre.
Tror personligen svensk mjölkproduktion går en sotdöd till mötes då man aldrig kommer att komma ner i tillräckligt låga arbetskostnader per kg/mjölk. Detta är ett måste då man på ett helt annat sätt än nötköttet konkurrerar på världsmarknaden.
-
Tror personligen svensk mjölkproduktion går en sotdöd till mötes då man aldrig kommer att komma ner i tillräckligt låga arbetskostnader per kg/mjölk. Detta är ett måste då man på ett helt annat sätt än nötköttet konkurrerar på världsmarknaden.
Förvisso är arbetskostnaden stor för mjölkproduktion i Sverige, som för allt annat i landet, men vi kompenserar det genom att ha världens bästa kor :D
-
Förvisso är arbetskostnaden stor för mjölkproduktion i Sverige, som för allt annat i landet, men vi kompenserar det genom att ha världens bästa kor :D
Önska det fans en tumme upp nu :D
-
Förvisso är arbetskostnaden stor för mjölkproduktion i Sverige, som för allt annat i landet, men vi kompenserar det genom att ha världens bästa kor :D
Spelar ju ingen roll om arbetskostnaden per kg är runt 30 procent. TYVÄRR
Och det är inte lätt att bygga bort heller eller storleksrationallisera bort, som man med grisproduktion där man kan komma under 10 procent i arbetskostnad om man är riktigt vass.
-
Förvisso är arbetskostnaden stor för mjölkproduktion i Sverige, som för allt annat i landet, men vi kompenserar det genom att ha världens bästa kor :D
Fottsätter det dom hittills kan vi snart prata om mjölkkor i singular...
Märkligt att vi säger stt vi har världens bästa djurhållning för mjölkkor när vi importerar mer än vi producerar..
-
HEJ IGEN MINA VÄNNER!
Nu har det gått några år sen sist. Kan konstatera att min problematik med Brysselkorna har minskat. Många markägare i mitt område har insett vilket markförstörande moras dikorna är ( givetvis har jag informerat... ;D).
Kompensationsstödet gynnar primärproduktionen enormt Yess. Detta har slagit undan benen på det extensiva "jordbruket" Dessutom krävs det en åtgärd på trädad mark och vallarna måste vara bra skick.
Min PRIMÄRPRODUKTION rullar på bra och jag har nyligen investerat i ett nytt stall för tjur/stut.
Förhoppningsvis minskas/spetsas stöden till ännu mer med Brexit, detta gynnar produktionsjordbruket och därmed hela landsbygden.
Givetvis har jag inte tröttnat på att upplysa Svensson om det orimliga fenomenet dikor (:)
-
Förvisso är arbetskostnaden stor för mjölkproduktion i Sverige, som för allt annat i landet, men vi kompenserar det genom att ha världens bästa kor :D
Hej!
Definiera hur? Fler laktationer lr hur?