Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Syster Yster skrivet 26 okt-12 kl 20:50
-
Hejsan,
Fick hem mina två första (gotlands)lamm från slakteriet idag och de fick följande klassning:
15,4 kg O+ 2+
12.9 kg O+ 2+
De var ganska sent födda, så de var inte mer än drygt 5 månader gamla.
Vad betyder dessa klassningar? Jag har fått med mig att siffran är fetthalten/mängden och att 2+ kan vara ganska ok, men var är O? Vilka andra bostäver finns det, och vad står de för?
-
EUROP
E = typ väldigt bra texel , stora svällande muskler
U= bra lamm
R = Normal lamm
O= = lite tunna lamm , skulle hamna i R om dom fått växa klart
P= magra eländiga...
-
Ah, ser nu varför det var helt omöjligt att klura ut vad de stod för. Då känner jag mig lite nöjd, ändå, med tanke på att de var så unga. Tack för svar!
-
De behöver inte få bättre klass om de "får växa klart", även äldre djur kan klassas som tex O...
Men just i det här fallet så kan det mycket väl vara att kropparna inte var färdigutvecklade, eftersom det samtidigt var lite för magra / inte tillräckligt feta.
-
Googlade lite och hittade följande lista på flera ställen:
Slaktkroppens form (köttinnehåll):
E = Extremt svällande, välutvecklat
U = Mycket svällande, välutvecklat
R = Svällande och välutvecklat
O = Välutvecklat
P = Något tunn, insjunken
Varje klass kan anges med plus (+) eller minus (-). Totalt 15 klasser.
Fettansättning:
1 = Mycket liten
2 = Liten
3 = Ordinär
4 = Riklig
5 = Mycket riklig
Varje klass kan anges med plus (+) eller minus (-)