Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Prosit skrivet 25 okt-12 kl 21:54
-
Hej! Jag behöver hjälp med en fråga: Jag ska köpa tre får av min moster och undrar om jag kan frysa in allt på en gång i en jättestor frysbox eller är det viktigt att det fryser in fort? Måste man alltså dela upp allt i olika effektiva frysar så det blir fort infryst eller hur gör man med så mycket kött?
-
Hej! Jag behöver hjälp med en fråga: Jag ska köpa tre får av min moster och undrar om jag kan frysa in allt på en gång i en jättestor frysbox eller är det viktigt att det fryser in fort? Måste man alltså dela upp allt i olika effektiva frysar så det blir fort infryst eller hur gör man med så mycket kött?
Det brukar vara en fördel att dela djuren i mindre delar för då blir det lättare att ta upp en lagom stor del när man ska laga mat
-
Tror inte att du behöver oroa dig för köttet bara det inte ligger framme i värmen för länge. Däremot kan frysens temperatur gå upp om du hivar i en massa varmt kött. Sänk tempen i frysen dagen före du styckar (vi har ett "superläge" på våra frysboxar) så att den blir lite extra kall. Sedan ställer du tillbaka efter ngt dygn då köttet är fryst. Har du tillgång till flera frysar så är det bästa att dela upp köttmängden mellan dem.
-
Det brukar vara en fördel att dela djuren i mindre delar för då blir det lättare att ta upp en lagom stor del när man ska laga mat
Tack för tipset! ;) Min moster brukar stycka fåren så fint innan jag får det! Jag satsar på att det går att fryasa allt i samma box. Det borde ju gå. Tack Lijing!
-
Lägg det inte för tätt är mitt råd. Om du stoppar frysen full med kött som är ofruset kan det ta väldigt långt tid för köttet i mitten att frysa in. Jag brukar lägga ofrusna köttet lite runt om i frysen o sen flytta allt till en låda där jag har tex lamm. Hm svårt att förklara :-[ hoppas du förstår hur jag menar.
-
Våran box klarar bara att frysa 15 kg/dygn....vad jag tänker göra som ska frysa fem stycken är att först frysa massor med pet-flaskor med vatten i frysen. den lägger jag det kött som inte kan frysas utomhus (det är ju kalt ute nu ) och varvar med pet-flaskorna för att säkra kylan också fryser jag in i frysen efterhand.
Jag kommer att lägga köttet efter typ i frysen och frysa färsen först och där efter dom dyrare delarna av djuren.