Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: lite_av_varje skrivet 02 jan-07 kl 18:18
-
Små utgifter spar mycket pengar
Det är inte på dina stora inkomster du blir rik, det är på dina små utgifter. Så lyder ett talessätt och det ligger mycket i det.
Genom att ha kontroll över alla utgifter så kan man spara mycket pengar vilket i sin tur uppväger en lägre inkomst. Gör en budget över din energiekonomi och se vad du gör av dina pengar på. Värme och vatten kanske är en mindre del än du först tänkt dig.
Vi lever i ett högteknologiskt samhälle. Runt omkring oss finns det mängder med elektronisk utrustning; vilka hushåll har idag inte TV-apparater, dator, DVD, video, boxer eller parabol, batteriladdare till elektriska tandborstar, till mobiltelefon och till digitalkamera. All den här utrustningen drar el vilket påverkar både vår plånbok och vår miljö. Än värre blir det av att vi aldrig stänger av utan använder oss av apparaternas standby-funktion.
Standby spar lite
De flesta hushåll låter idag sin hemelektronik stå i standby-läge året runt. På många sätt är det praktiskt, men det är inte gratis. Standby kan spara upp till 50 procent av energiförbrukningen vilket då betyder att maskinen drar 50 procent av den normala elförbrukningen utan att ens vara på. Om vi väljer stänga av med huvudströmbrytaren eller dra ut sladden kommer vi dels att spara pengar, dels spara vår miljö.
Varde lågenergiljus
Varje energirådgivare med självaktning skriker sig hes för att vi ska välja lågenergilampor i stället för de traditionella glödlamporna, och det med rätta. Ändå väljer vi det sämre alternativet.
Lågenergilamporna är bra för miljön eftersom de kräver mindre energi för att producera ljus. Av samma skäl är de bra för plånboken. Man kan räkna med att en lågenergilampa lyser fem gånger så lång tid som en i ljusstyrka motsvarande traditionell glödlampa. Platser som vi vill ha upplysta länge bör förses med lågenergilampor T.ex., kök, hall, vardagsrum och utomhusbelysning.
Myter om lågenergilampor
De många myter som finns kring lågenergilamporna påverkar vår inställning till dem. Det bör därför betonas att det inte är sant att lågenergilampor tar mycket energi när de tänds. Det är inte heller sant att en lågenergilampa kostar mer än den smakar. Den är dyrare i inköp men håller så mycket längre och drar så pass mycket mindre energi att den är en vinst hur man än räknar. Se dock upp för dåliga lågenergilampor. Konsumentverket har gjort en test som det kan vara värt att titta på.
Sanningar om lågenergilampor
Det som är sant om lågenergilamporna är att det tar en stund innan full belysningsstyrka uppnås. Därför bör de inte användas på platser som bara behöver tändas en kort stund.
Ibland sägs det att det man förlorar i ljusenergi det vinner man i värme. Det är delvis sant när det gäller vanliga glödlampor, men inte när de sitter i taket. Skälet är att de då värmer taket och därför inte ersätter värmen från radiatorerna.
Det är sant att lågenergilampor ska lämnas in till en återvinningscentral därför att de innehåller tungmetaller. Detsamma gäller vanliga glödlampor.
Beräkningsexempel
Glödlampa
Pris 5 kr/st
Effekt 60 W
Livslängd 1000 timmar
Elpris 1 kr/kWh
Kostnad för att lysa 8000 h
5 kr/st * 8 st + 0,060 * 8000 * 1 = 520 kr
Lågenergilampa
Pris 100 kr/st
Effekt 12 W
Livslängd 8 000 timmar
Elpris 1 kr/kWh
Kostnad för att lysa 8000 h
100 kr + 0,012 * 8000 * 1 = 196 kr
En lågenergilampa är 324 kr billigare än 8 glödlampor!