Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Bunnykit skrivet 16 okt-12 kl 22:13

Titel: Hur tar man vara på kaninskin?
Skrivet av: Bunnykit skrivet 16 okt-12 kl 22:13
Hejsan :)

Jag undrade lite hur man tar vara på kaninskin så pass att man kan använda det, alltså tex göra kuddar, kläder, eller diverse med det.
Har funderat på det ett tag, då jag i allmänhet har dålig koll på hur man tar hand om skin, kanin eller andra sorter. Kanin skin är ju så tunt också, om jag inte minns fel? Är det inte lätt att göra hål av misstag i det?

Hur gör man från slakt till färdig produkt, gör det mjukt, håller det mjukt osv? Om man vill göra en så kallad 'harmask' som används inom flugbindning så lägger man bara ansiktes skinnet i salt då eller?

Beskrivningar för andra typer av hud så som lamm, ko och dylikt är också uppskattat.

Tack i förhand :)
Titel: SV: Hur tar man vara på kaninskin?
Skrivet av: elenin skrivet 20 okt-12 kl 18:55
Det finns många metoder att preparera skinnet så det håller.

Det som är svårt tycker jag är att separera skinnet från köttdelen. Det sitter verkligen som berget på vissa ställen. Samtidigt som om man tar i för hårt kan det gå hål.

Träning ger färdighet..... är väl det jag kan rekommendera! Säger jag som bara är sådär halvtränad...
Titel: SV: Hur tar man vara på kaninskin?
Skrivet av: Bunnykit skrivet 20 okt-12 kl 18:58
Det finns många metoder att preparera skinnet så det håller.

Det som är svårt tycker jag är att separera skinnet från köttdelen. Det sitter verkligen som berget på vissa ställen. Samtidigt som om man tar i för hårt kan det gå hål.

Träning ger färdighet..... är väl det jag kan rekommendera! Säger jag som bara är sådär halvtränad...

Saltar man det bara, eller hur får man det mjukt? o.o jag har aldrig förstått den delen faktiskt, har ingen erfarenhet av behandling av skin tyvärr :/
Titel: SV: Hur tar man vara på kaninskin?
Skrivet av: elenin skrivet 22 okt-12 kl 01:19
Finns så många metoder. Finns en fettmetod som tydligen ska vara väldigt gammal. Då använde man djurets hjärna, eftersom hjärnan består till stor del av fett. Även ägg har använts, med eller tillsatt fett. Numera finns alla möjliga oljor och sånt och jag har ingen aning om vad som är bäst eftersom jag själv inte kommit dithän än.

Alla detaljer och steg får du nog fråga någon annan om. :)

Salt vet jag ska vara jodfritt och används ofta tillsammans med alun. Vet inga detaljer.

Men jag tror nog att det finns en massa att söka på, både i forumet och på Google. Lycka till.