Alternativ.nu
Övriga ämnen => Jakt och fiske => Ämnet startat av: parpen skrivet 15 okt-12 kl 15:42
-
Jag tog i år rätt på tungan från älgen vi sköt i jaktlaget. Är det någon som har erfarenhet hur man bäst tillreder densamma. Jag har rimmat den och tänkte nog inte lämna in för rökning, utan snarare tillaga till någon slags huvudrätt. Den är på ca. 1 - 1,5 kg.
MVH Pär
-
Gott! Kommer att tänka på julbord :P
Koka den med salt, kryddpepparkorn, lagerblad ,gul lök och morötter,nån timme eller två. Snarare två, skulle jag tro.
Dra av skinnet när den svalnat något. Servera med potatismos eller som smörgåspålägg eller som sagt;på julbordet.
-
Låter som en bra idé att ha på julbordet. Skall den serveras varm eller kall? Tror du jag behöver salt i vattnet när den är rimmad?
Pär
-
http://www.spisa.nu/3.14707/recept/algtunga-med-mos/ (http://www.spisa.nu/3.14707/recept/algtunga-med-mos/) Kanske kan va något ?
-
Älgtungan är nästan den godaste biten på hela älgen. Det är synd att det är så få som begriper att ta den till vara. Jag kokar den alltid som Jogar, och serverar den kall, o så gott i tunna skivor på smörgås, t.ex. ;D
-
Vi lägger den i saltlake 3-5 dagas sedan kokas.
den blir lite mer kompakt då.
-
I saltlake 4-5 dagar och sen koka. Ätes kall!
Bästa delen på älgen!
Här är tungan, hjärta och lever skyttens egendom! :)
-
Kokas tillsammans med hjärtat, oavsett djurslag. Mums i tunna skivor på smörgås eller i lite tjockare skivor till potatis!
-
Kokt, tunt skivad och kallskuret verkar vara melodin! Jag tackar för input och tar med den till julbordet på juljakten i småland. Det skall bli spännande och, av alla ovanstående kommentarer att döma, gott!
MVH Pär.
-
Och majonnäs på är nyttigt! ;)
-
Marodör! ::) Möjligen lite senap, men helst ska köttets egen smak få komma fram!
-
Tag rätt på ett bra recept på kokt oxtunga, och gör likadant. Bra recept finns bland annat i böckerna:
Prinsessornas kokbok
Enkel nutidsmat
Kokbok för lanthushållet av Karin Fransén 1928
Lycka till!
PS Personligen anser jag det vara helgerån att tillsätta några smakförstörande "såser" till en god inkokt tunga. Endast brödet och tungan bör få utgöra smakupplevelsen. (Eventuellt ett gott öl tiill.)
-
Håller med om att julbordet låter bäst. Själv har jag insett att jag har lite svårt för konsistensen i tunga så jag har funderingar på att mala dem i fortsättningen. Borde funka utmärkt som alternativ till kalvfärs i Wallenbergare.