Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: setr skrivet 05 okt-12 kl 13:21
-
Jag läste att en KRAV kyckling lever ca 10 veckor. Jag undrar hur mycket äter en sådan kyckling under 10 veckor om det inte handlar om "proffs" broilers utan lät säga en korsning mellan Plymouth Rock höna och Indisk Stridstupp.
-
Jag skulle räkna på i snitt 1 dl om dagen. Det ger 70 dl på 10 v. Man kan nog räkna med att 1 dl väger ca 150 g, så det går åt 10,5 kg. Detta räknat på frigående djur, som inte har extra värme osv och som är av vanliga hobbyraser.
Sen kan man ju roa sig med att räkna ut kilopriset på köttet, beroende på vad man ger för foder. Köper man inte stora mängder så brukar snittpriset hamna på ca 5 kr skulle jag tro. Det ger 52,5 för fodret. Sedan ska man såklart räkna på andra kostnader, som strö, utrustning, byggnader, arbetstid...
Om man väljer rätt ras/korsning (men inte broiler) så gissar jag att den kycklingen väger ca 1 kg slaktad vikt vid 10 v.
-
Kan den äta så mycket? Jag vill minnas man räknar 7 kg för värphöns, fram till 16-17 veckor..
-
Hur mycket den äter beror såklart på ras, spill osv. Men kötthöns äter mycket mer än värphöns, det är därför man har avlat fram hybrider som är så lätta i kroppen, det går åt mindre foder då. Men jag tror inte att min uträkning är särskilt fel, om man ser till hobbybesättningar. Jag har utgått från hur mycket foder som går åt till mina kycklingar av diverse raser. Och det är stor skillnad. Lätta raser av värptyp, som isbar, äter mycket mindre än stora tunga raser som brahma (som jag aldrig ska ha igen, maken till ras att göra av med massor av foder utan att växa särskilt bra, finns inte).
-
Tack för svaren... Jag blev bara lite besviken på att de i så fall kommer väga "bara" 1 kg. Tycker att det bästa är,när de hamnar mellan 1,3 och 1,5 kg. Kan man göra nåt åt det?? Kanske låta de leva ett par veckor till, eller? Skulle det räcka med 2-3 veckor till?
-
Vilken vikt de har vid en viss ålder beror såklart på rasen/blandningen. Du får väl prova och se. Jag har t ex wyandotte, tupparna kan ha en slaktvikt på drygt 2 kg vid 6 månaders ålder.
Sen är jag förtjust i kött från äldre djur, så jag låter dem gärna bli lite större och äldre innan jag slaktar dem. Om jag har plats, annars får de slaktas tidigare.
-
...vill du ha mer kött så får du nog byta ras,kanske gås eller kalkon är något för dig om du vill ha mycket kött... myskankor är oxå mycket kött för lite pengar i foder... och både gås och ankor letar egen mat själva väldigt bra.....bronce kalkoner kan bli stora om man ger dom kalkon göd.. men det är ju en kostnadsfråga som sagt....sen gäller ju det så klart då att man har möjlighet att låta dom leta maten ute..... men rör dom sig så blir det mindre fett på dom;-) därför får stackars fåglarna som går i tokstallar mer fett på sig tror jag..... trallala.....(blablabla)
Frågan är om man vill ha kött från djur som har mått bra eller om man vill ha mycket kött för lite pengar....
Sen oxå vad man då köper för mat.... allfoder,göd, kross eller helkorn... var man köper det... på butik eller från bonde.... osv osv osv.. men en liten besättning med foder från granngården,blir dyrt kött om man har blandras höns skulle jag säga.
Så, få hobbysar ger i klirr i kassan.... men höns ger ju en väldig massa massa glädje.. och ägg och kött :-)
Själv trivs jag med blandhöns och gäss ankor och kalkoner....
Det ger oss ägg och kött,men mest glädje!!!!!!!!!!
-
Vi är mest nyfikna och funderar på om man skulle kunna ha en hobby (i det här fallet "kött" kyckling) som skulle kunna gå med plus.
Då är det för oss viktigt att kycklingar får ett bra liv och köttet är nyttigt och utan "tillsatser". Om vi då lyckas sälja några så vill man gå med plus om vi bortser från vårt jobb, byggnader och grejer man köper i början.
Jag och frugan kommer fortsätta jobba i stan och vi har inga illusioner på att kunna leva på det här. Men, vi samlar lite fakta om saker man skulle kunna göra på en liten gård som kan ge vinst på några tusen kr per år. Det var så vi fastnade för kycklingar (även värphöns) eftersom vi äter mestadels kyckling när det gäller kött.
Ja, vi kommer även ha gås och ankor med tiden men de anser jag iaf jag vara svårsålda. Rätta mig om jag har fel. :-)
-
Ska du sälja köttet lagligt måste det slaktas på ett godkänt slakteri, och för att få leverera dit måste djuren salmonellatestas. Sedan ska de transporteras med obruten kylkedja.
Att lyckas sälja fågelkött vitt och gå med vinst är nog tyvärr närmast omöjligt, med de regler som gäller i Sverige. Åtminstone om man vill göra det småskaligt med frigående djur som får växa i lagom takt.
-
Man ska nog inte räkna med att sälja eftersom då kan man inte få lönsamhet. Om man däremot föder upp för husbehovsslakt kan man få hög kvalité till rimligt pris. Förutsättningar är befintliga lokaler, stor mark och helst egen spannmålsodling. Vi har Australorps för kött och ägg för egen konsumtion.
-
Ja, då får man ha de bara för egen konsumtion och leta vidare för att hitta saker man kan gå plus på.
Tack för era svar !