Alternativ.nu

Djur => Andra fjäderfän => Ankor och myskankor => Ämnet startat av: TOR skrivet 03 okt-12 kl 00:02

Titel: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: TOR skrivet 03 okt-12 kl 00:02
Är det någon av er som lägger i ägg i kläckare nu eller låter de ruva fram vid denna årstid? Motivera gärna svar, tack!  :)
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 03 okt-12 kl 01:51
Japp jag kläcker året runt  ;D
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: Lycka skrivet 03 okt-12 kl 07:04
Många som ställer ut sina höns ser till att de får kycklingar sent på året eller
tidigt på året. Så att de är klara att ställa ut på hösten.
Personligen tycker jag att kycklingar ska kläckas på vår och sommar,
som är det naturliga.
Kycklingarna får komma ut  och äta grönt.
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: Ulricaa skrivet 03 okt-12 kl 08:01
Har en höna som själv lagt sig på ägg så hon får ligga kvar där.....
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: Lycka skrivet 03 okt-12 kl 08:04
ja ibland är de så envisa att det är lika så att de får sin vilja igenom ;)
Min en höna har hållit på men icke sa matte.
men till slut lånade jag ihop några ägg vad hände !!!!
Jo damen ville inte längre så kan det också gå. :)
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: lena70 skrivet 03 okt-12 kl 08:16
Om du vill ha värphöns till våren, så är det idialiskt( hur stavar jag egentligen??? :o) att kläcka fram kycklingar sent på året..På vintern växer de till sig och när våren står för dörren, så är det dags för dom att börja värpa.. :)
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: Bulan skrivet 03 okt-12 kl 08:20
Jag ska lägga  ägg i kläckaren så snart jag samlat ihop tillräckligt! Tycker att det är perfekt att kläcka fram några nu. Dels så får man unghöns som är redo att börja värpa till våren (som Fru Solvända skrev) och så är det lagom att slakta överskottstupparna i januari/februari när man är i stort behov av en värmande kycklingsoppa   ;)
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: Lijing skrivet 03 okt-12 kl 08:34
Jag tänker lite som Fru Solvända o Bulan jag. Håller på att "bygga upp" min besättning o har mestadels kycklingar/ungdjur änsålänge. Har också en teori om att de som kläcks nu ska ut i bur i hönshuset per OMG (har inte haft den möjligheten förrän nu, så de har gått inne i vårt pannrum).

Då får de sakta vänja sig vid temperaturen som självklart är mkt lägre där o nu sakta går mot nollan o frost, efter det att jag tagit bort värmelampan. Tänkte att de får ha den liiite längre o så svalar jag av mer o mer under ett par veckor, om ni förstår vad jag menar. Min tanke är att de som kläcks den här tiden o tämligen omgående får vänja sig vid låga temperaturer blir mer härdade.

Men när jag har fått en stabil besättning kommer jag nog att köra vår- o sommarkläck i fortsättningen, lite beroende på avsättning o ras (har en del köttdjur).
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: Lycka skrivet 03 okt-12 kl 12:05
ja naturligtvis gör mans om man känner för, befruktningen är klart bättre på vår/sommar.
Jag vet också de som kläcker året om.
Mina äldre höns går i vila över vintern , då har de nya börja att värpa.
Det är min melodi.
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 03 okt-12 kl 12:44
Nu ligger ju tråden under "Ankor och myskankor"... Kycklingar har jag kläckt fram till för en vecka sedan.

Ällingar är värre, de måste enligt min åsikt få vara ute. Om inte annat så för att de skitar ner så förfärligt. Och därför kläcker jag inte dem för sent, det går så mycket foder då, plus att de fryser om de är ute innan de är fullfjädrade.

Jag skulle inte kläcka ällingar senare än 1 september, om jag inte desperat behövde avelsdjur.
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: TOR skrivet 06 okt-12 kl 21:57
Ok, tack alla!  :)
Ja, befruktade är de ju då de fortfarande simmar i dammen (underlättar parning), och grönt äter de fortfarande. Jag vill gå vidare på mina fina honor med min svarta drake och de lägger ägg som bara den. Jag blir orolig att räv el rovfågel ska ta av avelsgruppen igen, så har jag inte vilt, rådjurfärg, choklad kvar.
Jo, har några ällingar nu 2 v och 1 v och de smutsar ner...
Tål att tänka på. Såklart det "Lycka" beskriver med grönt, har jag ju inte tänkt på, klart att tillväxt blir bättre och de växer sundare. Men som "Fru Solvända" sa så har man ju de klara att lägga ägg i vår?
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 07 okt-12 kl 10:00
TOR, de flesta svar gäller hönskycklingar, de som svarat har missat att det gäller ällingar. Så de svaren får man ju ta med en nypa salt.

Kläcker du ällingar så här sent så kommer de inte att värpa förrän på försommaren.

Vad har du för ras? Verkar lite som att det är löpankor, och då bör du enligt min mening absolut inte kläcka efter dem som ruvar, det är inte rastypiskt, snarare borde de djuren omedelbart tas ur aveln.
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 07 okt-12 kl 12:41
Jag kläcker ällingar då o då året om , går dom med mamma då får dom ha en värmelampa oxå bara .
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: TOR skrivet 19 okt-12 kl 15:58
Tack ieenilorac, Travelhorses!
Ja, de är löpankor. Undrar varför man ska ta bort naturliga beteenden för att det numera inte är rastypiskt? Våra har lyckats kläcka fram flera naturligt och det ser jag som en nödvändig överlevnadsegenskap, än mer av just löpanka.
Är de lättskrämda fortfarande, ja...de är ju löpisar. Men tror att de mår väldigt bra bara. Vi har gårdar med löpankor i närheten och de lägger inte ägg nu. Våra lägger som bara den, efter kort uppehåll i höst och lägger nu ett ägg minst om dagen/anka, de betar fortfarande ute och simmar fritt i stor damm, senare blir det diket när det fryser till där vattnet rör sig mer.
Jag ser det som en hierarki grej det där med att ruva...studerar mina noga...en som absolut inte la sig förut och knappt lade ägg, hon paxar ensam boet nu, och de andra får inte ligga där. Har provat med flera "bon" men de insisterar alla på samma ändå, eller två olika.
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 okt-12 kl 16:19
Tja, det har aldrig varit funktionellt att ha fjäderfä där alla ruvar. Så länge vi har haft husdjur har vi styrt hur de förökar sig.

Det finns både höns och ankor som selekterats i århundraden för att inte ruva. De har ändå naturliga beteenden. Man har ofta haft enstaka individer med uppgift att ruva, och andra som bara ska värpa.

Vill du ha ankor som både värper och ruvar, tycker jag att du ska välja en annan ras. Man väljer ju ras efter de mål man har med sin djurhållning. Vill man ha en anka som värper massor samtidigt som den inte äter särskilt mycket väljer man löpanka eller någon annan av de lättare raserna som avlats för detta, t ex Welsh Harlekin. Vill man ha en anka som går bra till både kött och ägg, men som inte gör avbrott för att ruva kan man välja pekinganka. Vill man ha en anka som sköter sig själv och både värper och ruvar kan man välja någon av lantraserna, eller myskanka.

Varför välja en anka som inte har de egenskaper man önskar, och sedan försöka ändra på den? Och när man sedan säljer avkomman, då får ju köparen något som de inte förväntar sig.
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: TOR skrivet 19 okt-12 kl 17:30
Det ligger något i det du säger ieenilorac och jag är tacksam för era synpunkter, ni som har lång erfarenhet av fjäderfä.
Vet om det gick fram som jag ville, menar att jag har märkt att det beror på miljön och hållning hur de beter sig. De ruvar inte jämt, men jag verkar kunna styra ruvningen. Ska förklara så gott jag kan så får ni säga vad ni tror, jag tycker detta är intressant  :)!

Förklarar varför jag tror detta är styrbart efter miljö och hållning; jag hade samma löpankor som inte ruvade fastän de värpte. När de inte längre kunde vara utomhus då vi har kalla, kalla vintrar och fick vara inne helt och hållet började de gräva egna bon och lägga sig på äggen för att ruva. Först ett gemensamt bo där två ankor som tvistat om vem som skulle ha boet, de rullade ut varandras ägg och höll på tills de enades om att dela och ruva om vartannat. De andra jagades bort därifrån. En annan började då gräva ett eget bo och lade sig på sina ägg där. Alla ratade våra fina bon, lådor med väggar och tak som vi blivit tipsade om här på forumet, de insisterade på att gräva själva.
En tredje var utan bo och var lägst i rang, hon var den som gick på de nyfödda ällingarna innan jag hann plocka undan dem, såg detta själv. Skulle naturligtvis flyttat på den som inte ruvade, men jag visste inte om det skulle bli något alls och ville inte störa dem, så detta gör jag inte om. Skulle lyssnat mer på gubben min som har haft mycket fjäderfä av alla slag  :(.
Vi fick fram ällingar i våras, alla kläcktes inte fram.
Sen i vår när de kläckt fram dem och de kunde vara ute, ruvades inget alls, inga bon byggdes självmant.

Till detta hör att jag köpte Svensk Gul Anka som jag tänkt skulle ruva mer på alla ägg, även få fram några blandisar. Hon har tidigare ruvat. Efter att hon anpassat sig och börjat värpa och var ruvningsbenägen, men valde till slut att lämna boet.

Sen plötsligt nu i början av oktober har jag märkt att de "boat in sig" och lägger ägg i den fina lådan/huset när de under sommaren inte gjort detta. Alla lade då äggen där, men bara den anka som inte tidigare ruvat alls, hon som i våras var längst ner i hierarkin, låg där på alla ägg varje morgon när jag kom. Då jag plockar och de går till dammen, så blir ingen ruvning av, inte heller av Gula Ankan som ändrat sitt ruvningsbeteende verkar vilja lägga sig, däremot lägger hon ägg i gemensamt bo. Löpankan är ruvningsbenägen, skulle jag nu stänga in dem skulle jag säkert få henne att ligga kvar, troligen även den Gula Ankan.

Tror att om de inte kan gå långt från boet, har mat och vatten nära så är det större chans att få alla sorter att ruva, om de får vara ostörda och mår bra. Måste de gå iväg för att söka mat eller ta sig till vatten, så blir det inte lika lätt och eftersom Löpankor ska vara den anka som mest söker runt efter föda, därav att de kan lägga så många ägg.
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: TOR skrivet 20 okt-12 kl 21:01
ieenilorac - har aldrig hört att det inte är "rastypiskt" för Löpankor att ruva, däremot att det inte är vanligt, jag var tvungen att kolla upp eftersom jag vill veta.
Jag har sökt runt på sajter över hela världen, i Storbrittanien, USA, Australien på informativa sidor av stora uppfödare som avlar, separerar avelsdjur för att styra färger och ställer ut sina fåglar, och ingenstans står det att det inte är "rastypiskt", att man ska välja bort sådana i avel. Däremot står det att det inte är vanligt, det finns t o m information om hur man hjälper dem att ruva om de vill.
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 20 okt-12 kl 21:19
Nu är jag inte intresserad av utställning, jag ser till syftet med rasen när den togs fram. Löpankan är framtagen för att värpa massor av ägg, och om de ruvar så värper de inget under den perioden. Dessutom får man ingen statistik för värpförmångan på individer som ruvar, så då vet man inte hur man ska selektera. Därför är ruvande löpankor i direkt motsats till att avla på rastypiska löpankor, eftersom deras viktigaste rastypiska egenskap är värpförmågan.

Man kan selektera på många egenskaper, men förlorar man värpegenskaperna, då har man en annan ras.
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 20 okt-12 kl 21:22
Löpankan är en värpanka som historiskt har avlats för att värpa mycket. En anka som ruvar värper inte  ;) Alltså har man selekterat på låg ruvlust dvs. ruvning är inte önskvärt då det motverkar rasens ursprungliga syfte som är att producera ägg.

Oj, ieenilorac han visst svara imellan men jag postar mitt svar i alla fall  ;)
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: TOR skrivet 28 okt-12 kl 18:21
Nu har ni nog inte läst noga? Har inte sagt att de avlar på ruvande löpankor, utan att det förekommer inom rasen. På ingen av dessa sidor (många) går man el avlar emot rastypiskhet, utan presis tvärtom (som jag ville belysa) eftersom de också ställer ut, menar jag. Tvärtom står just det ni beskriver, om att de värper mer än andra.
Mina ankor är rastypiska då de fortfarande när det är mörkt här kl 16 och med 5 minusgrader under dagen lägger de fortfarande minst ett ägg varje dag. Vet att flera löpankor i mellansverige slutat att värpa just nu, men mina värper mer än vanligt, det har jag redan förstått.
Min fundering ligger i själva beteendet, hurvida det går att påverka, vad som gör att de värper eller inte, vilket ni inte kommenterat. Jag har alltså ankor från tre olika ställen, ALLA mina värper som bara den, ALLA har lagt sig att ruva vid ett tillfälle i vårvintras under särskilda omständigheter. Vår inköpta Sv. Gula Anka som ruvat fint börjar bete sig som löpankorna, lägga massor av ägg och sluta vilja ruva. Med det menar jag att miljön måste betyda en hel del.
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 29 okt-12 kl 08:12
Självklart betyder miljön mycket. Bra foder, en trygg men stimulerande miljö, bra reden, att man plockar undan äggen är faktorer som spelar roll för värpningen. Och såklart åldern på ankorna. De värper bäst sin första värpsäsong, så om alla dina är kläckta förra året, är det en viktig faktor som gör att de värper bättre än ankor i en grupp med blandade åldrar.

Om man missar att plocka undan ägg, och om redet är mysigt, samtidigt som den yttre miljön inte är så kul, så ökar chansen/risken för att de ruvar.

I alla grupper finns det individer som inte är rastypiska på ett eller annat sätt. De bör man såklart inte avla på, om man kan undvika det. Och att någon ställer ut är ingen garanti för att de håller sina djur på ett optimalt sätt, eller att de selekterar på ett bra sätt. De kanske BARA värdesätter de saker som mäts på utställning, och missar produktionsegenskaperna. Då får de ett vackert men värdelöst djur i mina ögon. Men smaken är olika.
Titel: SV: Ruva, kläcka fram ägg i oktober?
Skrivet av: TOR skrivet 11 maj-13 kl 11:48
Självklart betyder miljön mycket. Bra foder, en trygg men stimulerande miljö, bra reden, att man plockar undan äggen är faktorer som spelar roll för värpningen. Och såklart åldern på ankorna. De värper bäst sin första värpsäsong..."
..."Om man missar att plocka undan ägg, och om redet är mysigt, samtidigt som den yttre miljön inte är så kul, så ökar chansen/risken för att de ruvar.".

..."I alla grupper finns det individer som inte är rastypiska på ett eller annat sätt. "...

Ja, nu har en säsong gått och tack ytterligare för svar och diskussion, ieenilorac! Det var precis det sista jag menade, att miljö måste ha varit betydande då de alla är fina och rastypiska på flera sätt, även i sitt äggläggande och att de kommer från tre vitt skiljda besättningar, alltså uteslöt jag arv.
Jag kan nu konstatera att det du skrev, i citatet överst, var just så. Trots att jag plockade ägg varje dag, så hade de mysiga reden, bra foder och trygg miljö och lade de så må nga ägg att de alltid på morgonen låg på en hög, minst två reden, fast jag kollade både på morgon och kväll.
Denna säsong har jag bytt underlag som är mer svårbäddat, och tagit bort reden och därmed löste sig allt.