Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Falks Bantam Poultry skrivet 29 sep-12 kl 07:53
-
Ska få hem mina första två Chianina kvigor nu om 1-2 veckor :D någon mer här som har sådana? erfarenheter? :)
-
Ingen som har någon erfarenhet av dom? :)
-
Det finns inte så många ca 60 kor i Sverige.
Chianina är dessutom ingen hushållningsko :)
Hur gamla är dina? är dom blandisar eller rena?
-
Mina är 7 månader. Den ena är renrasig och den andra är 87,5 % chianina.
-
Vi har några stycken från Gäddeknippeln i Uddevalla.
Våra är ganska "blonda" och har inte stor koll på att de är så stora. De ska inte stressas upp, då kan det nog hända olyckor. De vill nog ha en lugn miljö med fasta rutiner. Lantbruksgymnasiet i Skurup har haft men jag har hört att de gjort sig av med sina. Tror inte skolungdomar är rätt folk att hantera såna här.
Vi har inte haft några problem med dem alls, får fina kalvar och vi har fått mycket bra betalt för köttet, som vi säljer direkt till butik. Vi gjorde en grej med ett par Ica-butiker, med recept speciellt för chianina och italieninspirerat i butikerna. Mycket uppskattat att kunderna.
Får inte betäckas med chianinatjur första gången, kalvarna blir jättestora, vi använde en liten simmentaltjur och angus. Köttet är magert har lägre kolesterolhalt än kyckling.
-
Dessa två jag har är Skurup lantbrukskolas sista. Jag går nämligen på skolan :)