Alternativ.nu

Övriga ämnen => Örter => Användning av örter => Ämnet startat av: Kerstin Linnea skrivet 28 dec-06 kl 18:44

Titel: örtlikörer??
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 28 dec-06 kl 18:44
Hej jag är en smula nyfiken på vad folk sitter på för kunnskaper om likörtillverkning specellt sådana som kryddats med örter...
Så om någon vill så kan ni gärna få dela med er av recept och tipps i frågan.... ;)
Titel: Re:örtlikörer??
Skrivet av: martinki skrivet 31 jan-07 kl 14:10
Hej!

Skulle gärna vilja svara men vet faktist inte vad en likör är. Jo, jag vet att det går att dricka och att det är "en sorts alkoholberedning", men där slutar min kunskap  tvärt.

Vad vi gör hemma det är att göra lite tinkturer av olika slag som ett eget husapotek ungefär. Dessa vätskor går även att dricka efter maten i små portioner, som en liten hjälpare, eller också intas sånt före rätten för att öka på aptiten. När det kommer till mat, så är det hos oss beskt som gäller.

Likör låter liksom sött för mig, stämmer det? Typ: mysa med ett glas på soffan? Då kanske min beska droppe inte är så särskilt kul ;)

Du kanske kan förklara för mig vad Du vill veta: Sofflikör eller "Bra för hälsan"?

Hej då
Martin
Titel: Re:örtlikörer??
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 31 jan-07 kl 17:17
Det finns recept på likör i "handboken". Ett av dem, det med anis, fänkål etc gjorde jag i höstas och använde som hostmedicin! Likör är i princip smaksatt sprit med mycket socker. Många klosterlikörer som chartreuse osv är gjorda på örter och är mkt berömda. Alla örtamunkar med självaktning tillverkar likör. Ännu vanligare är garanterat icke-klostertillverkade Jägermeister, som en del använder som hjälp till matsmältning. (I USA gör de long-drinks på detta.)
Titel: Re:örtlikörer??
Skrivet av: Vidar skrivet 31 jan-07 kl 18:06
Trevlig tråd! :)

Brukade göra likör på stjärnanis för några år sen. Det är rätt så enkelt:

Ta 7-8 stjärnor och bryt sönder dom så dom kommer ner i en 75cl flaska med ½liter brännvin* i. Låt dom ligga i drygt en vecka tills vätskan är tja, ungefär som på bilden nedan.

Sila av anisen och häll på 2 dl sockerlag. Sockerlagen görs genom att koka upp vatten och hälla i socker tills man fått en mättad lösning.


(http://karlberglind.no-ip.org/foton/_04/400/040521-22_River_sommarstugan/P5204135.JPG)


*Givetvis den dyra lagliga systemspriten :-[
Titel: Re:örtlikörer??
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 01 feb-07 kl 11:07
Ja vad jag hade tönkt mig var både likör som medicin och som godis...
Det finns kanske sorter som uppfyller båda kraven dvs välgörande och gott....
Så man kan säga till svärmor- Jag tar bara lite för hälsans skull :-[... ;D.
Jag vet att tex Rölleka, mynta, enbär och malört är bra för magen....
Det finns kanske fler recept ute i bygderna som tål att prövas..
Jag ska ta och prova det där med sjärnanis    ;)
Titel: Re:örtlikörer??
Skrivet av: Frances skrivet 01 feb-07 kl 12:38
Enkelt är det att använda pepparmynta blad..bara några , som får dra i sprit
Citera
*Givetvis den dyra lagliga systemspriten  
ett par dagar eller efter behag.. Och så fyller man på med socker också efter behag.. och skakar om   ;D .

Titel: Re:örtlikörer??
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 01 feb-07 kl 21:00
Ännu bättre än örtlikörer är en näve hallon, som du låter stå i fönstret och dra i spriten. Söta med socker efter behag. Det smakar sommar när hösten kommer...