Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: spunkt skrivet 18 sep-12 kl 09:02

Titel: misslyckad lök. en potatisfråga och Grönsaksflylarver
Skrivet av: spunkt skrivet 18 sep-12 kl 09:02
I våras grävde jag upp ett nytt trädgårdsland i gräsmattan. Fyllde upp med utblandad kompostjord + hästgödsel.
Jag satte sättlök, rödlök och scharlottenlök. Men varkendera har velat växa nått och redan i juli vissnade alla bladen bort. Plockat in löken vart efter hand men nån storlek att prata om har de ju inte haft. Varför blev det så?

Potatisen har lyckats sådär. Bortsett från att en bänk varit angripen av gula maskar som tuggat lite här och där på potatisarna och att blasten vissnade ner, antagligen bladmögel, för ungefär en månad sen. Tor då och klippte bort blasten. Var det rätt? Men potatisen har fortfarande inget skal. När får de skal? Och när ska man ta upp för vinterförvaring?

Sen ytterligare har jag haft massa grön-bruna larver överallt. Antagligen Grönsaksfly. Enligt nätet så är de främst på tomater, men här har de också tuggat i sig grönkål, sallad, rödbetsblad, snart vad som helst, t.o.m. spenat. Hur får man bukt med dem? Riskerar de att övervintra i jorden?
Titel: SV: misslyckad lök. en potatisfråga och Grönsaksflylarver
Skrivet av: masa skrivet 18 sep-12 kl 12:14
Svårt att avgöra vad lökproblemen har för orsak när man inte har sett plantorna. Tänkbara orsaker är: Dålig sättlök, dålig näringstatus i jorden, angrepp av skadegörare eller svamp eller löken har inte befunnit sig i kontinuerlig tillväxt och börjat bilda lök i förtid och "lagt av för tidigt". Om lök utsätts för en torrperiod tidigt under säsongen och inte bevattnas, tror den att det är dags att bilda lök och avsluta första årets växtsäsong.

Potatisen har säkert fått angrepp av knäpparlarver, vilket är vanligt under ett par säsonger när man har grävt upp en gräsmatta och börjat odla potatis där.
Det är rätt att klippa bort blasten om den är angripen av bladmögel. Om du har en sort som inte angrips av brunröta, som orsakas av bladmöglets sporer när de förs ned i jorden av regnvatten, då kan du ha kvar potatisen i jorden. Men kolla att du inte har brunröta på knölarna och låt det inte bli för fuktigt i potatislandet, för då måste du gräva upp potatisen snarast.

Grönsaksflyets larv förpuppas i jorden, men jag har sett en uppgift att puppan inte överlever utomhus.
Larverna angriper många olika växtslag, de brukar inte vara så många på ett och samma ställe. De kan bekämpas biologiskt med Turex, vars aktiva substans är Bacillus thuringiensis, en bakterie som bara angriper fjärilslarver.
Titel: SV: misslyckad lök. en potatisfråga och Grönsaksflylarver
Skrivet av: kurt skrivet 19 sep-12 kl 05:46
Det börjar tyvärr bli allt vanligare med svampangrepp på lök, och en sådan här kall blöt sommar så har det nog varit värre än det brukar vara. Det är viktigt med skiftesbruk!
Titel: SV: misslyckad lök. en potatisfråga och Grönsaksflylarver
Skrivet av: Brukspatronen skrivet 19 sep-12 kl 18:59
Det verkar som att potatisen har svårt att skala på sig i år, kanske det beror på vätan?