Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Sågaren skrivet 17 sep-12 kl 11:02
-
Har pressat ut 1,25 liter äppelmust med råsaftcentrifugen mycket mörkt skum överst. kan jag använda vanligt jäst, ska man pastörisera och hur gör jag det enklast ad mer ska jag tänka på som ni ser är detta mitt första försök, men man vill ju inte göra andras misstag i onödan.
-
Jag vill inte göra dig besviken, men det skadar nog inte att ha lite mer volym äpplemust. (Minst 5l kan jag tänka)
En viss del "försvinner" som bôs i botten då jäsningen är avklarad. (Bottensats) Denna vill man helst inte ha med till kommande lagring och tappning.
Så av 1,25 liter must blir det inte mycket över. Kanske 1l.
Vad gäller jästen finns det olika skolor, antingen spontanjäser man (stor risk för att det inte blir drickbart) eller så köper man vin, öl eller ciderjäst från ex. humle.se annan sida.
Sedan finns det en uppsjö med tips och trix. Rosenhill skriver lite:
http://rosenhill-ekero.blogspot.com/2009/02/cider-och-vin-av-must.html (http://rosenhill-ekero.blogspot.com/2009/02/cider-och-vin-av-must.html)
Kolla annars på ditt bibliotek om de har "Ciderboken". Skriven på svenska och är kanonbra att ha till hands då man ska försöka sig på att göra cider.
Om du bor i närheten av Borås kan du ta med äpplen hit och musta så kan jag ge lite tips. (www.borasmusteri.se (http://www.borasmusteri.se))
-
Har pressat ut 1,25 liter äppelmust med råsaftcentrifugen mycket mörkt skum överst. kan jag använda vanligt jäst, ska man pastörisera och hur gör jag det enklast ad mer ska jag tänka på som ni ser är detta mitt första försök, men man vill ju inte göra andras misstag i onödan.
Jag har kollat i en gammal vinbok...verkar inte så märkvärdigt...När du kört ut saften ur centrifugen,tillsätt jäst direkt så tar den kontrollerade jästen överhand så det inte blir vildjäsning...pastörisera behöver du bara göra om du ska spara saften lite längre...Recept enligt gammal bok: 9 liter must,2gr jästnärsalt,Jästsort Cider eller Rudesheimer(ska vara tyskt u) Hälls i en damejeanne eller plastdunk,på med jäsrör,klartr när det slutar bubbla,sedan valfritt om du vill ha kolsyrebubbel,isåfall tillsätt en tesked socker per liter cider innan det korkas på flaskor....Ska vara typ champagneflaskor eller petflaskor som tål tryck....Lagras helst innan konsumtion..Gissar att man kan ta nästan vilken jäst som helst...bara testa...