Alternativ.nu
Övriga ämnen => Ekonomi => Ämnet startat av: louise skrivet 22 dec-06 kl 14:52
-
Jag och Leifhh drog igång en mejldiskussion om mobilt slakteri, men kanske alla har nåt att säga?
Jag är skitfrustrerad över att det är så svårt att hitta ett sätt att lagligt slakta sina djur utan att bli ruinerad. Nu funderar jag på att få igång en ekonomisk förening som driver ett ambulerande slakteri, alltså en stor slaktlastbil som kommer ut till gården. Nån som har erferanhet eller kunskap?
Leifhh säger att det är skitsvårt att få tillstånd och att allt är jättedyrt. Jag själv är äldigt optimistisk av tanken på flera delägare och inget vinstsyfte.
Jag har tagit kontakt med några skåningar som försöker dra igång, och när jag hinner ska jag ringa lite slaktrådgivare osv.
Om man lånar i Ekobanken till projektet brukar var och en behöva bidra med 10000 som man riskerar att förlora om allt går åt helvete. För mig är det helt klart värt det. Det lär ju finnas gott om eu-bidrag för sånt här också.
-
Leifhh säger att det är skitsvårt att få tillstånd och att allt är jättedyrt.
Förtydligande: jag har ingen egen erfarenhet utan syftar på sådant jag läst ffa i Småbrukaren.
Däremot har jag erfarenhet av EU-medel i olika projekt. Den administrativa biten är inte nådig! Skall man ge sig i kast med att söka projektmedel därifrån skall man på förhand lägga upp all redovisning utifrån deras mallar & krav. Sköter man det utifrån företagets ordinarie rutiner kan det bli rätt tjorvigt att få fram rätt uppgifter på rätt sätt. Detta trots att de projekten jag åsyftar haft mer närvaro av företagets ekonom än vad som är brukligt i de projekt jag hanterar/leder/administrerar.
-
Jo de säger det om eu-bidrag. Men då kan man ta hjälp av Kooperativ Utveckling Sjuhärd, de är vana att driva sånt där.
Nu har jag iallafall mejlat Livsmedelsverkets ansvarige för gårdsnära slakt. Får se när han får tid att svara.
-
Jo de säger det om eu-bidrag. Men då kan man ta hjälp av Kooperativ Utveckling Sjuhärd, de är vana att driva sånt där.
låter mer rutinerat än de projekt jag deltagit i.
-
Hej!
Som ni förstått av tidigare inlägg är jag inte särskilt förtjust i diverse konstiga regler.
Mobilt slakteri var jag inne på för kaniner för en del år sedan. Ett av problemen med det var att jag kunde få tillstånd för det i min kommun, men körde jag över kommungränsen så gällde inte tillståndet längre, trots att samma lagar gäller, verksamheten är densamma, lokalen är densamma. Det är ett lysande exempel på hur byråkrater tänker. De ser varje lösning som ett problem!
Edgar
-
Jag vet ingenting alls om regler och sånt, men jag tycker rent spontant att det låter som något som borde hagenomförts för länge sen!! Det borde ju gynna alla, och allramest djuren som slipper stressande transporter! Det borde rimligtvis finnas intresse för detta. Ni kanske borde försöka fånågon tidning att skriva om erat "projekt"? Ta reda på så mycket som möjligt om regler och sånt, kanske arbetsförmedlingen kunde hjälpa till (om det handlar om att starta företag tänktejag)? Och så fort ni stöter på krångel så skriv insändare och låt allmänhetenfå veta! För jag tycker det var en aldeles briljant idé som jag skulle hoppas snart kan finnas över hela landet! LYCKA TILL!!
-
Mina tankar om det pratade jag med Lollo om igår kväll, men kan ju återge dom här för diskussionens skull..
Att ha ett kooperativt slakteri är i mina ögon det enda rätta.. Varför betala andra (som inte sköter själva slakten framför allt, vd´s med mercor osv) för att kunna sälja ett litet överskott av sin självhushållning.. Betala lika mycket i investeringskostnad, och en kostnad för drift baserat på antalet djur man slaktar/hur mycket man utnyttjar slakteriet.. Självklart ska slakteriet drivas utan vinstintresse inom kooperativet, utan det ska gå 0 räknat på årsbasis, investeringar och drift ska naturligtvis inkluderas..
Det intressanta med ett mobilt slakteri kontra ett fast är ju såklart att det är just mobilt.. Men det finns ett stort problem.. Och det är storleken på slakteriet, som lätt lär behöva en lastbil för att kunna inhysas.. Och då måste man ha nån som kan köra runt eländet (;D) till gårdarna som är medlemmar i kollektivet.. Vilket betyder att man trots allt betalar någon "annan" för att utnyttja "sitt" slakteri.. Jag tror pga detta att det i slutändan är vettigt att bygga ett permanent slakteri i lämplig knutpunkt mellan medlemmarna i kooperativet.. Troligtvis på någon av gårdarna.. Billigare, enklare och man kommer ifrån en massa (troliga då jag inte vet) specialregler..
Stora nackdelen är ju att man inte kan bedriva gårdsslakt..
-
Självfallet bör sådana här slakterier finnas!
Jag tror det enda som finns av det här slaget i Sverige är något som samerna har vid renslakten. Kan det vara värt att kolla upp?
Edgar
-
På Livsmedelsverket jobbar paoulo Kezeta med frågor om småskaliga slakterier o mobila...
Han ger råd och anvisningar...
konrakta honom...
Kolla även på eldrimners hemsida...www.eldrimner.com
den ger ut en skrift gratis om småskalig livsmedelsproduktion gratis... mycket intressant... handlar både om mejeri, bageri, bär o grönsaker. kött o chark m.m.
:)
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=2796
-
Ni är inte de första som tänkt på detta och insett problemen :-\
Vill inte vara negativ men......
Det störta problemet med detta är alla regler som vi har i Sverige som gäller slakt och livsmedelsproduktion. Ta bara detta med besiktningsveterinär som är ett absolut krav idag. Veterinären ska vara med före, under och efter slakten :-\ (dyrt !).
Utav Sveriges slakterier är många av dem kooperativ som ägs av medlemmarna som ni beskriver. Det är bara så att när kooperativet blir större liknar det ett vanligt företag mer och mer. Om er ide ska fungera på det enkla vis ni menar måste man nog begränsa antalet medlemmar per slakteri väldigt snävt.
Sen har man detta med personal ??? ska man ha anställda som åker runt och sköter slakteriet ? Då kostar detta en hel del.
Men ni kanske menar att ni vill ha en mobil slaktbod som man kan utföra hemslakt för eget bruk i på ett mer seriöst och renligt sätt ??
Storbonden :)
-
Nej jag menar ett slakteri som gör att man får "vitt" kött. Annars kan jag väl slakta hemma i nåt kyffe:)
Och nej, självklart ska det inte växa, för som du säger då blir det ju som Swedish Meats. Stötte på en för ett tag som sen som sa att han skickade sina djur till "föreningen". Jag frågade vad det var för förening, men det var ju Swedish Meats.. huuu!
Och jo, det är dyrt, men är det dyrare än att skicka sina djur till legoslakt? Alltså vilka vita alternativ finns det? Det pratas mest om dyrt, men vad är det för summor? Är det nån som vet egentligen? En veterinär och en slaktare anställda några veckor om året, plus lastbilen- investering och underhåll. Till allt som "amatörer" kan göra använder vi vår egen ideella kraft. Alla i föreningen betalar nån sorts grundavgift om året, och sedan proportioneligt efter hur många djur man slaktar, eller efter nåt annat mått.
För de som bara slaktar för självhushåll är det ju inget intressant. Det är ju för oss som vill sälja och vidareförädla produkterna.
Det är klart att det gååår!
Jag har redan kontaktat Paolo och Eldrimner. Väntar på svar/tid att ringa dem igen.
-
Jag brukar i bland slakta på delsbo och ta återtag.. lego slakt...
Man kan kolla på delsboslakteri.se
nöt
slakt mindre än 150 kg slaktvikt= 300kr
Mer än 150 kg = 600kr
Hämtning=1,50 /kg
EU tillägg0,71 öre/kg
för styckning tar de 6,50 /kg..
Jag slaktade en 1årig tjurkalv o tog återtag SJB x SRB slaktvikt 144kg.... det kostade ca 1200kr + moms. med alla avgifter...
Det är då ostyckat...
hade jag tagit styckat hade det blivit minst dubbelt så dyrt och hälften så mycket kött då nästan alla ben försvinner...
Lamm och get
kostar för slakt 200 kr
styckning 60 kr
EU- tillägg0,20 öre /kg
Frakt 200kr/ gång + 50 kr /djur
Gris
300 kr för slakt
styckning 200 kr
EU tillägg0,27 Öre /st
FRakt 200 kr/ gång+ 50 kr per gris
Alla priser är naturligt vis + moms ...
alla slakterier har olika avgifter...
så man tjänar på att ringa o kolla..
Vi slaktade vår 20 bockkillingar rinde då runt och hörde vad det skulle kosta..
det varierade från 200 kr st till 350 kr st... på 20 st blev det ett enkelt val...
Bäst för djuren är ju att slaktas hemma.. i sin invanda miljö...
men ibland så vill man ju kunna sälja kötter vidare och då måste man ju slakta på slakteriet för att allt skall bli ok...
:)
-
tack tack för priserna! Det ser ut att vara dyrare än vad det var här då det fanns legoslakt.
Som sagt så finns det inget slakteri här som vi ens kan ringa och fråga vad de tar för legoslakt. Det existerar inget. Om vi inte vill åka sådär 20, 30 mil.
-
Hej!
Här och var finns det små privata gårdsslakterier, t ex på större fårgårdar. Kanske kan det vara värt att utforska om de kan legoslakta eller att du lånar lokalen som ett steg på vägen mot eget. Lokalen står ju tom en stor del av året. Kommunen eller livsmedelsverket bör veta vilka som finns.
Edgar
-
Jo, Leifh säger att det ska finnas tre stycken i kommunen. Men på sikt vill jag göra mig fri från andras profithunger. Och jag står inte ut med att vara beroende av andra å behöva fjäska å smöra. Tänk vad skönt om man var några stycken som ägde själva, fick besluta gemensamt och ingen blir överkörd!
-
Jo, Leifh säger att det ska finnas tre stycken i kommunen. Men på sikt vill jag göra mig fri från andras profithunger. Och jag står inte ut med att vara beroende av andra å behöva fjäska å smöra. Tänk vad skönt om man var några stycken som ägde själva, fick besluta gemensamt och ingen blir överkörd!
Är det inte enklast att du skaffar fåren först och sen ser hur det blir med slakten. Det är ju vad jag kan förstå inte nån större fårbesättning du planerar för !!
I första hand gör man ju hemslakt om man har en liten besättning.
Storbonden :)
-
Men den här tråden handlar om kött till försäljning! Nu blir jag lite frustrerad över alla inlägg om att man ska slakta hemma. Det går ju om man ska äta upp allt själv, men, det här handlar om försäljning och då får man inte slakta hemma.
Första året äter jag kanske upp lammen själv, men sen blir det ju stopp på utökning och hela företagsidéen. På min mark får plats en 15 tackor. Dessutom behöver jag en gris för bökning, och tänker satsa på en 50 höns.
Jag fattar inte det där. Livsmedelskontrollanten tyckte också att jag skulle starta mitt företag INNAN jag löst slakt och vidareförädling. Jag kan ju inte sitta där med 30 lamm, 24 kultingar och 30 kycklingar som inte är tillåtna att sälja och inte tillåtna att göra leverpastej av.
-
Dom privata slakterierna här i sjuhäradsbygden är för viltslakt tror jag, vi lämnar älg till ett av dom. Själv skickar jag mina djur till Dalsjöfors slakteri och tar återtag har tröttnat på att slabba med det på logen. men vist skulle jag kunna tänka mig att hyra in mig på ett lokalt slakteri likaså mejeri.
-
Hej!
Fick eldrimners nyhetsblad på posten i dag. Där nämns (lite i förbigående) att man arbetar en del med mobila slakterier i Norge. I en annan artikel nämns att smak på kött är väldigt beroende på stressfrihet hos djur, snabb styckning, helst varmt, lagom snabb tillväxt av djur etc. Allt talar för mobila eller gårdsslakterier. Det är ju attan att norrmännen är före!
Edgar
-
Jodu Edgar.
Norrmänen är långt före oss svenskar när det gäller. Jag har i många åt hållt på att odla örter och använt både till mat och hudvård. För ca 10-12 årsedan ville jag framställa produkter till försäljning och då var just Norge en förebild och flera studieresor gick dit.
-
Git - Dalsjöfors håller på att avveckla sin legoslakt, har redan kollat med dem. Tydligen har naturbruksgymnasiet lite slakt, ska kolla med dem. Stämmer att det bara finns viltslakt, menar du det nya i Östra Frölunda eller var det är? Han ville ha lamm från början, men det var tydligen för krångliga regler att ha både och. Jag kollar vidare.
-
Lite OT, men egentligen borde ju Bohuslän m fl vara norskt, och utanför EU mm.
Säger Edgar som levt under svensk ockupation sedan 1658
-
Att naturbruksgymnasiet har slakt viste jag ej. slakteri utanför svenljunga mot Tranemo till vid det nya hjorthägnet, var tänkt att kunna ta emot lamm från byggden, men tydligen får man inte hantera vilt med tamboskap. var det inte något liknande i östra frölunda? Är osäker där.Om Dalsjöfors slutar ta emot mina djur blir det nog ett privat slakteri i Småland, som jag just nu glömt boer vart det låg, blir till att leta i pappren igen.
-
:-\
Hej, om ni skickar lamm till slakt, var noga med att kontrollera så att det inte är koscher-slakt. (Finns ett i bohuslän och minst ett i småland, kanske fler)
De betalar bra pris, så var försiktiga om ni får för bra betalt för levande lamm.
Annars en jättebra idé med mobilt slakteri eller liknande, som säkert många skulle uppskatta om det går att genomföra.
Sök pengar från EU!
Annars vet jag att några ifrån byalaget i Öxabäck, tittar på detta med ett litet slakteri.
Må väl.
-
Va? Är det sant? Jag ringer Öxabäck med en gång, tjohoo!
-
:-\
Hej, om ni skickar lamm till slakt, var noga med att kontrollera så att det inte är koscher-slakt. (Finns ett i bohuslän och minst ett i småland, kanske fler)
Hur är det möjligt? Koscherslakt är väl strängeligen förbjudet i Sverige?
-
Den muslimska varianten till kosher har jag sett reklam för norr om Strömstad på flera köttvaruhus. Trodde att de låg där p g a att kosher etc är förbjudet i Norge, men inte i Sverige. Men jag kan ju ha fel.
-
Vid halalslakt som den tillämpas i Sverige bedövas djuret och avblodas i enlighet med svenska regler. Dessutom tror jag att djuret måste stå med huvudet åt rätt håll. Det är inte djurplågeri om man inte menar att all slakt är djurplågeri. Problemet med koscherslakt är att den inte tillåter bedövning.
Skillnaden mellan halalslakt och "vanlig" slakt är så liten att jag hörde att något stort slakteri i Norge för enkelhets skull övergått till att halalslakta allt. Det fick de sluta med när allmänheten fick för sig att det stod hopar av imamer och mässade över söndagsstekarna.
-
Vid halalslakt som den tillämpas i Sverige bedövas djuret och avblodas i enlighet med svenska regler. Dessutom tror jag att djuret måste stå med huvudet åt rätt håll. Det är inte djurplågeri om man inte menar att all slakt är djurplågeri. Problemet med koscherslakt är att den inte tillåter bedövning.
Skillnaden mellan halalslakt och "vanlig" slakt är så liten att jag hörde att något stort slakteri i Norge för enkelhets skull övergått till att halalslakta allt. Det fick de sluta med när allmänheten fick för sig att det stod hopar av imamer och mässade över söndagsstekarna.
Samtidigt står "hoper" av krista och välsignar sin mat vid matbordet.
Lite underligt att just välsignandet upprör så många bara för att det sker innan köttet är tillagat istället för efter.
I övrigt anser jag att all slakt bör ske med minsta möjliga lidande hos djuret....böner inblandat eller inte.
-
Samtidigt står "hoper" av krista och välsignar sin mat vid matbordet.
Lite underligt att just välsignandet upprör så många bara för att det sker innan köttet är tillagat istället för efter.
I övrigt anser jag att all slakt bör ske med minsta möjliga lidande hos djuret....böner inblandat eller inte.
Väl talat Fred!! Minsta möjliga lidande är det man tycker borde vara självklart, men som inte verkar vara det alls, suck.. Och det är också största anledningen för mig att sträva efter att hålla egna djur. Vill inte sluta äta kött, men jag vill att djuret jag äter ska ha haft ett bra liv och smärtfri död.. Om jag sen kommer dithän, eller om jag känslomässigtklarar av att utföra det får framtiden utvisa. Och till sist hoppas jag att ni som vill få till stånd ett mobilt slakteri lyckas!! Det är hedervärt!
-
Halalslakt innebär väl att djuret skall stå riktat mot Mecka, att det skall blödas på ett visst sätt, och att man läser en mening på 4-5 ord när man sticker djuret. Svenska muslimska förbundet (eller ngt sådant) har godkänt att bedövning är helt OK, står knappast något i Koranen om att djuren inte får ges bedövande elchocker.
Finns väl svenska slakterier som också slaktar allt halal, innebär inte mkt merarbete, men ger en större marknad och möjlighet till någon krona till för köttet.
För övrigt, att uppfödare kan få någon hundralapp för ett lamm, medan det kostar 200-400:- att få djuret slaktat på slakteri och återta det, säger något om hur mkt slakterierna får betalt, och hur lite uppfödaren får.
Men visst, det är väl lammskinnet man kan tjäna pengar på. Om man inte säljer vidare köttet direkt själv förstås.
Lägger Dalsjöfors ner legoslakt (=återtag?), så är jag också intresserad av ett alternativ i Sjuhärad. Är vi tillräckligt många kanske vi kan gå samman, utifall det finns kompetens, vilja och kapital? Bygga ett gårdsslakteri ngnstans, koppla ngn bra slaktare/styckare dit, och ta ut hyra/avgift som går tillbaka till vi som satsat? Ett gemensamt kylrum vore heller kanske inte fel, och/eller kylsläp för leverans till slutkund?
Jag kan vara intresserad. Nyckeln är att inte bygga upp för stora fasta kostnader, t ex i form av fast anställd personal.
-
Bra med alla som är med på slakteriet! Min tanke är att alla satsar, ju fler desto mindre insats. De som använder slakteriet måste helt enkelt köpa in sig. Ja, en och annan kan ju hyra också. Gå med i sjuhäradslistan så blir det lättare att kommunicera. Och om du kommer på träffen på lördag kan vi ju diskutera vidare ordentligt!
-
Är vi tillräckligt många kanske vi kan gå samman, utifall det finns kompetens, vilja och kapital? Bygga ett gårdsslakteri ngnstans, koppla ngn bra slaktare/styckare dit, och ta ut hyra/avgift som går tillbaka till vi som satsat? Ett gemensamt kylrum vore heller kanske inte fel, och/eller kylsläp för leverans till slutkund?
Jag kan vara intresserad. Nyckeln är att inte bygga upp för stora fasta kostnader, t ex i form av fast anställd personal.
Flera detaljer som tillkommer är:
Avfallscontainrar för borttransport av slaktafall behövs också !
Kostar också en stor slant.
Liksom:
Det störta problemet med detta är alla regler som vi har i Sverige som gäller slakt och livsmedelsproduktion.
Ta bara detta med besiktningsveterinär som är ett absolut krav idag. Veterinären ska vara med före, under och efter slakten :-\ (dyrt !).
-
Borttransport av slaktavfall kostar givetvis. Container kan dock inte vara fruktansvärt dyrt att köpa en bättre begagnad. Det är ju inte det att en container förblir ny och fräsch speciellt länge...
Så vilka kostnader har ett slakteri (lamm):
- Borttransport och destruktion slaktavfall. Ej fast kostnad, utan blir ju i relation till mängden slakt
- Slaktare och styckare. Ej fast kostnad om vi kan hitta ngn som kan rycka in vid behov.
- Veterinär. Ej fast kostnad. Man får väl helt enkelt se till att samordna så att "vi" slaktar under en begränsad period.
- BSE (Scrapie)-prov vid slakt av får över 18 månader (EU-krav), ej fast kostnad
- ...
Fasta kostnader:
- Besiktningar och tillstånd från kommunen och andra berörda myndigheter
- Försäkringar
- Avskrivningar inventarier
- Avskrivningar anläggningstillgångar (dvs lokalen)
Sedan finns det säkert tonvis med regelverk med allt från hur lastzoner skall se ut (ex krav på tak och betonggolv etc) till höjd i tak eller krav på avlopp etc.
Jag har förstås ingen aning, jag är amatör.
Men så f-b dyrt kan det inte vara att iordningställa en lokal på kanske 20kvm + kylrum och lastmöjlighet. Plus ett kylsläp (dyrt, men kanske går att hitta begagnat, helst för personbil om de flesta har små volymer att hantera).
Transporter av levande lamm hanterar man förstås via vanliga hästsläp som uppfödaren får fixa.
Sedan går det förstås att hyra ut lokalen. Vet inte om man dessutom kan kombinera slakteri med livsmedelsgodkänd lokal, för förädling av andra livsmedel.
Sjuhäradslistan? Var, vad? Ngn träff kan jag inte komma på. Har stormfälld skog att roa mig med på helgerna.
-
Gå in under annonser - kontakter, så hittar du en tråd om sjuhäradsnätverk. Nånstans i den finns instruktioner om hur du går med på mejllistan sjuharad@yahoogroups.com.
Jag hinner aldrig ta reda på vad som gäller för att starta ett slakteri men stackars Paolo på livsmedelsverket som ansvarar för småskalig slakt har försökt nå mig flera gånger för att hjälpa mig. Ni som är intresserade av slakteriet kanske kan ta tag i det?
-
Borttransport av slaktavfall kostar givetvis.
Tänk på att en del slaktavfall kan man "skänka bort" till bl a hundägare! Hos min slaktare kan man få gratis märgben till hundarna bara för att han ska slippa betala för att bli av med det. Vet att en del uppfödare ger sina hundar våm som kokas (den brukar man väl inte använda till annat?). Tror många hundägare skulle vara intresserade av att få bl a köttben till sina hundar.
-
Tänk på att en del slaktavfall kan man "skänka bort" till bl a hundägare! Hos min slaktare kan man få gratis märgben till hundarna bara för att han ska slippa betala för att bli av med det. Vet att en del uppfödare ger sina hundar våm som kokas (den brukar man väl inte använda till annat?). Tror många hundägare skulle vara intresserade av att få bl a köttben till sina hundar.
Som ni kanske förstått av tidigare inlägg så är jag lite härsken på svenska myndigheter. Ett exempel är detta med slaktavfall. Enligt EU-bestämmelser får man leverera slaktavfall av viss sort (minns inte riktigt vilket) till etablerade kennlar. I Sverige har man reducerat detta till de kennlar som har draghundar (och någon mer variant, minns inte riktigt). Jag begriper inte varför Sverige ska krångla till det så?
Märgben är ju inte slakteriavfall, utan livsmedel, åtminstone i vår ICA-butik.
Apropå vom, så är det inte så använt i vår kultur. I andra länder lagas det mat på vom. Någonstans i forumet skrevs det exempelvis om haggis, som är en skotsk specialitet, en slags pölsa inkokt i fårvom.
Hittade inte EU-förordningen om slaktavfall, men jag har den någonstans här.
-
Visst kan man hitta märgben i mataffären och det är ju perfekt att koka soppa/buljong på men, misstänker att "mitt" slakteri har så mycket av det att de helt enkelt måste slänga. Kan tänka mig att de stora slakterierna mal ner det till benmjöl eller säljer till någon som gör det.
-
Puffar upp den här för nu är vi igång och samlar folk till slakteriet i Sjuhärad. Skicka ett meddelande till mig här på sajten om ni vill vara med. Diskussionen för vi på mejllistan för Sjuhärad, där kan ni också gå med. Kolla vår tråd under "kontakter" för att läsa hur man går med.
-
Måndag 16 april 2007
Höjda avgifter hotar gårdsslakterier
Tumskruvarna dras åt på små uppfödare och gårdsslakterier. Utåt ger myndigheter och politiker bilden att det småskaliga ska främjas. Verkligheten är en annan.
Bertil Karlsson och hans familj i Järvsö har lammproduktion och driver det lilla gårdsslakteriet Nordfår.
När Livsmedelsverket inom kort tar över tillsynen av slakteriet från kommunen drabbas Nordfår av en avgiftshöjning som heter duga: i stället för 2 100 kronor om året ska Bertil Karlsson betala 10 800 kronor.
Avgiftshöjningen slår hårdare ju mindre slakteriet är. Bertil Karlsson har som mest slaktat 380 får och lamm under ett och samma år sedan starten 1995.
Med Livsmedelsverkets krav på en timpenning på 900 kronor för att sköta tillsynen blir det svårt att få uppfödningen och slakteriet att gå ihop.
- Jag måste höja priset när jag säljer köttet, säger han.
Som styrelseledamot i föreningen Sveriges småskaliga kontrollslakterier med 36 medlemmar är Bertil Karlsson rädd för att företag måste lägga ner.
Lönsamheten var ansträngd redan innan Livsmedelsverkets avgiftshöjning. Räknat per kilo lamm slaktad vikt har Nordfår kostnader för olika avgifter på 10,22 kronor. De fördelas på 1,87 kronor för besiktningen, 2,88 kronor för kontrollen, vattenproverna kostar 1,22 kronor, hämtning och destruktion av slaktavfall 3,53 kronor, samt kommunens avgift på 72 öre.
Räknat på en slaktad lammkropp som väger 20 kilo blir det 204 kronor enbart i avgifter. Att köpa in ett lamm på våren kostar omkring 40 kronor kilot. Inköp och avgifter är då uppe i över 50 kronor per kilo. Hittills har Bertil Karlsson tagit 60 kronor kilot när han sålt köttet. Det räcker inte framöver.
I den tia som är skillnaden mellan försäljningspris och kostnader har han nämligen inte räknat in egen lön eller driftskostnaden för företaget.
- Alla talar om att det är så bra med lokalproducerat, men det motarbetas med avgifter och administration, säger han.
-
Intressant! Men källa? Och så kan jag varna för att det inte är tillåtet att ta en hel text och publicera. Du riskerar att betala för artikeln + skadestånd för att du struntat i upphovsrätten...
Det visar ju ännu mer att man ska ha ett gemensamt litet slakteri och dela på kostnaderna. Att var och en ska betala för tillsyn är ju så dumt.
-
Höjda avgifter hotar gårdsslakterier (http://www.atl.nu/Article.jsp?article=40094&a=H%F6jda%20avgifter%20hotar%20g%E5rdsslakterier)
-
Saxar lite om kompostering ur EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1774/2002 av den 3 oktober 2002 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter som inte är avsedda att användas som livsmedel:
2. Komposteringsanläggningar skall ha följande utrustning.
a) En sluten komposteringsreaktor som materialet måste passera igenom, med
i) mätinstrument som anger temperaturen plottad mot tiden,
ii) anordningar som kontinuerligt registrerar resultaten från ovanstående mätningar,
iii) ett fullgott säkerhetssystem för att förebygga otillräcklig värmebehandling.
b) Lämplig utrustning och ändamålsenliga lokaler för rengöring och desinfektion av de fordon och behållare i vilka
obehandlade animaliska biprodukter transporteras.
3. Varje biogasanläggning och komposteringsanläggning skall ha ett eget laboratorium eller utnyttja ett externt laboratorium.
Laboratoriet skall ha lämplig utrustning för de analyser som krävs och skall vara godkänt av den behöriga
myndigheten.
B. Hygienkrav
4. Endast följande animaliska biprodukter får omvandlas i en biogasanläggning eller komposteringsanläggning:
a) Kategori 2-material som har bearbetats med bearbetningsmetod 1 i en bearbetningsanläggning för kategori
2-material.
b) Naturgödsel och mag- och tarminnehåll.
c) Kategori 3-material.
5. De animaliska biprodukter som avses i punkt 4 skall omvandlas så snart som möjligt efter ankomst. De skall lagras
på ett ändamålsenligt sätt i väntan på behandling.
6. Behållare, kärl och fordon som använts för transport av obehandlat material skall rengöras i ett särskilt utrymme.
Detta utrymme skall vara så placerat eller utformat att det inte finns någon risk för kontaminering av behandlade
produkter.
7. Förebyggande åtgärder mot fåglar, gnagare, insekter och andra skadegörare skall vidtas systematiskt. Ett noggrant
beskrivet program för bekämpning av skadegörare skall användas för detta ändamål.
8. Rengöringsprocedurer skall införas för alla delar av anläggningen och finnas väl beskrivna. Det skall finnas lämplig
utrustning och effektiva rengöringsmedel.
9. Hygienkontrollen skall omfatta regelbundna inspektioner av produktionsmiljö och utrustning. Inspektionsscheman
och resultat skall sparas.
10. Anordningar och utrustning skall hållas i gott skick och mätutrustningen skall kalibreras regelbundet.
11. Rötrest skall hanteras och lagras på anläggningen på ett sådant sätt att återkontaminering förhindras.
[...]
13. Kategori 3-material som används som råvara i komposteringsanläggningar skall uppfylla följande minimikrav:
a) Maximal partikelstorlek innan materialet gått igenom komposteringsreaktorn: 12 mm.
b) Minimitemperatur för allt material i reaktorn: 70 °C, och
c) Minimitid i reaktorn vid 70 °C (allt material): 60 minuter.
D. Rötrest och kompost
15. Prov från rötrest eller kompost som tagits under lagring på biogas- eller komposteringsanläggningen eller vid den
tidpunkt då lagringen i dessa anläggningar upphör, skall uppfylla följande krav:
Salmonella: inga fynd i 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 300 i 1 g
där:
n = antal prover som skall testas,
m = gränsvärde för antal bakterier; resultatet anses tillfredsställande om antalet bakterier i samtliga prover inte
överstiger m,
M = maximivärde för antalet bakterier; resultatet anses icke tillfredsställande om antalet bakterier i ett eller flera
prover är M eller fler,
c = antal prover i vilka antalet bakterier får ligga på mellan m och M och provet trots detta kan godtas, förutsatt
att antalet bakterier i övriga prover är högst m.
Hela förordningen är på 95 sidor, om någon tyckte ovanstående citat var långt.
-
Säger Edgar som levt under svensk ockupation sedan 1658
Du va mig en gammal rackare! :)
Jag vill inte vara extremt pessimistisk och anti, men tyvärr tror jag det är väldigt svårt att bygga ett småskaligt slakteri och driva det så att slaktkostnaden blir rimlig. Jag känner till två fall där man byggt och startat småskaliga slakterier i regionen som lagts ner efter några år. I det ena fallet gick det i kk, det andra slutade att slakta och sysslar idag enbart med vidareförädling (chark etc). Att det, som det framskymtar i något inlägg, skulle vara väldigt länsamt att driva slakteri tror jag är undantagsfall. Svenska slakterier har under lång tid haft lönsamhetsproblem.
Legoslakt/återtag av nöt kostade senast jag kollade (privatslakteri) 4 kr/kg. Styckning kostade 7 kr/kg. Vad lamm kostade tog jag aldrig reda på. Rimligen mer eftersom slakt till ganska stor del är stycketalshantering, dvs stort djur låg kostnad litet djur hög kostnad.
Som så mycket annat finns stora skalfördelar i slakterier. Ett mobilt slakteri skulle kunna vara en lösning för att kunna slippa transportera lammen från gården. Eftersom det krävs veterinärbesiktning av både levande djur och slaktkropp med tillbehör samt att även ett mobilt slakteri tar någon tid att göra slaktklart och köra till gården så blir även här skalfördelarna betydande. Föder man upp lamm är vanligen inte alla lämpliga att slakta på samma gång eftersom de har en tendens att av olika anledningar nå lämplig storlek vid olika tillfällen. En liten besättning som i exemplet 15 tackor som ger 30 lamm ger inte många lamm per slakttillfälle. Ett mobilt slakteri av den typ jag någonstans läst om (fårskötsel?) kostar rimligen några få milj. Andra maskiner i den prisklassen kostar >1000 kr/h förutsatt att de har bra nyttjandegrad. Om man antar att framkörning och iordningställning för slakt samt rengöring och återställning inför avfärd totalt tar 1,5 h (vilket jag tror är optimistiskt i överkant) innebär det 1500kr ska man slakta 15 lamm blir bara det 100kr/lamm eller ca 5-6kr/kg (ca 18 kg/lamm). Sen tillkommer veterinärbesiktningen som säkerligen kostar mer än så, samt kostnaden för själva slakten. Så tyvärr tror jag inte ett mobilt slakteri ger så stora möjligheter att slakta i riktigt liten skala det heller. I renfallet slaktas många renar på samma plats och då går det rimligen bättre att få ner kostnaderna till en acceptabel nivå. För stora besättningar eller "kampanjslakt" på vissa platser kanske det kan fungera även för lamm. Men det krävs nog dessvärre ganska bra nyttjandegrad för att komma ner i en rimlig kostnad jämfört med legoslakt.
-
Min idé om hur slakteriet ska drivas verkar inte gå fram. Jag ser inte att någon har kommenterat just min idé om slakteriet utan bara tagit fram exempel på andra typer av verksamheter som inte är jämförbara.
Det är inte ett slakteri som ska sälja något. Det är en serviceförening för de som vill ha gårdsnära, djurvänlig slakt. All slakt är på återtag och varje lantbrukare ansvarar för försäljning hemma hos sig själv, med eget varumärke. Det ska så långt det är möjligt drivas ideellt av ägarna och endast veterinär och eventuellt slaktare/styckare köps in.
Det är väldigt troligt att priset för slakt blir högre än legoslakt på större slakteri. Men där är stora fördelar:
-köttet får en helt annan kvalitet om djuren inte stressas och det kan tas ut på försäljningspriset. Sjuhärad ligger nära Göteborg och Hallandskusten där det går att få bra betalt.
- I Sjuhärad finns det inte legoslakt på de närmsta 10-15 milen. Det är inte ett alternativ här att vända sig till ett etablerat slakteri.
Problem:
- mobila slakterier kräver hög nyttjandegrad precis som du säger, men jag tror fortfarande att man kan få ut det på försäljningen.
Jag vill gärna ha kommentarer på just den här idén, inte alla andra former av slakterier.
Blandade undersökningar och artiklar om mobila slakterier:
http://www2.slu.se/forskning/fakta/faktajordbruk/pdf00/Jo00-18.pdf
http://www.ekolantbruk.net/tidningen/artiklar/pdf/2006/506mobilslakt.pdf
http://www.jti.se/publikat/teklor/pdf-filer/t95.pdf
http://www.jti.se/publikat/rapporter/l&i/r-316cb.pdf
http://www.bt.slu.se/lt_old/Rapporter/Ra238/rapport.pdf
http://www.jti.se/publikat/rapporter/l&i/r300cb.pdf
-
Juridiken är till för att gynna storskalig drift, för ca tjugo år sen fick en ekonom nobelpris för att han visat detta.
Många bestämmelser är till för att minska risk, men i praktiken minskas inte alltid risk, utan man gör småskalighet olönsam.
De stora elefanterna bidrar med förslag till byrokraterna, allt för att minska konkurrensen från småskalighet.
Ett mobilt slakteri är en god ide, och skulle minska riskerna för att djur far illa, men tyvärr är nog juridiken det största hindret på väg mot ett förverkligandet.
Lobba inte mot JBV utan försök få den som är ansvarig för miljön i regeringen med på skutan, så kanske det kan luckras upp i regelverket, men det tar som vanligt tid.
Annars är väl kooperativt ägande inte ovanligt i denna sektor.
Exempelvis:
Här finns det fårskallar i kommunerna, som aktivt vill hindra vindkraftsutbyggnad, de har förhalat och överklagat, och efter SJU år har högsta instans kört över kommunen. Då hänvisar de till att det verk man tänker bygga inte är det som man först sökte för, så att hela bygglovs processen ska göras om.
Att en teknisk utveckling skett på de sju långa åren har i detta sammanhang ingen betydelse. Bygg ett omodernt verk, eller starta en sju års process igen.
-
Äsch.. nu börjar jag läsa.. 3,2 miljoner kostar lastbilarna..
Det kanske faktiskt är enklare att kakla ett utrymme hemma på gården och ta hit veterinären..
-
Men... vad har du för fakta om juridik och mobila slakterier? Så att vi får en konkret diskussion.
-
3,2 miljoner kostar lastbilarna..
Ja dom gör ju det .......
-
Det blir 64 ägare om var och en satsar 50000. Jamen det går ju!
-
Min idé om hur slakteriet ska drivas verkar inte gå fram. Jag ser inte att någon har kommenterat just min idé om slakteriet utan bara tagit fram exempel på andra typer av verksamheter som inte är jämförbara.
Det är inte ett slakteri som ska sälja något. Det är en serviceförening för de som vill ha gårdsnära, djurvänlig slakt. All slakt är på återtag och varje lantbrukare ansvarar för försäljning hemma hos sig själv, med eget varumärke. Det ska så långt det är möjligt drivas ideellt av ägarna och endast veterinär och eventuellt slaktare/styckare köps in.
Mina exempel var avsedda som exempel på andra småskaliga slakterier. Även om de inte överenstämmer med tanken på ett medlemsägt och medlemsdrivet mobilt slakteri så finns ändå många likheter när det gäller kostnadsbilden. Ekonomin i själva slaktern förändras inte i grunden av huruvida slakteriet själv säljer kött eller om det är en serviceförening där delägarna/djurägarna själva står för eventuell vidareförädling och försäljning. Jag antar att du med indeellt menar att delägarna själva sköter huvuddelen av arbetet. Det är också en kostnad även om det inte är en utbetalning i reda pengar.
Om nu det mobila slakteriet kostar 3,2 milj och vi antar en avskrivningstid på 12 år, ränta på 5% och 20% restvärde innebär det en kapitalkostnad (ungefärligen) på (3200 000-640 000)/12= 213 000 kr per år i avskrivning plus (1600 000+640 000)*0,05=112000 kr i ränta. Summa 335 000 i kapitalkostnad. Skulle man kunna uppnå 80% beläggning av normal heltid motsvarar det ca 1440 timmar. Om man också antar att man då har en heltidsslaktare och allt annat sköts genom eget arbete skulle slakteriet kosta ca 232 kr/timme och slaktaren ca 250 kr/h (antaget 360 000kr/år i lönekostnader inklusive "allt"). Man kommer då upp i nästan 500 kr/h bara för dessa båda kostnadsposter. Vid en kapacitet på 10 lamm per timme blir det 50 kr per lamm. En inte alls ohemul kostnad jämfört med de 150-200 som det enligt andra inlägg kostar att legoslakta. Men det förutsätter att slakteriet slaktar 1440*10 lamm om året... Färre lamm ger högre fasta kostnader. Dessutom tillkommer reparationer och underhåll, skatt försäkringar och bränsle, veterinärbesiktning, provtagning och analyser, avfallshantering mm.
Personligen tycker jag inte 10-15 mil är oöverstigligt långt, även om det naturligtvis är bättre med kortare transporter. Jämfört med norra Sverige är det ganska måttliga avstånd som under optimala förhållanden innebär 1,5-2timmars körtid. Vill man undvika längre transporttid till följd av samlastning från flera gårdar kan man leverera sina lamm själv med exempelvis hästtransport. Jag har själv bara erfarenheter av att transportera livdjur i hästtransport och de gångerna har fåren funnit sig till rätta ganska snabbt och sedan varit lugna. Hantering, sortering, vägning lastning etc gör alltid djur mer eller mindre stressade och det kommer man inte ifrån vid mobil slakt heller.
Jag skulle börja med att låta legoslakta mina lamm och satsa energin på att utveckla och sälja in mina lammprodukter för att få koll på produkterna, marknaden och betalningsviljan. Visar det sig att det s a s bär skulle jag eventuellt överväga slakt i egen regi på ett eller annat sätt. Bara att hantera kött och tillverka olika köttprodukter från redan slaktade djur ställer ganska höga krav på lokaler, tillsyn etc. Att utveckla egna varumärken för varje liten gård verkar vara mycket arbete för lite pengar. Är det inte större chans att nå genomslag om man samverkar så att det kan bli hyggliga volymer? Det finns sådana koncept för nöt exv WWFs hagmarkskött etc. Slaktar man 25 lamm om året finns inte mycket utrymme att bära några fasta kostnader över huvud taget. 25 lamm a 18 kg (slaktade) ger 450 kg. Även om man skulle kunna få ut 100 kr/kg jämt över (inklusive ben) så ger det inte mer än 45 000. Skalekonomin inom jordbruksnäringen är tyvärr närmast obeveklig.
-
Hurra för räkneexempel! Är lite för trött nu på morgonen att läsa den kompakta texten bara. Å så är det mitt i Emmas lamning så jag är lite splittrad..
Det tål att tänkas på det här, onekligen. Men tid att kolla in hur produkterna bär har vi nog. Det tar evigheter att starta upp nåt. Särskilt om man söker eu-pengar för det. Då ska man först göra en undersökning till en eventuell förstudie, sen får man pengar till förstudie, å sen startar man grejen..
Större volymer och ett enda varumärke kan vara en idé på myycket lång sikt. Men man mister mervärdet om en tydligen identitet och ursprung på produkterna. Men årets ekolantbrukare är just ett sådant företag, Åloppe heter de. Helt klart inspirerande!
Men stora volymer ställer krav på kvalitet och produktion. Så fort det handlar om försäljning till restauranger osv börjar också krav på att alla filéer ska vara exakt lika stora, kvalititen ska vara oerhört jämn, man ska kunna leverera i en jämn ström hela säsongen osv. Själv vill jag bara sälja till privatpersoner/slutkund för att slippa betala till massa mellanhänder och slippa alla de krav jag räknade upp.
Förresten de gjorde en förstudie på ett lammslakteri som var tänkt att starta här. Inte mobilt alltså. Kostnaden per lamm blev ca 250 kr, samma som legoslakterierna tar annars.
Efter att jag sett hur lätt en gris blir stressad vill jag inte transportera djuren en milimeter helst! Det är en oerhörd vinst i kvalitet på griskött om man slaktar dem på plats. Det är själva lastningen som stressar djuren mer än själva åkandet.
-
För dyrt att starta mobila slakterier
http://www.atl.nu/Article.jsp?article=40901&a=För%20dyrt%20att%20starta%20mobilt%20slakteri (http://www.atl.nu/Article.jsp?article=40901&a=För%20dyrt%20att%20starta%20mobilt%20slakteri)
-
Läste i ATL att i Norge är det mycket lättare att ha mobilt slakteri. Där får man gräva ner slaktavfallet på egna gården t ex. Det skrevs lite om att norrmännen ville köra över gränsen till Sverige och slakta här.
Artikeln var i gårdagens papperstidning, den finns säkert på nätet också.
-
Jag tror tyvärr du kan glömma iden om ett mobilt slakteri, det blir alldeles för stora investeringar på dom gårdar där det ska stanna, då blir det ju att man stannar på ett ställe och kör dit djuren istället, och vad är då vinsten?
Och tanken att över 60 ägare skulle kunna samsas i kooperativ form runt ett sådant tror jag tyvärr inte heller på.
Vilken pessimist säger du då... ;) nej, men realist, har varit företagare inom livsmedel nu i 20 år så jag vet lite om alla regler.
Nej, vad jag i så fall skulle göra, om det nu finns så många intresserade, starta ett aktiebolag där alla får satsa pengarna som behövs för att kunna bygga ett litet lokalt slakteri, nånstans mitt i intressegruppen lämpligtvis. Det behöver inte bli såna astronomiska summor.
Sen har ni ett inledande möte där bolagsordningen fastställs, där får man då ange vilken riktning man vill att bolaget ska ha, etiska värderingar mm...att inte direktören ska åka merca.. ;)
Det behövs ju ingen dyr VD för 500000 om året, utan en eldsjäl, lämpligen med starka nerver, utses till orförande, han/hon får sen ersättning efter dom timmar h*n lägger ned, och det gäller samtliga som jobbar där, eftersom dom är delägare så får dom ju dels utdelnig på sina aktier om det blir vinst, och dels tjänar dom ju lite extra om dom jobbar för företaget.
Sen marknadsför ni ert kött under ett varumärke, t.ex Sjuhäradskött, och eventuellt ett kort på gården just den och den förpackningen kommer ifrån. Väldigt få bönder är säljare, så den tjänsten tycker jag ni ska leja ut, det finns alltid säljare som åtar sig uppdrag, och denne får då betalt för den tid som åtgår just då. Jag tror också att det måste till lite mer djur än bara några lamm, för att få ner kostnaderna, lämpligen då grisar, som är relativt lätt att slakta och säljer i stora volymer.
Du skriver att du inte vill frakta djuren en millimeter..hur menar du då? ska dom skjutas i sina boxar bland dom andra djuren? Har svårt att tro att konsumenterna skulle se det som speciellt etiskt. Tycker själv det varit skitjobbigt dom gånger man varit tvungen att skjuta nån skadad gris i boxen. Nej, kör dom till slakteriet i god tid, låt dom vara i nåt rum med halm där dom får lugna sig nån dag och söv dom sen med gas på natten när dom sover, och slakta. Men sånt där reglerar man ju då i bolagsordningen, hur man vill att det hela ska gå till. En liten kylbil som kör ut grejerna till Göteborg måste ju också till om man verkligen vill sälja nåt att tala om, olika kampanjer där ni visar upp er och ert företag och dom värderingar ni står för är ju också ovärderligt, det finns väl olika tillfällen i stan då detta är möjligt vill jag minnas.
Jag tror, och vet även exempel ,på att detta fungerar. Men det kräver uthållighet, eldsjälar, och realister som kan hålla lite koll på det ekonomiska.