Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Tallgrinden skrivet 13 sep-12 kl 13:27
-
Måste det vara helmjölk när man ska göra ost eller går det bra om mjölken är skummad?
Vad för fetthalt behöver det vara på mjölken för att det ska bli bra ost?
Var finns det *fetthalt-i-mjölk-mätare* att få tag på?
-
Nej de behöver inte vara helmjölk för att göra ost, dock är de fettet som är smakbärare så lämpligast är att göra långlagrad hårdost.
tror man måste skicka mjölken till labb för att kolla fetthalten
/Fredde
-
Förr gjorde man väl nästan alltid ost på skummad mjölk hemma på gårdarna.
-
tror man måste skicka mjölken till labb för att kolla fetthalten
Det var ju synd :(
-
Nej de behöver inte vara helmjölk för att göra ost, dock är de fettet som är smakbärare så lämpligast är att göra långlagrad hårdost.
Hur länge är långlagrad? 2, 6, 12 månader?
-
De avgör man ju själv, den går ju att äta tidigt men smakar inte mycket, smaken blir rikare ju längre man lagrar den
-
De avgör man ju själv, den går ju att äta tidigt men smakar inte mycket, smaken blir rikare ju längre man lagrar den
Bara att prova sig fram mao :D
*gillar siffror så jag muttrar dock lite i smyg* 8)
-
Långlagrad är över 1 års lagring. Lagrar man hemma och inte har vax på så kan det bli lite väl tjock kant på ostarna.
Jag har precis smakat av min hemmagjorda ost som har lagrats i 6 veckor. Tycker gott att den borde ha stått lite längre. Smaken är inte fullt utvecklad.
-
När mejerierna skulle börja göra hårdost med lägre fetthalt, så hade de ju stora problem att tillverka goda ostar. Det har ju blivit bättre de senaste åren, men lätt är det uppenbarligen inte. Det bildas b l a bittra peptider (korta proteinkedjor från nedbrytning av större proteiner), för att slippa dessa så behöver man använda speciella mjölksyrabakterier:
http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1325384&fileOId=1325385 (http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1325384&fileOId=1325385)