Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Lönshult skrivet 11 sep-12 kl 11:41
-
Glömde mitt squashland en vecka (hrmm, kanske lite längre) och nu har jag alldeles för många gigantiska "gurkor" att tampas med. Typ 2 kg styck. Vad gör man? Visst går de att använda till nåt..? Mixa till soppa, kanske? Och man kan väl fylla med nåt och sätta i ugnen. Men det blir ju en hel del... skulle vilja ha lite inspiration ::) Jag brukar annars bara använda dem som är mindre, till pastarätter mestadels. Finns det andra recept eller tips som någon provat och vill dela med sig av..? Vi är inte vegeterianer, men äter mycket gärna grönt.
-
Ratatouille! (med reservation för stavningen) himmelskt gott! Och som du själv nämnt, fyll den med något och in med den i ugnen... tärna ner i såser och grytor ;) använd som rå i en god sallad, gör squashplättar, gratäng... några saker som jag använder den till när den funnits i överflöd, vilket är lätt hänt ;D
-
Kaka, typ sockerkaka.
-
Skiva i gurkstora bitar och stek (koka i sitt eget spad till det blir grötig konsistens) med olivolja, salt och vitlök. Fruktansvärt gott :-[. Jag gör sån squashröra och fryser in så har man på vintern också.
Lagra till vintern.
Dryga ut sylter och marmelad med.
-
Jag brukar grovriva och steka med olivolja och vitlök. Blir väldigt gott till pasta.
Häromdagen samlade jag ihop de grönsaker jag hittade i trädgården. Squash, aubergin, paprika och tomater. Hällde allt i en stor gjutgärnspanna och fräste i olja. Lät det puttra tills det var mjukt. Sen knäckte jag några råa ägg över och smulade över fetaost. Sen ugnen 200 grader i 10 min så att åtminstonne vitan på äggen stelnat. Jättegott! Och det gick åt rätt mycket grönsaker.
Sen såg jag någon kock på TV prata om att ungnsteka hel squash väldigt länge (2-3 timmar) på låg temp, typ 100 grader. Det skulle tydligen koncentrera smaken. Jag är lite nyfiken och testa och sen prova att göra "aubergineröra", fast på squash.
-
Tusen tack för era svar - nu ska jag ut med kniven >:D och sen blir det att pröva en del nytt! Det där med att koncentrera smaken i ugnen för att sedan göra "röra" låter rätt spännande. Ska hämta en frysbox imorgon (dock inte bara för squashens skull) så det blir bra med plats ;D för egenhändigt ihoprörda halv och helfabrikat.
-
Syltad squash är himmelskt gott! Man kan ha det till allt. Jag har nog gjort över tio liter som ska ätas i vinter till kött och fisk och grönsaker, ja allt.
2-3 kg squash skalas och kärnas ur och tärnas i lagom storlek.
Blanda
3 dl ättika
3 dl vatten
1 msk salt
Häll blandningen över den tärnade squashen och låt stå över natten.
Häll av spadet och koka upp med:
6 dl socker
1 tsk vitpepparkorn
1 msk senapsfrön
Lägg i squashen och koka ca 5-7 min tills dom ser lite genomskinliga ut och är mjuka fast lite all dente.
Lägg upp squashen på burkar, koka upp lagen igen och häll upp på burkarna och skruva på locket.
Det är mums. ;D
-
Jag har haft samma problem och gör bla Squashbiffar som blir sjukt goda!
Riv Squashen (ca 2st normalstora) och lägg i en bunke och salta, låt den vattna ur sig i typ 30 min sedan kramar man ur det sista vattnet. Blanda med:
1 burk ricotta
2 ägg
salt, peppar
0,5 dl riven Västerbotten eller parmesan
0,5-1 dl ströbröd
Känn så att smeten går att forma till biffar, den ska vara lite lös men inte som en smet. Om den är för lös ta i mer ströbröd.
Stek i smör och njut!
Vansinnigt gott, det blir en väldigt köttig känsla. Går kanonbra att frysa!
-
Squash-confit! Men den håller sig bara i några v i kylen, dock sjukt gott! På mackan (testa på en god ost med lite mer smak i), till fisk, till kött...
Skär tunna skivor (1 mm), jag kör med osthyveln, lägg dem lite omlott i en långpanna smord med lite olja. Häll ngn msk olja över squashen per rad, salta, peppra, strö över finhackad vitlök + timjan (citrontimjan blir godast, tycker jag).
Täck formen med ett bakplåtspapper o baka i ugnen på låg värme...125 grader månntro?...i 2 h. Ta sedan av papperet o fortsätt att baka i 30 min, håll koll hela denna tiden för det kan fort brännas vid. Lägg i burkar o häll över oljan från formen.
-
Vad gott det låter, alltihop.
Jag föreslår squashpannkaka. Vanlig pannkakssmet och riven squash. Jättegott, tycker till och med ungarna. (Vilket förmodligen beror mest på smöret och sylten.. ::))
-
Hej! Grattis till en god skörd! Jag har hört att man kan riva squasen, frysa in den och använda den som fyllning i paj (tillsammans med t ex skinka om man inte vill ha en vegetarisk paj). Har inte provat själv eftersom jag befinner mig i början av odlingskarriären och vi har ätit upp alla squash vi har fått i år (har bara två plantor).
-
Det som är bra med squash är att den är så neutral i sig själv, att man kan ha den i precis vad som helst.
Fast godast tycker jag är stekt i smör.
-
Har ni provat falsk ostkaka? Den blir jättefin tycker jag, brukar ta lite mer bitter-och sötmandel än vad receptet anger och lite mer squash också faktiskt. Men det är bra att följa receptet första gången.
Vispad grädde och en sylt till blir fint. Prova den!
-
Har ni provat falsk ostkaka? Den blir jättefin tycker jag, brukar ta lite mer bitter-och sötmandel än vad receptet anger och lite mer squash också faktiskt. Men det är bra att följa receptet första gången.
Vispad grädde och en sylt till blir fint. Prova den!
Håller med hysteriskt gott!
-
Jag gör gärna vegetarisk picata. Dubbelpanera och blanda ströbrödet med parmesan. Har funkat fint för mig även med lite övervuxna exemplar.
-
Sent omsider :). Brukar som fru Santana ovan riva och frysa in, funkar sedan finfint till vegeomelett (på kikärtsmjöl som blandas hälften mjöl hälften vatten, och sen rör man i den fortfarande varma fyllningen efter att ha stekt squash och/eller morot od, +lök, vitlök, oliver, svamp, paprika osv enligt smak och tycke, allt i små små bitar eller rivet + kryddor).
-
I år har jag mängder av förväxt squash och har börjat slänga ner det i nästan vad som helst, grytor, soppor mm. Igår drygade jag ut potatismoset med squash. Jag skalade och tärnade den, kokade sedan ihop med potatisen.
-
Ja tack för alla tips :D
och så kan man torka
gör jag på nät upphängd över vedspisen :)