Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Varg-älva skrivet 09 sep-12 kl 11:53

Titel: Vita bönor
Skrivet av: Varg-älva skrivet 09 sep-12 kl 11:53
Jag har ett problem...

När jag lägger vita bönor i blöt, är det en hel del (massor) av dem som inte sväller upp. Jag har testat både stora och små vita, men de krånglar båda två. Så det blir att sortera och plocka dem innan koket.

Jag har testat att lämna de hårda längre i blöt, och nog blir de ju mjuka, så småningon...  men de tycks vara väldigt olika. Jag har aldrig upplevt  detta med andra sorter, bara de vita.

Är det någon  som  har liknande erfarenhet?
Titel: SV: Vita bönor
Skrivet av: Nettus skrivet 09 sep-12 kl 12:47
Jag har iofs inte använt så mycket vita bönor, men nåt sånt problem har jag inte haft. Kan det bero på vad det är för märke på bönorna? Jag har använt ICA:s ekologiska.
Titel: SV: Vita bönor
Skrivet av: rapchic skrivet 09 sep-12 kl 15:38
jag har märkt att gamla bönor kan vara dålig på att svälla kan dom kanske vara gamla?
(hade ett gäng sojabönor som betedde sig så förut men inte nu när jag har ny förpackning)
Titel: SV: Vita bönor
Skrivet av: Varg-älva skrivet 09 sep-12 kl 20:05
Jag har bönor av märket Go Green. Har också haft någon sorts stora vita ekologiska.

Åtminstone datummärkningen på senaste satsen är någon gång år 2013, så de borde ju vara okej. Fast det säger ju inte hur gamla de är. Av satsen jag kokade idag sorterade jag bort ca 2 dl som inte svällt. Och ännu efter 24 timmar är de flesta stenhårda.

Det verkar som om skalet kring bönorna är väldigt hårt och inte släpper igenom vattnet. För vissa sväller bara på vissa ställen... Konstigt...
Titel: SV: Vita bönor
Skrivet av: Nettus skrivet 10 sep-12 kl 13:25
Låter skumt...  ???
Titel: SV: Vita bönor
Skrivet av: Camilla, Baljväxtakademin skrivet 20 sep-12 kl 22:51
Hej!
Jag vill tipsa dig att läsa denna text om bönor som inte vill kokas mjuka: http://matmolekyler.taffel.se/2010/02/22/bonor-som-inte-vill-kokas-mjuka/ (http://matmolekyler.taffel.se/2010/02/22/bonor-som-inte-vill-kokas-mjuka/)
hälsningar Camilla, Baljväxtakademin, www.baljvaxtakademin.se (http://www.baljvaxtakademin.se)
Titel: SV: Vita bönor
Skrivet av: kurt skrivet 21 sep-12 kl 04:35
Att blötlägga och koka med bikarbonat är ju ett klassiskt sätt som militären använt för att få ärtorna till ärtsoppan mjuka!
Titel: SV: Vita bönor
Skrivet av: Varg-älva skrivet 21 sep-12 kl 19:27
Tack, intressant läsning!

(och skönt att höra att även andra haft samma problem!)
Titel: SV: Vita bönor
Skrivet av: MissT skrivet 11 feb-14 kl 09:53
Go Green är ett dåligt märke tycker jag. Det köper jag aldrig mer.
Titel: SV: Vita bönor
Skrivet av: hon på torpet skrivet 12 feb-14 kl 11:05
Go Green är ett dåligt märke tycker jag. Det köper jag aldrig mer.

...och är inte ekologiska heller... Saltå Kvarn är bra, har genomgående god kvalitet på sina produkter, tycker jag  :)
Titel: SV: Vita bönor
Skrivet av: kurt skrivet 12 feb-14 kl 15:38
...och är inte ekologiska heller... Saltå Kvarn är bra, har genomgående god kvalitet på sina produkter, tycker jag  :)


Fakta är oftast bättre än gissningar

GoGreen Ekologisk bönmix
GoGreen förkokta ekologiska kidneybönor
GoGreens förkokta stora ekologiska vita bönor
GoGreen Kikärter ekologiska
GoGreen Gröna ärter ekologiska
GoGreen Krossade tomater ekologisk
GoGreen Gourmet majs ekologisk
Titel: SV: Vita bönor
Skrivet av: hon på torpet skrivet 12 feb-14 kl 16:14

Fakta är oftast bättre än gissningar

GoGreen Ekologisk bönmix
GoGreen förkokta ekologiska kidneybönor
GoGreens förkokta stora ekologiska vita bönor
GoGreen Kikärter ekologiska
GoGreen Gröna ärter ekologiska
GoGreen Krossade tomater ekologisk
GoGreen Gourmet majs ekologisk
Nu handlade den här tråden om blötläggning av vita bönor, torkade då... förkokta bönor eller kikärter...eller majs  :o det har jag aldrig köpt? Eller nämnt o:)