Alternativ.nu

Djur => Kor => Ämnet startat av: Gille skrivet 20 dec-06 kl 11:20

Titel: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Gille skrivet 20 dec-06 kl 11:20
Hur ser dessa ut? Enligt http://www.alternativ.nu/lantrasforum/sida3.htm (2004) fanns endast 17. Hur ser det ut idag?
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: christine skrivet 20 dec-06 kl 12:23
Jag skulle också vilja veta hur läget ser ut idag. Listan är onekligen inaktuell. Är det inte dags för en uppdatering av listan. ???

Hittade en bild i min dator på Bohuskulla. Jag har en tendens till att spara bilder på djur när jag ser en bild på något djur.  :-[
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Sano skrivet 23 jan-07 kl 16:18
För ett år sedan (årsskifte 2005/2006) fanns det 27 djur, varav 22 hondjur. Under 2006 föddes det nio kalvar, fem kvigor (varav jag är lycklig ägare till en) och fyra tjurar. Om några djur slaktats/dött under året vet jag inte.
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Grimla skrivet 16 feb-07 kl 14:17
Hej Sano !

Hur blir det nu med de nya reglerna att man inte får använda egen fjällnära tjur till Bohuskullorna.
Är det ett problem eller en försumbar förändring  ???
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Johan P skrivet 16 feb-07 kl 18:37
Som det ser utt i dag så är det nödvändigt att sluta använda tjurar av fjällnära.
Andelen bohuskulla i endel kalvar som föds inom rasen i dag är mycket låg, i samma djur är halten fjällnära mycket hög.
I en så liten ras som Bohuskullan finns det 4  semintjurar, + ett mycket stort antal besättningstjurar.
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Grimla skrivet 16 feb-07 kl 20:49
Funderade i samma banor....
Sir Balder är ju 53% Fjäll och används han på hondjur med fjällinslag så är ju avkomman mycket mera Fjällnära djur än Bohuskulla.

Kanske tanken är att låta Bohuskullan uppgå i Fjällnära djuren  8)  ???
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Johan P skrivet 16 feb-07 kl 21:21
Om jag förstår det hela rätt så var det en brist på tjurar när bevarandearbetet startade som var orsaken till att man började använda fjällnära.
En annan orsak var att man skulle minska andelen vanlig fjäll och SKB i Bohuskullerna genom att använda fjällnäratjurar.
Den sista beklaglig resten som lever kvar av detta handlingssättet är att det fortfarande är tillåtat att använda fjällnära semintjurar.
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: peter skrivet 18 feb-07 kl 15:42
halloj på er
surfa runt lite på alternativ å fann denna intressanta tråd
men jag undrar vad är skillnaden mellan "vanlig ren " fjällko och bohuskulla
utseende mässigt å storleksmässigt tycker jag de liknar mer fjällnära änn "vanlig fjäll" (ej skb)
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Johan P skrivet 18 feb-07 kl 19:28
Hej

Den urprungliga Bohuskullan var en fjällko som var vanlig i bohuslän.
Dagen Bohuskullor innehåller både SKB(fjällX Rödkulla) fjäll och fjällnära.
Fjäll och Fjällnära faller under fjälrasavel och bohuskullan under föreningen svenska allmogekon. Bohuskullan har en egen raskod, och egna semin tjurar.
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Johan P skrivet 05 mar-07 kl 19:48
Hej

Fick reda på att i den nya preliminära avelsplanen för allmogekorna, kommer möjligheten att använda fjällnära tjurar att försvinna.
Först nu kan man prata om en sluten stambok för rasen, nu får man hoppas att man använder tjurar om har en store del av sit arv från det ursprungliga bohuskullorna. :)
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Johan P skrivet 31 okt-09 kl 19:33
Varning för Bohuskullan!

Föreningen Allmogekon bevarar den s.k. Bohuskullan. Bohuskullan bevaras i ett slutet genbankssystem där bägge föräldrarna måste vara registrerade för att avkomman skall kunna anslutas till genbanken. Detta genbankssystem används i det flesta bevarandeföreninger med gott resultat. Men det i Bohuskullans fall tillåt man fram till får något år sedan att man kunna använda tjurar från den Fjällnära gruppen och fortfarande få avkomman registrerad som renrasig Bohuskulla, jag skall återkomma längre fram vad detta beslut fick för inverkan på rasen men låt oss först titta lite på vad Bohuskullan var för grupp när man återupptäckte i början av 90-talet.
Det fanns då 10 hondjur och 1 tjur i ett fåtal besättningar ägaren till ursprungsbesättningen uppger att hans första djur härstammade från 2 inavlade besättningar som hade bytt tjurar med varandra. Av stamtavlan kan man sedan utläsa att ett flertal SKB (Svensk Kullig Boskap) tjurar hade används ett exempel är tjuren 745 Macke hans mor var vanlig fjällko och hans far var västfinsk rödkulla eller tjuren 940 Hompen som har 12,5% rödkulla i sig.  Det finns i dag nästan inga Bohuskullor som inte har en del av sitt arv från dessa 2 blandras tjurarna. Föreningen Allmogekon tillfrågade även Fjällrasavel om dom ville bevara raserna men dom nekade på grunda av det stora korsningsinslaget.
Det är här dom fjällnära tjurarna kommer in i bilden, föreningen Allmogekon tillåter inkorsning av fjällnära tjurar. Man skrev till och med in i sin avelsplan att man kunde använda fjällnära tjurar till sina Bohuskullor. Detta beslut resulterade i att nästan alla det djur som lever i dag har minst 50 % fjällnära i sin härstamning.
Tittar vi på en djuret Emma finner vi att hon är 75 % fjällnära 18,75% fjäll/rödkulla och bara 6,25 % Bohuskulla och registreras ändå som renrasig Bohuskulla.

Föreningens beslut att tillåta fjällnära tjurar har fått ytteligare en allvarlig följd.
En av det 5 ursprungsbesättningarna till det fjällnära djuren har använt vanliga fjälltjurar  i stor omfattning vissa av ursprungsdjuren i den besättningen har 75 % vanlig fjäll i sig, Genom att Föreningen Allmogekon inte själva har tagit beslut exakt vilka tjurar som får användas så har man fått in ännu mer vanlig fjäll i Bohuskullan.

Trots denna kraftiga inkorsning av ett flertal raser fortsätter föreningen att kalla den för Bohuskulla, när epitetet SKB hade varit mer passande.

När föreningen uppmärksammades om den kraftiga inkorsningen som hade skett toga man bort möjligheten för djurägare att använda fjällnära tjurar, och man gick ut med informationen att man skulle försöka öka procenten Bohuskulla i det kvarvarande djuren med hjälp av 2 semintjurar som man hade sperma tappat innan inkorsningen blev allt för kraftig.

Men man fortsatte ändå att sperma tappa tjurar som hade stora delar av sitt arv från fjällnära/fjäll/ och rödkulla. Till vilka kor dessa tjurar skall användas kan man undra om man från föreningens håll vill öka andelen Bohuskulla i gruppen. Dessa korsningstjurar koster en hel del att spermatappa, förutom själva kostnaden så finns det bara ett begränsat antal tjurar som tappas varje år om man väljer att tappa en korsningstjur hindar man en tjur från en av dom andra två raserna som föreningen ansvarar för att tappas.

Dessa blandras djur är registrerade i föreningens och är bidragsberättigade med 1000kr per vuxet djur och år. Inte i någon annan lantras har man tillåtit en så genomgående inkorsning.

Vad är då anledningen till at det har blivit så här? Det är nog bara föreningens styrelse som kan svara på det. Jag tycker bara det är synda att man inte informerar om detta till existerande och blivande genbansbesättninger om rasens genetiska bakgrund.

Det kan låta som att jag är lite väll hård när jag kallar det för en blandras och många som har Bohuskullor kan bli ledsna, besvikna och tjäna sig lurade.
Jag hyser inget agg mot Bohuskullan det är trevliga och personliga kor men att kalla dom för en ras tycker jag är missvisande.

Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Johan P skrivet 03 feb-11 kl 21:45
Den ras blandningen finns redan under namnet SKB, en blandning som försöker vara renrasig.
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Gille skrivet 04 feb-11 kl 11:00
Så Svensk Kullig Boskap är samma som Bohuskulla?
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Grimla skrivet 06 mar-11 kl 23:33
Så Svensk Kullig Boskap är samma som Bohuskulla?
Nej inte enligt gällande rasuppdelning.

Men Johan syftar på rasblandningen som finns i Bohuskullorna..
(som jag förstått det i alla fall).  o:)

Trots denna kraftiga inkorsning av ett flertal raser fortsätter föreningen att kalla den för Bohuskulla, när epitetet SKB hade varit mer passande.
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Rosa skrivet 06 mar-11 kl 23:59
Varför ökar inte antalet Bohuskullekor.
Betäcks inte hondjuren eller vad beror det på ???

(2006 var det 34st och 2010 var de 32st)
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Johan P skrivet 07 mar-11 kl 07:15
Är väll ingen "ras" att satsa på så det är väll därför dom inte ökar i nån nämnvärd omfattning
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Johan P skrivet 07 mar-11 kl 07:17
Så Svensk Kullig Boskap är samma som Bohuskulla?

Det finns inget som skiljer dom båda grupperna från varandra när det gäller härstamning, båda är korsnings grupper med diverse kulliga raser.
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: smilla26 skrivet 05 jun-11 kl 23:48
Har lite funderingar på bohuskullor.... Finns det att få tag på och i så fall, vad är ett rimligt pris för en kviga eller ko?
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: mellanstugan skrivet 05 jun-11 kl 23:54
Jag har en bohuskviga. Hon heter Vårblomma och finns på bild häri Vårblomma& Lilja. Det finns inte så värst många att få tag i. Det finns en kö lista som du kan ställa dig i.www.allmogekon.se (http://www.allmogekon.se)
Hon är så gullig och rar.
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Sano skrivet 05 jun-11 kl 23:58
Ja, de finns att få tag i, men det kan vara en del väntetid. De allra flesta förmedlas via Bohuskulleföreningen. Livdjursförmedlaren där når du på carolina@kreat.se
Det finns rekommenderade priser satta av Föreningen Allmogekon, men jag kan dem inte i huvudet.
Själv har jag en bohuskulla som nedkom med en lite tjurkalv i förrgår. :)
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Fredden skrivet 29 mar-12 kl 17:44
Lyfter denna tråd då jag träffade en som hade bohuskulla idag.

Hur ser det ut med inblandningen av andra raser i den har de fått någon ordning på det?

Mvh

Fredrik
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Johan P skrivet 30 mar-12 kl 21:52
Lyfter denna tråd då jag träffade en som hade bohuskulla idag.

Hur ser det ut med inblandningen av andra raser i den har de fått någon ordning på det?

Mvh

Fredrik

All handlar väll lite om vad man menar med vad en ras är för något, vist den heter bohuskulla och man kan spåra en mycket liten del av dess arv tillbaka till kor som sägs komma från Bohuslän.
Pratar man om lantraser och bevarande så skiljer sig bohuskullan mycket från övriga raser, mest tackvare att man under lång tid hade en öppen stambok, sätter man ett annat namn på det så passar överkorsning bra man har hondjur  som först betäcktes i en eller två generationer med SKB och fjälltjurar sen några generationer med Fjällnära av olika kvalité kvar finns djur som är stamboksförda som har mindre än 7% Bohuskulla i sin härstamning, det är så mycket Fjällras (raskod 41) inkorsat att en del av djuren kan du söka miljöstöd för hotade husdjursraser både som bohuskulla och som fjällko.
Denna inkorsing går inte att tvätta bort, dom bohuskullorna som finns i dag kommer alltid att bygga på en medveten korsning med vanliga fjällkor. Robert Nilsson ordförande i Fjällrasavel skrav i senaste numret av deras tidning om bohuskullan och han med flera kom med förslaget att bohuskullan skulle försvinna som ras och dom djuren skulle i stället ingå i Fjällrasen där dom har den största delen av sitt arv i från. Kort sagt en fjällko med några droppar bohuskulla.
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Brottan skrivet 14 apr-12 kl 12:15
Sen kan man väl också lägga till att de få droppar "Bohuskulla" som Johan P refererar till också är fjällras från början, med inblandning av finsk Rödkulla!
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: nittonhundranittiosex skrivet 12 okt-12 kl 16:08
Ja, de finns att få tag i, men det kan vara en del väntetid. De allra flesta förmedlas via Bohuskulleföreningen. Livdjursförmedlaren där når du på carolina@kreat.se
Det finns rekommenderade priser satta av Föreningen Allmogekon, men jag kan dem inte i huvudet.
Själv har jag en bohuskulla som nedkom med en lite tjurkalv i förrgår. :)




Finns ingen förening som heter det, du menar föreningen Allmogekon
Titel: riktpris på bohuskulla
Skrivet av: trassla skrivet 31 okt-12 kl 13:50
Jag undrar om någon här vet riktpriset på en 2,5 års kviga av rasen bohuskulla.
Tack på förhand.
Titel: SV: riktpris på bohuskulla
Skrivet av: Anette skrivet 31 okt-12 kl 14:05
Är hon inte dräktig tycker jag inte man kan ta mer än 4000-5000 för en sådan gammal kviga.
Titel: SV: riktpris på bohuskulla
Skrivet av: trassla skrivet 31 okt-12 kl 17:27
Tack för era svar. Hon har inte kalvat och är inte heller dräktig , så då borde priset vara 4000-5000kr.
Titel: SV: Fakta om Bohuskulla
Skrivet av: Grimla skrivet 06 apr-15 kl 21:45
2012 fanns 14 tjurar och 47 kor.