Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Tingeling skrivet 19 dec-06 kl 23:05
-
Jag ääälskar Janssons frestelse..... men finns det nåt sätt att göra den utan sill...... men med något som liknar det i smaken?
Nån ?
Tack på förhand
Gun, *lacto ovo vegetarian*
-
Men hallå ... sill i Jansson ... skärpning ...
Hur som helst, jag har sett recept utan ansjovis där man instället lägger i lite Tartex eller liknande vegetarisk pastej. Har inte provat men det borde ju funka.
Tänk på att fräsa löken i lite smör innan den åker i gratängen bara, strimlad potatis, lök, ansjovis/tartex i två eller tre lager, potatis på toppen ... sen massa vispgrädde o lite mjölk, ordentligt med ströbröd på toppen och max 170grader i ugnen ... tar ca 1h20min tills det är klart. Hellre lite lägre temp och längre tid ... den ska bli jämnt gyllene ... inte knaprig i kanterna.
-
Jag har sett recept med kaviar. Det räknas väl som ägg??
-
Ops... :-[...sill.... ja jag menade ansjovis ;)
TACK Vitis för receptet..... brukar ha tartex hemma så det ska jag nog prova. Du har så rätt....lägre temp och längre ugnstid..... det ska jag också tänka på, tack för det med.
God Jul på er i Billeberga från Gun i Mörarp
Linnèa-Maria: Jo, det är ju ägg det med..... men...urk..näää, kan nog inte ha fiskägg i gratängen. Men det finns veg. kaviar.... men har inte testat det.
God jul önskar jag dej med.
-
Ops... :-[...sill.... ja jag menade ansjovis ;)
TACK Vitis för receptet..... brukar ha tartex hemma så det ska jag nog prova. Du har så rätt....lägre temp och längre ugnstid..... det ska jag också tänka på, tack för det med.
God Jul på er i Billeberga från Gun i Mörarp
Du ska absolut testa att ha lägre temperatur och längre tid i ugnen - blir så gott, har aldrig ätit så god Jansson! Fast nu tycker ju jag att allt som Vitis lagar är underbart gott, men det här var ändå något extra. Och det säger inte lite...
God jul du också! :)
-
Jag tycker tartex är råäckligt, men tänkte prova det här receptet nu i jul
http://www.sydostran.se/101.lasso?id=304
Det verkar mycket godare, tyckerjag.
God jul på er alla!
-
Jag har sett en variant där man hackar ner oliver för att få sältan... har inget recept till hands dock, lycka till iaf!
Vad som helst är ju godare än ansjovis!
God jul!
Molly
-
Jag har sett en variant där man hackar ner oliver för att få sältan... har inget recept till hands dock, lycka till iaf!
Vad som helst är ju godare än ansjovis!
God jul!
Molly
VA !!! Ansjovis är ju havets eget godis ! :D
Oliver är gott i potatisgratäng så det skulle nog gå att kombinera ihop nåt med kryddorna i receptet Elin G länkar till och några goda svarta oliver.
-
Du ska absolut testa att ha lägre temperatur och längre tid i ugnen - blir så gott, har aldrig ätit så god Jansson! Fast nu tycker ju jag att allt som Vitis lagar är underbart gott, men det här var ändå något extra. Och det säger inte lite...
God jul du också! :)
Du vet hur det funkar du ... att smickra kocken funkar alltid. ;)
-
Ansjovis är inte min melodi, vi brukar ha rökt makrill i janssons istället- mums!
..ser nu att jag är OT men bara ett tips
-
Nu är kanske högsäsongen för Jansson över, men här kommer receptet som jag använder. Väldigt gott, och mycket uppskattat både av köttätare och vegetarianer. Den innehåller Tartex, men man känner inte att det smakar Tartex, så den bör gå bra att äta även om man inte gillar det.
Frestelse
För 4 -5 personer
- 2 stora gula lökar
- 1 kg (10 - 12 medelstora) potatis
- Tartexpastej med örter (125 gr)
- 2 dl grädde + 1 dl standardmjölk
- 1 - 2 msk ströbröd
- 1 -2 msk margarin
- 8 skivor ost
- torkad timjan
- örtsalt
Smörj en ugnssäker form. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs löken långsamt i en stekpanna i sparsamt med fett och under minst 10 minuter. Rör om då och då. Skala potatisarna, skiva och skär dem i tunna "tändstickor". Varva potatis, lök och Tartexpastej i den smorda formen. Understa och överst lagret ska vara potatis. Dofta över 1/2 tsk söndersmulad timjan och ca 1 tsk örtsalt. Slå på ca hälften av gräddmjölken och täck frestelsen med ca 8 skivor ost och några smör- eller margarinklickar. Strö till sist över ströbrödet och grädda i 225 graders ugnsvärme 30 minuter. Slå då på resten av gräddmjölken längs formens kant och grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills potatisen känns mjuk och har fått läcker färg.