Alternativ.nu

Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Lou skrivet 06 sep-12 kl 13:01

Titel: Krikon, vad gör jag med dem?
Skrivet av: Lou skrivet 06 sep-12 kl 13:01
Jag har ett dignande krikonträd, vad gör jag av dem? Har gjort marmelad men det var ett jädra meck med att kärna ur. Kan man göra vin och skippa urkärning? De är mindre söta än plommon men ändå inte sura. Går det att applicera plommonrecept på krikon?

Tar tacksamt emot recept på krikon kräm/vin/sylt ...
Titel: SV: Krikon, vad gör jag med dem?
Skrivet av: kurt skrivet 07 sep-12 kl 10:35
Det brukar inte anses ava så lyckat att göra saft på plommon, jag tvivlar på att vin blir bättre. Om man kokar de hela krikonen, och sedan silar genom en grovmaskig sil och skrapar en massa så brukar man kunna få bort kärnorna ganska enkelt. Marmelad är helt klar det bästa man kan göra, blir godare än plommonmarmelad.
Titel: SV: Krikon, vad gör jag med dem?
Skrivet av: M Bond skrivet 07 sep-12 kl 10:40
Du kan göra en ättiksinläggning på dem och servera till steken.
Fantastiskt gott även om man får spotta kärnor ;)

M
Titel: SV: Krikon, vad gör jag med dem?
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 07 sep-12 kl 10:42
"Spottsoppa"
Koka kräm med kärnorna kvar  ;)
Titel: SV: Krikon, vad gör jag med dem?
Skrivet av: M Bond skrivet 07 sep-12 kl 10:43
Inlagda krikon

4 stora burkar

Tid: 2 dagar,

Här är ett gammalt recept från Göinge i norra Skåne på inlagda krikon.
Servera som tillbehör till vilt, fläsk, anka, gås eller kalops.

1 kg kg krikon
1 dl ättika 24%
4 dl vatten
6 dl socker
2 hela kanelstänger
10 st kryddnejlikor

1.Skölj plommonen och lägg dem i en bunke med lock. Om du vill kan du nagga dem med en gaffel för att lagen ska tränga in bättre.
2.Koka upp ättika, vatten, socker och kryddor.
3.Häll lagen över plommonen och låt stå under lock i två dagar.
4.Häll av lagen och låt den koka ihop. Tillsätt plommonen och sjud i några minuter. Häll upp på burk med tättslutande lock och förvara mörkt och svalt.