Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Fru Jansson skrivet 06 sep-12 kl 12:56
-
Mangolden växer så det knakar. Funderar på vad man kan hitta på med den... Förvälla och frysa, visst. Men nåt lite mer spännande sätt att förvara den borde ju finnas... Vad gör ni?
-
Strimla ned i potatissoppa. Woka med ingefära och vitlök. Använd i paj tillsammans med svamp. Dolmar, kanske? De spädaste bladen blir sallad. Gräddstuva = låt strimlad mangold sjunka ihop i en kastrull med lite finhackad lök, en smörklick och ev. en pytteliten aning vatten. Tillsätt lite grädde, inte mycket, bara så det binder ihop bladen lite. Smaka av med salt och peppar. Gott till allt. :)
-
Nu tänkte jag iofs mer förvaringsmässigt... Torka mangold tror jag inte riktigt på. Men det är klart. Man kan ju säkert koka in stuvning också... Får prova!
-
Är det inte mangold som kan stå kvar ute även efter frost? Tror min mamma har det. Isåfall kan man ju skörda färskt allteftersom. ::)
-
Nu tänkte jag iofs mer förvaringsmässigt... Torka mangold tror jag inte riktigt på. Men det är klart. Man kan ju säkert koka in stuvning också... Får prova!
Mjölksyra!
-
Är det inte mangold som kan stå kvar ute även efter frost? Tror min mamma har det. Isåfall kan man ju skörda färskt allteftersom. ::)
Den är lite frostkänslig, men inte så farligt. Ta två elrör och kör ned i jorden som korsande bågar (tänk kupoltält) och dra fiberduk över alltihopa. Skyddar iaf mot de första frostnätterna.
Jag har för mig att folk övervintrar mangold i Skåne, är osäker på om det går i våra trakter. Jag har aldrig lyckats.
-
Mjölksyra!
Jaaaa!! Jag hade ju ändå tänkt att Frances ska få hålla mjölksyrningskurs för mig, och då kan man ju prova med mangold när ma ändå håller på!
I övrigt så lät det där med stuvning så nedrans gott att jag tror jag gör det till middag ikväll! Gossen har beställt pannkakor, så då kan man ju ha stuvad mangold till!
-
Har oxå funderat på frågan - tror ni inte man kan förvälla dom i saltat vatten och få till såna typ puckar som den frysta spenaten i affären liknar, fast har ingen aning om hur man får till knytena..
Här övervintrar mangold och kan skördas länge på hösten och tidigt på våren, (om inte rådjuren knaprar upp dem) blommar andra året och blomstänglarna är oxå jättegoda.
-
Jaaaa!! Jag hade ju ändå tänkt att Frances ska få hålla mjölksyrningskurs för mig, och då kan man ju prova med mangold när ma ändå håller på!
I övrigt så lät det där med stuvning så nedrans gott att jag tror jag gör det till middag ikväll! Gossen har beställt pannkakor, så då kan man ju ha stuvad mangold till!
Det är busgott. Om du har svamp att ha i så blir det ännu godare. Fräs den först innan du puttar i mangolden.