Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Kalkoner => Ämnet startat av: brandkattis skrivet 06 sep-12 kl 11:39
-
Första gången i har kalkoner.
Men älskar dessa fulsnygga fåglar. Så trevliga o sällskapliga ;D
Skulle gärna kläcka fram egna nästa år, men det får vi se hur det blir med det.
Jag måste få tag på ägg först i så fall :P
Då det är första gången vi har kalkoner har jag frågat runt,
o fått olika svar om slaktålder :-\
Frågade en som födde upp (inte kläckte själv),
rökt o gjorde i ordning o sålde på marknader bl.a.
Hon sa att de slaktade tupparna när de var 7 månader o hönsen vid 6 månaders ålder.
Det blir länge till i så fall, o hur stora blir det tills dess?
Mina är stora redan (tycker jag, fast jag har ju aldrig haft några förut heller ;)) när de står upp når huvudena i höjd men min höft.
De är nu lite över 3 månader, kanske bara massa fjädrar,
svårt o veta då man aldrig haft förut.
Någon ???
-
När som är lagom att slakta kalkoner beror på hur stora man vill ha dem och vilken ras eller hybrid man har. Det beror också på hur kraftigt man har fodrat dem.
En annan sak att tänka på är om man avser att tillaga kalkonen hel eller i delar. Kalkoner som väger mer än 7-8kg slaktade går som regel inte in i de flesta svenska ugnar. I USA har man ju så kallade "Turkey Ovens" som är både högre och bredare än en Svensk standardugn just för att kunna göra bamse stora kalkoner till Thanksgiving.
Om man ska se på det helt ekonomiskt så växer kalkoner långsammare efter ca 4-5 månaders ålder så att hålla dem längre än så för att de ska bli större är bara lönsamt om man har tillgång till väldigt billigt foder och knappt ens då. Man får mer kött för pengarna om man slaktar 3 st 4 månaders kalkoner än om man slaktar 2 kalkon som har blivit 7-8 månader och den totala foderåtgången är ungefär lika stor i båda fallen.
-
Försöker få ihop och planera mitt första kalkonköp också :D, suger i mig all info tacksamt. Måste man gå till specialslakteri om man inte kan slakta själv? Eller brukar SCAN anslutet slakteri acceptera kalkoner?