Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: maha skrivet 05 sep-12 kl 11:38
-
Har nyligen flyttat till ett hus med tre gamla päronträd. Är fullt med päron i år, ett träd har fina ganska stora päron, har smakat på dem, är klart omogna, stenhårda men har en ganska god smak, ett träd har små, små frukter, hårda, smakar sisådär, har tänkt att det kanske är prydnadspäron, det tredje trädet har normalstora hårda päron som de flesta har skador, skorv, en del som ruttnar på trädet. Hur kan jag använda päronen, kan jag plocka omogna o förvara på samma sätt som äpplen, alltså att de mognar efter att jag plockat den. Alla tips på vad jag kan använda päronen till tas gladligen emot.
-
Päronmos är gott i filen. Tillagas som äppelmos :) Hållbarheten är dock sämre, så konserveringsmedel eller förvaring frysen, är bra. Du kan också ta hälften lingon i moset.
Ingefärspäron http://www.recept.nu/fredrik_eriksson/efterratter_och_godis/frukt_och_bar/ingefarsparon/ (http://www.recept.nu/fredrik_eriksson/efterratter_och_godis/frukt_och_bar/ingefarsparon/)
Ungefär så brukar jag göra, men tärnar päronen istället.
-
Koka päronsaft med ingefära, blir också gott.
Kanske bäst för den hårda sortens päron, som inte mosar sig så mycket vid kokningen.
-
Torka dem
-
Man kan ju alltid lägga in dem.... Min mamma gör det och de är supergoda..... fast hon brukar nog göra med lite sprit av någon sort med.....fråga inte vilken, men gott blir det....
Lite extra gott att ha i vintermörkret till t ex glass och mysa med....
-
Tack för råden,
UNDRAR
kan, skall, jag plocka päronen av träden fast de är omogna eller skall jag vänta tills de mognat på träden?
-
Päron-tzaziki :) Supergott och inte så vanligt. Päronen brukar dock lägga till mycket sötma så kör inte på med för många om du inte gillar det. Och jo, päron och vitlök funkar faktiskt.
-
Plocka mogna päron, skala och kärna ur. dela och frys in. Kör med dom i smoothies, gärna ihop med andra saker som är lite surare, så funkar päronen som sötningsmedel i blandningen :-) Enbart päron blir slibbit sött.
-
Säjer bara en sak - Pluras päronmarmelad - kalasgott till en bit grön eller blå ost. goggla och du hittar recept. Till den funkar nog både mogen o omogen frukt...lite pill men värt...
-
Pressa dem, efter att ha kört de genom kompostkvarnen. Du får en underbar päronmust! :D
-
Säjer bara en sak - Pluras päronmarmelad - kalasgott till en bit grön eller blå ost. goggla och du hittar recept. Till den funkar nog både mogen o omogen frukt...lite pill men värt...
Den var jag ju tvungen att prova och jo det var en del pill. Speciellt som jag gjorde den på gråpäron och de är ju ganska små. Marmeladen blev väldigt god men, får nog ätas framförallt till ost för att komma till sin rätt. Tyckte att det blev väldigt markerad ingefärssmak så om jag gör den fler gånger kommer jag att minska mängden ingefära något. Kanske kommer päronsmaken fram lite mer då.
-
Pressa dem, efter att ha kört de genom kompostkvarnen. Du får en underbar päronmust! :D
Hur rengör du kvarnen innan?
-
JFOT jag köpte en på Jula som jag bara använder till detta :P, den har uppsamlingsback och fungerar perfekt för ändamålet. I helgen var vi i Kivik på äppelmarknaden, där såg jag en fruktkross in action. De hade delat alla äpplen innan de stoppades i krossen som var handdriven. Slutresultatet blev ganska grova äppelbitar - resultatet från kompostkvarnen är jättebra för att pressa. Kan synas lite exclusivt att ha en kompostkvarn endast för must men det blir betydligt billigare än att köpa en fruktkross.
Det är baggis enkelt att rengöra med kallt vatten direkt efter malandet för har det inte torkat in så går det bort hur lätt som helst med vattenslangen.
Päron-och äpple ihop blir en fantastiskt god must!
I går på "½8 hos mig" så lagades en lockande päronefterrätt, kokt i champangne med lite kryddor i.
-
Fantastiskt!!!
En begagnad kompostkvarn kan man hitta för 2-300:- på annons. Behöver ju inte vara värstingvarianten för att kunna mosa lite äpplen.
*koka Champagne... * vill lägga till alla smileysar som inte ser glada ut >:( :-X :'( >:D (:)
-
Znibban: Det där lät faktiskt bra.
-
Lite sent nu kanske, men inför nästa säsong så rekommenderar jag att du gör päronsylten ur Jan Hedhs Sylt och marmelad. Ofantligt gott. Gör lite halvsyltade päronbitar och blanda ner i sylten. Sjukt gott! Och den håller i flera år om den står svalt 8)
-
Päronmusten går ju såklart även att jäsa så ökar hållbarheten.