Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: plm skrivet 02 sep-12 kl 13:18
-
Hej!
Måste jag slänga min sockerlösning? Den råkade småkoka ett par tre minuter.
Har hört att i sockerlösning som värms för mycket/ för länge bildas det något ohälsosamt för bina.
-
Det bildas ett ämne som kallas HMF vid upphettning. Det är oxå användas ett tecken på honungs ålder.
http://www.naturalnews.com/027286_HFCS_food_bees.html (http://www.naturalnews.com/027286_HFCS_food_bees.html)
http://www.airborne.co.nz/HMF.shtml (http://www.airborne.co.nz/HMF.shtml)
-
Jag är ingen kemist men vad jag har förstått så är det fruktos i kombination med en syra som katalysator som är högrisk för att sockret skall furfurera.
En kort kokning av sackaros är nog ofarligt.
F ö är det helt onödigt att blaska med sockret på spisen. För dom som har < 20 kupor är det enklaste att fylla ljummet vatten och socker 4l + 6kg i en 10 liters plastdunk och skaka ordentligt några gånger. Löser sig fint utan kladd.