Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Linkoso skrivet 01 sep-12 kl 15:01

Titel: Levercoccidios? Går köttet att äta?
Skrivet av: Linkoso skrivet 01 sep-12 kl 15:01
Hjälpte en kompis att slakta kaniner idag och alla 10 kaninerna hade ful lever. Nu blir man ju fundersam över vad det kan vara för något, har kikat runt på nätet och tycker det liknar coccidios (?).

Är det farligt att äta köttet? Känns rätt pissigt att ha stått o slaktat och kanin efter kanin hade detta. Kan tillägga att i våras så hjälpte jag samma person o slakta också och då var det en kanin som hade detta men övriga såg fina ut. Alla andra organ såg normala ut och kaninerna var inte påverkade (såg sjuka ut eller något). De har ätit hö, pellets ... Ev. havre (?) *frågade inte*

Kaninerna har vad jag uppfattat det som kunnat gått in men också haft hagar utomhus hela sommaren. Har ju varit väldigt regnigt, om det kan ha någon påverkan?

Foton här under. Majoriteten såg ut som levern på bilden ovan och någon hade knappt något alls, en enstaka prick medan en individ hade väldigt mycket som ni kan se på bilden under.



 EDIT: Mamman till ungarna är nu slaktad med och hon hade en normal lever. Hon har gått i samma hägn.
Titel: SV: Levercoccidios? Går köttet att äta?
Skrivet av: Linkoso skrivet 01 sep-12 kl 17:22
Svarar åt mig själv nu. Sökte runt lite mera om ämnet och hittade att det inte ska vara någon fara o äta köttet men att levern ska kasseras (vilket känns som en självklarhet ).

Skrik i protest nu om jag har fel för nu åker kropparna in i frysen iaf. :P
Titel: SV: Levercoccidios? Går köttet att äta?
Skrivet av: vicky-g skrivet 01 sep-12 kl 17:38
En gammal slaktare sa samma sak och jag har för mig att veterinären tyckte desamma när våra kaniner blev sjuka. Vi åt upp dem i alla fall och har inte dött än.  ;D
Titel: SV: Levercoccidios? Går köttet att äta?
Skrivet av: Linkoso skrivet 01 sep-12 kl 18:05
Det låter bra det. ;D
Titel: SV: Levercoccidios? Går köttet att äta?
Skrivet av: Gösta skrivet 02 sep-12 kl 23:00
Bara en liten rättelse: Finns ingenting som heter levercoccidios. Troligen menar du gallgångscoccidios Ser ut som "risgryn" i levern på kaninerna. Några yttre tecken på levande djur är svåra att se.
Enligt Livsmedelsverket så skall alla organ kasseras men köttet är inte på något sätt angripet så det går utmärkt att äta!
Gösta
Titel: SV: Levercoccidios? Går köttet att äta?
Skrivet av: Beisla skrivet 03 sep-12 kl 21:45
Här står jag med inälvorna efter minst tio kaniner. Varav en hade coccidios. Hade tänkt ge det till hunden (inälvorna , inte coccidiosen).
Tog bara undan den dåliga levern, resten av inälvorna trodde jag var okej.

Hmm, jag borde alltså inte tagit några inälvor alls från den kaninen. F#n också! Att jag inte kan ta reda på saker i tid...
Titel: SV: Levercoccidios? Går köttet att äta?
Skrivet av: Edgar skrivet 03 sep-12 kl 22:06
Gallgångscoccidios orsakas av en protozoo, Eimeria stiedae.

Jag har bara sett den arten nämnas i kanineriet. Hundar och människor drabbas av andra Eimeria-arter, som i huvudsak ger sig på tarmarna.
Titel: SV: Levercoccidios? Går köttet att äta?
Skrivet av: Beisla skrivet 06 sep-12 kl 06:54
Jag vågade inte chansa denne gången.
Ska inför nästa slakt kolla på bilder så jag vet hur det ser ut om de har Eimeria-arter i tarmarna.
Titel: SV: Levercoccidios? Går köttet att äta?
Skrivet av: Edgar skrivet 06 sep-12 kl 16:33
Vad jag menade i mitt inlägg var att de coccidier som infekterar hundar eller människor drabbar hundarnas eller människornas tarmar.

Tarmcoccidios på kaniner brukar ha ett så snabbt förlopp att slakt ej är aktuellt.