Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Goblin skrivet 31 aug-12 kl 10:26

Titel: När är majsen färdig?
Skrivet av: Goblin skrivet 31 aug-12 kl 10:26
Första året som jag odlar majs och det faktiskt hinner att bli majskolvar oxå :o :o

Och min undran är när är de "mogna" klara att ta in?

Jag har odlat tidigare år men då alltid planterat det för sent, men i år hjälpte barnen och kycklingarna mig med detta....

De lyckades att klampa runt i mina sålådor inne i växthuset då det agerade barnkammare till allt som skulle planteras ut... då även hönsen senare då det blev varmare på nätterna och hönsgården var inbrottsäker.....

Så jag har några gigantiska majsplantor som planterade sig så fint inne i växthuset och de har fina majskolvar känns det som iaf.... Men när ser man att de är klara? Vill ju inte de skall sitta där för länge så inte ens hönsen vill äta dem senare.

De jag som vanligt missade att få ut i tid som står i mina drivbänkar är långt ifrån klara och hinner nog aldrig att bli heller, så det får bli mylla till landen senare.....
Titel: SV: När är majsen färdig?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 31 aug-12 kl 10:36
När alla majskornen utom några i toppen är välmatade (stora och gula) så är majsen klar att skörda. Vik försiktigt undan bladen på en stor fin majskolv, så att bara toppen blir synlig, och titta efter.
Titel: SV: När är majsen färdig?
Skrivet av: Luffsen skrivet 31 aug-12 kl 10:40
... eller titta på kolven. I toppen på den finns en tofs, o den ska verka nedvissnad, brun... då är det klart att skörda.
Titel: SV: När är majsen färdig?
Skrivet av: Goblin skrivet 31 aug-12 kl 13:33
... eller titta på kolven. I toppen på den finns en tofs, o den ska verka nedvissnad, brun... då är det klart att skörda.

Det ser ju några ut att vara... skall "skala en försiktigt då för att se så de är klara..... vad spännande....

Tack alla för hjälpen..
Titel: SV: När är majsen färdig?
Skrivet av: Sano skrivet 31 aug-12 kl 15:16
Låt dem inte sitta för länge, då omvandlas sockret i dem och de smakar inte lika gott. Detsamma gäller om de får ligga länge efter skörd, direkt ned i grytan är bäst! :)