Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: idalinda skrivet 30 aug-12 kl 18:20
-
Jag gjodre halloumi för första gången igår.
Den blev helt lyckad.
Av 10 liter mjölk fick jag 1,2kg halloumi.
Problemet blev istället mitt saltlake.
Den blev alldeles för salt.
( Måste lära mig till nästa gången!)
Men hur ska jag rädda osten nu?
Jag lade idag några bitar i vanligt vatten i hopp att sältan försvinner...
Vilken lag skulle fungera bäst för att förvara halloumi?
Vi saknade egentligen inte alls saltet i osten, den var riktigt go helt naturell.
Hur länge kan man förvara den i tex. vassle?
Finns det någon oljeblanding som den skulle trivas i en vecka eller två?
-
Inga svar? ::)
Jag förvarar halloumin i saltlake, men tar en sats till en burk med vanlig vatten ca. i dygn innan jag vill äta, då är saltet borta och jag kan använda osten till både maten och efterrätter.
Andra idéer mottages gärna!
-
När jag gör "ost av Feta-karaktär" som det heter på EU-språk, brukar den få ligga i en ungefär 10%-ig saltlag, alltså 1 dl grovsalt och 9 dl vatten. Jag kokar så saltet löser sig, låter lagen svalna rejält och lägger sedan i osten. Brukar sedan glömma saltlagsosten i jordkällaren några dagar :-[ . Ost som legat i saltlag går bra att lägga i vilken vegetabilisk olja som helst, kan hålla sig flera månader om den förvaras kallt. Det måste väl gå att förvara även halloumi i olja?