Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Ingelavw skrivet 30 aug-12 kl 17:24
-
Har någon testat att göra det? är det svårt? läst nåt recept,och konstaterar att man inte gör som vanlig saft :-)
Nån som har något smidigt enkelt recept?
Ticktack :-)
-
Har inte heller gjort det - men ska faktiskt pröva i helgen på frysta lingon - får en ny laddning snart från Jämtland och tänkte göra mig av med de gamla som jag har kvar. Sök på nätet så finns det massor av recept, har inget jag kan rekommendera eftersom jag inte prövat själv. Jag återkommer efter helgen ;D
-
jag använder saftmajja, lätt som en plätt ;D
-
Jag mal lingonen häller på kallt vatten och citronsyra låter stå ett dygn silar rör ner socker och slår upp på kalla flaskor det som blir kvar blandar jag med vatten och socker låter koka 15 min blir sylt
-
Men gör man det på knappt mogna lingon så innehåller de så mycket pektin, att det finns risk för att det blir gelé i flaskorna!
-
gele och sylt på de tidiga lingonen och saft när de är senare och de är mycket röda och saftiga, det tycker jag blir bäst
-
Lingondricka är hur gott som helst! Mamma gjorde som Praline1 men själv stöter jag dem bara lite lätt, tycker det blir så långdraget att sila upp annars. Jag häller också kokande vatten över dem istället för kallt ur kranen, så ryker kanske några bacillusker på vägen. ;)
Läste ett inlägg där en tjej blandar lingon med kråkbär. Bra under dåliga lingonår, för kråkbär finns det alltid!
Rekommenderar att koka lingonsaft/dricka med glöggkryddor, supergott!
-
;D Tack för alla svar!
-
Och helgens lingondricka blev väldigt god - 2 liter lingon kokas med 1 liter vatten i ca 5 minuter - mosa lingonen - sila - koka upp saften och rör ned ca 3 dl socker. Häll upp på flaskor. Av bärresterna kan man göra eftersaft - men jag använde det till brödbaket istället :)
-
Jag har gjort nu,den kallrörda varianten med citronsyra.... nå så galet gott!!
Problemet nu är bara det att jag är så dålig så jag itne kommer vi väg ut och plocka mera lingon.... inte roligt!
Förhoppningen är att dom inte ramlar av tills jag är piggare igen.
Använda resterna till brödbak va ju en smart ide,det ska provas!!
Jag gav mina rester till fåglarna och grisen.... det försvann i allfall så nån gillade det :-)
-
Ja det är galet gott men hur i hela hel**** gör ni för att få något vettigt utbyte? 95% sitter ju kvar i silen. >:(
-
Jag silar mitt i sån vanlig saft ställning...med duk,sen vrider jag ur den när det stått och runnit ett tag,så får man med det sista. Det som blir kvar i pösen kan man ju som sagt baka bröd eller pepparkaka av eller koka sylt,själv skämmer jag bort djuren med det som blir kvar :-)