Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Fru Jansson skrivet 30 aug-12 kl 15:32

Titel: Hur styckar och tillagar ni era kaniner?
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 30 aug-12 kl 15:32
Bara lite nyfiken... Hur styckar ni era kaniner? Styckar ni alls, eller lagar ni dem hela? Vad lagar ni?
Titel: SV: Hur styckar och tillagar ni era kaniner?
Skrivet av: TurbogrisarnaVG skrivet 30 aug-12 kl 15:45
Vi brukar stycka upp de i delar, framben, bakben, och sadel, de köttslamsor som blir över (brukar inte bli så mycket) gör vi kaninfärs utav, vilket smakar helt underbart gott!
Min favorit är att göra bakbena i ugnen på 200 grader med salvia, peppar, salt och olja, med klyvftpotäter och kall sås till. Frambena kan man fritera som kichen vings, blir jätte gott!
Köttfärsen är så len och god så den brukar jag göra allt möjligt med istället för med fläskfärs!
Titel: SV: Hur styckar och tillagar ni era kaniner?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 30 aug-12 kl 15:56
Jag tillagar ibland hela, ibland styckade. Kaninkött passar till många olika rätter, jag gör gärna grytor, med kryddning och övriga ingredienser inspirerade av olika matkulturer, som Marocko, Etiopien, Thai, Indien, Spanien, Italien, Grekland, Sverige osv.

Samma recept och tider som för kyckling brukar fungera bra.

Jag äter alla delar på kaninen, och har hittills inte gjort färs på kanin. Främst pojkvännen gillar att gnaga på ben, så även om det är pilligt så äter vi även revbenen (kan med fördel rullas ihop om man styckat kaninen, så blir tillagningstiden mer lik resten av styckdetaljerna.
Titel: SV: Hur styckar och tillagar ni era kaniner?
Skrivet av: grimbart skrivet 30 aug-12 kl 16:06
Bakben,framben,sadel och revbensskrott..

Bakben är fina till grytbitar och gryta.
Frambenen röker jag eller har till gryta.
Sadeln kör jag i ugn..
Revbensskrotten kokar jag,antingen till dillkött eller som lyxmat till hunden.
Levern steker jag eller gör levergryta
Titel: SV: Hur styckar och tillagar ni era kaniner?
Skrivet av: praline1 skrivet 30 aug-12 kl 17:31
inte att förglömma njurarna blir fantastiskt god paj istället för sadel kan du skära ut ytterfile och innerfile. Innerfile kan du baka in i smördeg ha gärna lite spenat också grädda skär i sneda bitar servera med lite creme freces och löjrom som förrätt
Titel: SV: Hur styckar och tillagar ni era kaniner?
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 30 aug-12 kl 21:55
De jag har slaktat hittills har jag styckat av framben och bakben, skurit ut ytter och innerfiléer, och sparat det där supertunna sidköttet, med tanke att man kanske kan rulla in köttfärss eller dylikt och knyta ihop.. Skrovet har jag kokat buljong på, och sen pillat loss allt kött när det kokat länge nog. Men tänkte idag när jag höll på att skära loss filéerna att jag kanske är överambitiös?! Fast... Det kan ju vara kul att variera! Och så var jag lite nyfiken på hur andra gör..
Titel: SV: Hur styckar och tillagar ni era kaniner?
Skrivet av: Rosten skrivet 30 aug-12 kl 22:11
Är inte så förtjust i kaninkött så jag föredrar wokat kött. Då är det okej tycker jag.
Övriga familjen äter kanin på alla möjiga sätt.
Kaninlevern gör vi leverstuvning av vilket jag tycker är okej.
Titel: SV: Hur styckar och tillagar ni era kaniner?
Skrivet av: videvi skrivet 31 aug-12 kl 11:26
Jag kokar dom hela.
Benar ur och gör en smaskens kaninpaj.
Titel: SV: Hur styckar och tillagar ni era kaniner?
Skrivet av: Körven skrivet 31 aug-12 kl 11:50
Jag bruka skära av frambenen,bröstkorgen skär jag av vid"sadeln" och ger hunden.bakbenen skär jag också av. Då har jag framben sadel och bakbenen som jag lägger i en eldfastform. Nu gör jag en blandning av 1 dl vatten tre vitlöksklyftor pressade,2 mask rosmarin,2 mask timjan,2 mask vinäger,1 tes salt,0,5 dl olivolja. Det behöver inte vara så jädrans noga märker man att det inte räcker att pensla in dom styckade delarna så ökar man bara på efter eget tycke.
Sätt på ugnen 225 grader och vänd då och då när köttet är mört så är det klart. Detta recept kan få vilken skeptiker som hellst att äta kanin bara dom vill provsmaka.
Titel: SV: Hur styckar och tillagar ni era kaniner?
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 01 sep-12 kl 17:41
Kul med recept! Jag har hittills kokat buljong på skroven. När jag skurit ut även filéerna är det inte mycket kött kvar på benen, men, efter en lång stunds kokning går även det att pilla loss. Och, det där "småflisköttet" visade sig vara enormt gott att ha i sallad!
Titel: SV: Hur styckar och tillagar ni era kaniner?
Skrivet av: Ingelavw skrivet 01 sep-12 kl 17:55
Helstekt kanin i ugn...baconlindad,lite rotfrukter... gjorde sås på skyn, sallad och potatis till, just nu har jag kanin lår som jag fräst på i smör med salt och peppar... lite vatten grädde och vitlök och en väldans massa svarta trumpetsvampar står och kokar på spisen.. ska göra sås på skyn när köttet är färdig kokt.. och så potatis till :-)
Jag har inte egna kaniner utan är bortskämd med att kunna byta till mej mot svamp bär och färdig saft och sylt som jag plockar och gör i ordning.. så får jag färdig styckat underbart kanin kött.
Dom här va hela för jag bad om det,sen brukar det va styckat i fina detaljer och den här gången fick jag även ett paket färs.. det ska bli spännande att göra något av sen :-)